Venkel






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





venkel of Foeniculum vulgare

Een mooie grote plant welke ook als groente dienst doet,
de knol smaakt naar anijs en is de basis van veel
vissoep gerechten. Venkel is een schermbloemige,
en bloeit met grote gele platte bloemen , welke
veel bijen en vlinders lokken.



Venkel behoort tot de schermbloemigen.


venkelthee

Venkelthee wordt uit het zaad van de venkel bereid, en heeft
een milde anijssmaak. Het heeft een rustgevende werking.
Venkelthee wordt ook gedronken bij hoesten en astma.
Venkelthee wordt geadviseerd bij borstvoeding bij babies met darmkrampes.
Dit lijkt geen goed advies te zijn : venkelzaad bevat stoffen welke
werking van oestrogenen nabootsen. Dus niet bij borstvoeding.
Maar indien van venkelthee een matig gebruik wordt gemaakt kan
het geen kwaad.




Venkelzaad



Knolvenkel in de moestuin

Venkel wil veel zon en kan niet tegen droogte. Zavel
is de beste grondsoort. Venkel verdraagt geen zware
bemesting. Wacht niet te lang met oogsten, venkel wordt
vezelig als de knol te groot wordt.
Knolvenkel kan het beste midden in de zomer geteeld worden,
bij te vroeg kweken is de kans groot dat de venkel in bloei
komt.(doorschieten). Uitplanten kan vanaf de ijsheiligen.
Zaai kleine beetje venkel tegelijkertijd, te veel venkel
gaat namelijk gauw tegenstaan. Zaai met minimale tussenruimte
van 3 decimeter

Vroege knolvenkel

Venkel wordt in het voorjaar binnenshuis voorgetrokken.
De zaadjes kiemen pas bij 22 graden Celsius, dus boven
de verwarming. Zet venkel uit in de koude bak, of onder
vliesdoek, in ieder geval tot na de ijsheiligen.
Venkel is nachtvorstgevoelig. Vliesdoek beschermt ook
tegen wortelvlieg en konijnenvraat.

Late knolvenkel

Deze kan direct in de grond gezaaid worden, vanaf half juli.
Het oogsten is dan 3 maanden later.


venkelzaad

Venkelzaad wordt bij vlees gerechten gebruikt. Het is te koop bij
reformzaken, maar ook kan het zaad gebruikt worden wat in zakjes
venkelthee te vinden is, bijvoorbeeld. Traditioneel is om de
gedroogde zaadschermen van de venkel toe te voegen bij het
inmaken van bijvoorbeeld augurken of zelfgemaakte kruidenazijn.
Dit geeft ook een mooi effect.

venkelzaad en five-spice powder mix

In de chinese keuken speelt venkelzaad een belangrijke rol,
het wordt toepast in het Vijfkruiden mengsel,
five-spice powder mix:
Behalve het venkelzaad bestaan de vijf andere kruiden uit:
kaneel, steranijs, kruidnagel en zwarte peper.

venkelzaad als vogelvoer

Venkelzaad kan in kleine hoeveelheden door vogelvoer
gemengd worden, veel vogels vissen dit zaad eruit
omdat ze de smaak lekker vinden.

venkelolie

Venkel maakt het makkelijker om te hoesten,
De venkelolie die uit de zaden wordt geperst heeft een
geneeskrachtige werking. Het maakt hoest losser en
verzacht deze.


venkel schoonmaken

Snij de stengels eraf , en snij de bodem eraf.
verwijder het buitenste blad als het lelijk is.
De fijne takjes worden bewaard als mooie garnering.
Venkel wordt , nety vals een ui, in plakjes gesneden.
De kooktijd is een kwartier. De beste venkel knollen
zijn de kleine, grote knollen worden draderig.

venkel recepten



Traditioneel is het om venkel te geven als groente bij
vis. Venkel wordt veel gebruikt in soepen, zoals venkelsoep.


venkel soep

Basis recept Venkelsoep:
Nodig voor 2 litersoep, voor 4 personen:
2 venkel knollen
1 grote wortel
bosuitjes of bieslook
groente bouillion blokjes
eventueel:
2 aardappelen of potje creme fraiche of twee eetlepelsbloem.
vis, zoals witvis, kabeljauw.


Venkel en wortel klein snijden, en 2 uur zachtjes laten koken.
Eventueel toevoegen en daarna nog 10 minuten zachtjes laten koken:
Creme fraiche of bloem of vis (kort koken) of aardappelblokjes.
vlak voor het opdienen: fijngesneden bosuitjes of bieslook erop
strooien.



venkel in olie gebakken.



venkel in de oven

Haal het buitenste blad eraf als dit lelijk is.
Snij de knol in plakjes. Gebruik 1 knol voor 2 personen.
Kook de venkel 10 tot 15 minuten.
Doe een laagje room in een met boter ingevette ovenschaal.
leg de plakjes in de ingevette ovenschaal, bedek de
plakjes met gorgonzola/parmazaanse kaas. (1 zakje per 2 personen)
Dit is het basis recept.
variaties: inplaats van room : en/of creme freche,
of yoghurt.
Ter garnering amandelschaafsel/pijnboompitten/takjes van de venkel.
Dit recept heet in Italie:"Finocchi al forno "




landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie

Schermbloemigen



De schermbloemen zijn een grote familie van
groenten en kruiden.

Schermbloemigen zijn tweejarig



In het eerste jaar maken de schermbloemigen vooral blad,
ze slaan de reservestoffen op in een wortel.
In het daarop volgend jaar gebruiken ze de reserve's
om de schermen te vormen, en als laatste het zaad.

Schermbloemigen hebben last van elkaar



Schermbloemigen hebben last van elkaars parasieten:
De wortelvlieg, de bladvlekziekte. Zet ze daarom
niet bij elkaar en ook niet achterelkaar in dezelfde
grond.
Dit zijn bekende schermbloemigen:

(Bleek)selderij
Zowel knol als stengel worden gegeten.
wortel
De wortel zelf is een populaire groente.
pastinaak
De wortel is het eetbare deel.
Pastinaak is aan een come-back bezig.
venkel
Zowel de knol al groente als het zaad als kruid
worden gebruikt.
anijs
Een kruid waarvan de zaadjes in anijsmelk worden gebruikt.
dille Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt,
vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel,
maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.
Kummel
Een kruid welke in kaas en vleesgerechten wordt gebruikt.
Peterselie
Een kruid welke vaak in spijzen en soepen gebruikt wordt.
korianderEen kruid waarvan de zaadjes in thee maar
ook in oosterse gerechten wordt gebruikt.
Karwij
Een kruid welke biij vlees gerechten wordt gebruikt.
komijn
Een kruid waarvan de zaadjes in de Leidse kaas
worden verwerkt.
kervel
Een kruid welke ook als groente gebruikt wordt.
suikerwortel
De suikerwortel wordt nog maar zelden verbouwt.
engelwortel
Van deze grote plant wordt de wortel gegeten.
lavas
Lavas is een meerderjarig kruid waarvan de blaadjes in soep worden gebruikt.
gevlekte scheerling
De gevlekte scheerling is sterk giftig en lijkt op kervel en dille