Papaja wordt steeds populairder want het
fruit is arm aan calorieen, lekker en goedkoop en
staat aantrekkelijk in desserts. Papaja is het hele jaar te krijgen.
Een papaja kopen
Wanneer de papaja naar Europa wordt getransporteerd
zijn ze nog groen en hard, en heb geen geur.
Maar wanneer ze in de winkel liggen moeten
ze zacht zijn, een gele kleur hebben en
een zoete geur. Bruine plekjes zijn normaal.
een papaja eten
Snij alleen rijpe papaja´s aan, snij ze
doormidden, verwijder de zwarte pitjes met
een lepel. Snij daarna de vrucht in
lange dunne plakjes.
papaja zaadjes
De zwarte zaadjes hebben een peperachtige
smaak. Om die reden worden ze vaak gedroogd
en als peperalternatief gebruikt.
Papaja boom met rijp fruit.
groei omstandigheden voor papaja
Papaja kan alleen daar groeien waar de minimum
temperatuur ver boven nul ligt, dus tussen
de keerkringen.
De groei van papaya stopt bij nacht temperaturen
onder de 12 graden. De grond moet vochtig
en goed doorlatend , liefst zanderig zijn
en niet verzilt zijn.
het verbouwen van papaya
Om de zaden te laten ontkiemen is een hoge
grond temperatuur nodig . Papaya wordt in
vierkanten van 2 bij 2 meter geplant,
tegenwoordig wordt er meestal van stekjes
gebruik gemaakt, maar in achtertuinen
wordt papaya uit zaad opgekweekt.
Bij hoog groeiende cultivars bestaat
de kans op schade door wind of
moesson. Bloemen en fruitbeginsel
ontstaan na een half jaar.
Na drie jaar vermindert de papaya productie.
Met name een hoge dosering van stikstof
kunstmest is belangrijk voor groei en productie.
oogsten van de papaja
De groene onrijpe vruchten worden pas geoogst
wanneeer ze op het uiteinde lichtgeel
beginnen te verkleuren.
Maar soms worden ze ook al onrijp geoogst.
papaïne en onrijpe papaja
Het onrijpe vruchtvlees van papaja bevat papaïne
een enzym wat sterk lijkt op het pepsine.
Papaïne wordt gebruikt om eiwitten af te breken,
en dit heeft uitgebreide toepassingen, zoals in
de vleesindustrie, waar het gebruikt wordt om
vlees malser te maken.
Om deze reden worden veel onrijpe papaja's verwerkt
tot papaïne.
cultivars of papaya
Belangrijke cultivars stammen vaak van ´Honey Dew´
af zoals 'Coorg Honey Dew', een productief
ras welke veel in India wordt gebruikt.
De mannelijke male papajabomen moeten
dan uitgedund worden.
´Pusha Nanha´ is een cultivar welke in
hoge dichtheden kan worden geplant.
Papaya Ringspot virus, PRSV
Het Papaya ringspot virus is de belangrijkste
ziekte van de papaja culturen , wereldwijd gezien.
Het virus wordt door een mot verspreidt.
In 1998 werd een doorbraak bereikt doordat
het gen van het virus in het genome van de
papaja werd ingebouwd . De cultivar ´Sunrise´
was daarna niet meer gevoelig vor het PRSV virus.
´Sunrise´ cultivar werd op deze manier het
eerst genetisch gemanipuleerde
voedsel wat beschikbaar kwam.
papaja fruit vliegjes
De fruitvliegjes leggen hun eitjes op
de papaja, en de larven eten van het
fruit en veroorzaken rotting.
Bestrijding is eenvoudig met hitte.
Papaja
Carica Papaya, Bertha Hoola Van Nooten
De geschiedenis van papaja
Papaja stammen uit Panama en er werd
al in 1500 door de Spaanse schrijver
Oviedo over bericht. Papaja´s
verspreiden zich snel naar de tropen
in 1600 en een eeuw later naar
de eilanden in de Stille Oceaan.
De toekomst van Papaja
Het is vrij eenvoudig om aan te wijzen
hoe de productie van papaja sterk
verbeterd kan worden. Allereerst door
meer gebruik te maken van stikstof kunstmest.
Daarnaast door gebruik te maken van
cultivars welke ziekte resistent zijn
en een hoge productie hebben. In een
land als India is de productie meestal
ongeveer 20 ton per hectare, deze
kan 4 of 5x zo hoog zijn met deze maatrgelen
Papaja wereld productie.
Papaja wereldproductie en export
India is verreweg de belangrijkste papaja producent,
de cijfers over India zijn onnauwkeurig,
waarschijnlijk produceert india veel meer papaja´s,
Bijna alle staten van Indioa produceren veel papaja,
het meeste nog Andhra Pradesh, Karnataka, Gujarat,
en Orissa. India export veel papaja naar het Midden Oosten
Brazilie wordt steeds belangrijker als papaja
producent en exporteert veel naar Europa.
Mexico exorteert naar USA en Canada.
Er zijn nog meer papaja producenten.
Indonesia, Thailand, China, Peru en de Philippines,
produceren alleen voor de lokale markt.
Papaja uit zaad opgekweekt.
Papaya rijp om geplukt te worden.
Papaja, watermeloen en Kashmir appeltjes worden
in plakjes gesneden bij een fruit verkoper in
new Delhi, India. De pitjes worden met
een lepel verwijderd. Deze pitjes hebben een
peperachtige scherpe smaak, en worden soms als
pepervervanger verkocht.
Papaja voor eigen gebruik
In alle tropische landen zijn Papaja's in
de tuintjes te vinden, ze zijn dan voor eigen
gebruik bedoeld. Het zaad voor deze papaja's
kan uit rijpe papaja's worden verkregen:
Verwijder het gele omhulsel om het zwarte zaad,
droog het zaad en bewaar ze in een koelkast:
Verwijder de mannelijkebomen: wanneer de
papaja voor het eerst gaat bloeien hebben
de mannelijke bomen kleine bloemen,
de vrouwelijke zijn groter. Het is onpraktisch
als de bomen hoger dan drie meter worden,
snoei ze daarom, dan gaan ze ook vertakken.
Rijpe en ook overrijpe papaja´s op een marktkarretje,
de verkoop van papaja in India is vooral kleinschalig.