Pinda's zijn de gedroogde boontjes van de pindaplant,
een plant welke veel last heeft van schimmels.
Om deze reden wordt de pinda op zandgrond verbouwt,
en wordt daarom veel in zandwoestijngebieden verbouwt.
Tegelijkertijd heeft pinda ook veel water nodig.
Pinda's worden in ons land veel als nootjes gegeten
en als pindakaas, Daarnaast wordt er veel in sauzen
verwerkt. In de tropen wordt ook uit pinda's pinda-olie
geperst en als veevoer gebruikt.
pindakaas is ongezond
Tegenwoordige pindakaas wordt uit pinda's gemaakt
uit nootjes waar de olie al uit is verwijderd.
De olie wordt aangevuld met goedkope olie,
transolie. Dit is meestal palmolie, een biezonder
ongezonde olie.
De bekende merken Albert heijn en Calve mengen
door de pindakaas transolie ook nog de diabetes
inducerende glucose stroop.
.Dit geldt niet voor fair Trade pindakaas, deze
bestaat voor 95% uit pinda's.
pindakaas light is niet light
Bij light pindakaas is een deel van de pinda's
vervangen door vooral glucose stroop en wederom
transvet. Het is dan biezonder ongezond voor
hart en bloedvaten.
pindakaas en koolmezen
Met name koolmezen zijn dol op pindakaas, maar
geef ze alleen pindakaas van echte pinda's
en niet de pindakaas welke transvet bevat.
Hier krijgen deze vogels obstipatie van.
Gebruik ongezouten pinda's. Nog beter is om
vogelzaad toe te voegen aan de vogelpindakaas,
zoals zonnebloempitten.
pindakaas zelf maken
1/2 kilo ongezouten vliespinda's
een halve decilter arachnide olie (pinda-olie)
maal de pinda's in een mixer , er onstaat een
bros , moeilijk smeerbare massa. Voeg onder
het mixen de pinda-olie toe, totda het goed
smeerbaar is. klaar. Dit is overheerlijke
pindakaas , veel lekkerder en veel gezonder
dan die van de supermarkten.
Surinaamse pindakaas zelf maken
Deze is zelf eenvoudig te maken :
neem een zak ongezouten vliespinda's (1/2 kilo)
en een madam Jeanette: doe deze in
een mixer: het mengsel is te dan te droog ,
voeg pinda-olie toe om het smeuiger
te maken en voeg een beetje zout toe.
Deze pindakaas is wel te scherp voor bakra's (blanken),
dus gebruik in da geval wat minder madame Jeanette.
commerciele pindakaas
De Surinaamse pindakaas welke commercieel wordt
verkocht bevat meestal het oranje palmolie, wat
biezonder ongezond is.
pinda-olie of arachide-olie
Dit is een naar pinda's ruikende heldere olie,
welke uit pinda's verkregen wordt. In China en
india wordt deze olie erg veel gebruikt, in
het Westen nauwelijks. Arachide olie is goedkoop
en gezond door het hoge gehalte onverzadigbare
vetzuren. Het bederft nauwelijks en kan vooral
hoog verhit worden waardoor het vooral voor
roerbakken wordt gebruikt.
warme en koude persing arachide-olie
Deze olie wordt door warme persing verkregen.
Wat overblijft wordt als veevoer gebruikt.
Koudgeperste pinda's geven een pindaolie welke
sterker naar pinda's ruikt en smaakt. Deze koudgeperste
pinda-olie kan een allergische reactie veroorzaken
en wordt daardoor steeds minder verkocht.
In het Westen is deze olie niet meer te krijgen.
pinda-olie bijproduct
Zoals gezegd wordt een groot deel van de oogst
in China en india verwerkt tot arachide olie,
de droge pindaresten welke overblijven worden
in veekoeken verwerkt en zijn een belangrijke
bron van eiwitten.
Een ander deel wordt aan pindakaas fabrieken
in Europa verkocht , waar het wordt vermengd
met inferieure olie en glucosestroop
en als pindakaas wordt verkocht.
pinda rassen, ziektes
Jaarlijks komen er nieuwe rassen pinda's op
de markt , welke een ongeveer gelijke hoeveelheid
aan opbrengst leveren, maar verschillen in
hun weerstand tegen schimmel (white mold),
nematoden, en het tomato spot virus.
De spaanse groep pinda's was vroeger de
meest verbouwde: het zijn kleine pinda's
welke vooral productief zijn . Ze worden
langzamerhand door de volgende groepen verdrongen:
Runners zijn pinda's met een goede smaak.
Ze worden in Georgia in de VS veel verbouwd en
zijn belangrijk voor de pindakaas industrie.
Georgia 06G is een modern veel geteeld ras.
Tifguard heeft zowel resistentie tege nematoden
als schimmel en lijkt veel belovend te zijn.
Virginia pinda's zijn groot en productief en
worden vooral in het Zuiden van de VS geteelt.
Valencia's zijn pinda's met een donkerrood vlies.
pinda's bewaren
Geoogste en gepelde pinda's dienen zorgvuldig bewaard
te worden anders zal de schimmel Aspargilus flavus
verschijnen welke een sterk kankerverwekkende stof
produceert (aflatoxine).
Pinda op de markt in Gambia. Achter het stalletje worden
de pinda's gezeefd en gezuiverd. Er worden vooral gepelde
pinda's verkocht, maar ook met vlies, ongepeld en
pindaresten.
Pinda in bloei in Gambia.
Pinda wordt hier ook in het droge seizoen geteelt omdat
zoet water hier erg goedkoop is. Buurland Senegal is te droog hiervoor.
Zowel Senegal als Gambia zijn sterk afhankelijk van de export van pinda's.
Pinda's worden hier vooral in het eten verwerkt als
goedkope bron van eiwit en vet.
Pinda 's behoort tot de weinige gewassen welke in
de landen onder de Sahara goed gedeien.
pinda in Senegal
Pinda's zijn het belangrijkste gewas in senegal.
De pinda teelt heeft vanaf 2010 drie zeer droge
jaren gehad waardoor de productie sterk terug liep.
Maar vanaf begin 2013 ging de vraag sterk
omhoog doordat veel pinda's aan China worden
verkocht. De prijs welke aan de boer wordt
betaald is ongeveer 25 eurocent per kilo
ongepelde pinda's. Het gebed waar pinda's
worden verbouwt heet het pinda bassin.
pinda's en teeltwisseling
Pinda's zijn familie van de erwt en produceert
een overschot aan stikstof , dankzij
de Rhizobium bacteriien in de wortels.
Daardoor wordt er krop wisseling toegepast,
gewassen welke veel stikstof verbruiken
zoals mais en millet worden met pinda's afgewisseld.
Pinda's worden hier ongepeld door een kind verkocht in Rajastan, India.
Hoewel India enorme hoeveelheden pinda's produceert in de woestijngebieden
langs de grens met Pakistan en in het Zuiden, is de hoeveelheid welke
geexporteerd wordt verwaarloosbaar.