papaja


Papaja, awarra en rambutan op de Javaanse markt, Kwattaweg, Paramaribo.
Een foto van Frederik van Veer, klik hier voor meer foto's van hem.


Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


papaja

Papaja wordt steeds populairder want het
fruit is arm aan calorieen, lekker en goedkoop
en staat aantrekkelijk in desserts.
Papaja is het hele jaar te krijgen.

Een papaja kopen

Wanneer de papaja naar Europa wordt getransporteerd
zijn ze nog groen en hard, en heb geen geur.
Maar wanneer ze in de winkel liggen moeten
ze zacht zijn, een gele kleur hebben en
een zoete geur. Bruine plekjes zijn normaal.

een papaja eten

Snij alleen rijpe papaja´s aan, snij ze
doormidden, verwijder de zwarte pitjes met
een lepel. Snij daarna de vrucht in
lange dunne plakjes.

papaja zaadjes

De zwarte zaadjes hebben een peperachtige
smaak. Om die reden worden ze vaak gedroogd
en als peperalternatief gebruikt.


Papaja boom met rijp fruit.


groei omstandigheden voor papaja

Papaja kan alleen daar groeien waar de minimum
temperatuur ver boven nul ligt, dus tussen
de keerkringen.
De groei van papaya stopt bij nacht temperaturen
onder de 12 graden. De grond moet vochtig
en goed doorlatend , liefst zanderig zijn
en niet verzilt zijn.


het verbouwen van papaya

Om de zaden te laten ontkiemen is een hoge
grond temperatuur nodig . Papaya wordt in
vierkanten van 2 bij 2 meter geplant,
tegenwoordig wordt er meestal van stekjes
gebruik gemaakt, maar in achtertuinen
wordt papaya uit zaad opgekweekt.
Bij hoog groeiende cultivars bestaat
de kans op schade door wind of
moesson. Bloemen en fruitbeginsel
ontstaan na een half jaar.
Na drie jaar vermindert de papaya productie.
Met name een hoge dosering van stikstof
kunstmest is belangrijk voor groei en productie.


oogsten van de papaja

De groene onrijpe vruchten worden pas geoogst
wanneeer ze op het uiteinde lichtgeel
beginnen te verkleuren.
Maar soms worden ze ook al onrijp geoogst.

papaïne en onrijpe papaja

Het onrijpe vruchtvlees van papaja bevat papaïne
een enzym wat sterk lijkt op het pepsine.
Papaïne wordt gebruikt om eiwitten af te breken,
en dit heeft uitgebreide toepassingen, zoals in
de vleesindustrie, waar het gebruikt wordt om
vlees malser te maken.
Om deze reden worden veel onrijpe papaja's verwerkt
tot papaïne.



cultivars of papaya

Belangrijke cultivars stammen vaak van ´Honey Dew´
af zoals 'Coorg Honey Dew', een productief ras welke veel in India wordt gebruikt.
De mannelijke male papajabomen moeten
dan uitgedund worden.
´Pusha Nanha´ is een cultivar welke in
hoge dichtheden kan worden geplant.


Papaya Ringspot virus, PRSV

Het Papaya ringspot virus is de belangrijkste
ziekte van de papaja culturen , wereldwijd gezien.
Het virus wordt door een mot verspreidt.
In 1998 werd een doorbraak bereikt doordat
het gen van het virus in het genome van de
papaja werd ingebouwd . De cultivar ´Sunrise´
was daarna niet meer gevoelig vor het PRSV virus.
´Sunrise´ cultivar werd op deze manier het
eerst genetisch gemanipuleerde
voedsel wat beschikbaar kwam.


papaja fruit vliegjes

De fruitvliegjes leggen hun eitjes op
de papaja, en de larven eten van het
fruit en veroorzaken rotting.
Bestrijding is eenvoudig met hitte.


Papaja
Carica Papaya, Bertha Hoola Van Nooten

De geschiedenis van papaja

Papaja stammen uit Panama en er werd
al in 1500 door de Spaanse schrijver
Oviedo over bericht. Papaja´s
verspreiden zich snel naar de tropen
in 1600 en een eeuw later naar
de eilanden in de Stille Oceaan.

De toekomst van Papaja

Het is vrij eenvoudig om aan te wijzen
hoe de productie van papaja sterk
verbeterd kan worden. Allereerst door
meer gebruik te maken van stikstof kunstmest.
Daarnaast door gebruik te maken van
cultivars welke ziekte resistent zijn
en een hoge productie hebben. In een
land als India is de productie meestal
ongeveer 20 ton per hectare, deze
kan 4 of 5x zo hoog zijn met deze maatrgelen

Papaja wereld productie.

Papaja wereldproductie en export

India is verreweg de belangrijkste papaja producent,
de cijfers over India zijn onnauwkeurig,
waarschijnlijk produceert india veel meer papaja´s,
Bijna alle staten van Indioa produceren veel papaja,
het meeste nog Andhra Pradesh, Karnataka, Gujarat,
en Orissa. India export veel papaja naar het Midden Oosten
Brazilie wordt steeds belangrijker als papaja producent en exporteert veel naar Europa. Mexico exorteert naar USA en Canada.
Er zijn nog meer papaja producenten.
Indonesia, Thailand, China, Peru en de Philippines,
produceren alleen voor de lokale markt.




Papaja uit zaad opgekweekt.