Guyava op de Javaanse markt, Paramaribo.
Ervoor: Rambutan, erachter :sinasappel.php
Een foto van Frederik van Veer, klik hier voor meer foto's van hem.
Guava is een tropische vrucht met een fijne smaak:
de vrucht proeft aardbei-achtig of peer-achtig.
Guava wordt vooral tot sap verwerkt , maar ook
rauw gegeten. De vrucht is in Zuid-Amerika
belangrijk, maar ook in Zuid-Oost Azie.
De schil is dun en wasachtig, het vruchtvlees is
roze. Er zitten pitten in het vruchtvlees.
guava in India
Guava's worden veel gegeten in India,
vaak rauw uit de hand, meestal met een
beetje zout, chilipoeder of kerrie op
smaak gebracht.
guava zelf kweken uit zaad
Het is vrij eenvoudig om guava's uit zaad op te kweken,
en deze boompjes groeien snel en geven na enkele jaren
al eetbare vruchten, soms al na twee jaar.
Natuurlijk kan deze plant in ons klimaat alleen
in een kas of binnenshuis groeien groeien.
guava als kuipplant
Guava groeien goed in potten en verdragen zelfs
lichte vorst. Zet ze begin october weer in
de orangerie. Guava is dankzij de eetbare
vruchten een dankbare kuipplant.
In India is een effectieve vliegen val bedacht,
het wordt de "Nauroji stonehouse fruit fly trap"
genoemd en houdt een gebied met een straal van
3 kilometer vliegvrij. De fruitvlieg is verantwoordelijk
veel schade aan de guave cultuur.
De ferohormone vangt de vliegjes effectief en economisch
verantwoord . Het wordt gebruikt voor guave, maar ook sapota,
mango, watermelon, en komkommerachtige, zoals watermeloen.