pijnboompitten en Parasolden

pijnboompitten en Parasolden


Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Pijnboompitten


Pijnboompitten zijn vooral bekend van de pesto. De pijnboompitten zijn de zaden van de parasolden, een boom welke vooral langs de Middellandse zee groeit. De zaden komen vooral uit Siberie (ronde pijnboompitten), en uit turkije en pakistan. Omdat de zaden worden verzameld, zijn deze nogal duur.




Pijnboompitten


Er zijn 3 soorten pijnboompitten commercieel verkrijgbaar:
Pinus pinea uit Zuid-Europa, deze geeft de duurste pijnboompitten.
Pinus armandii uit China. De pijnboompitten hiervan veroorzaken het
pijnboompittensyndroom, ze zijn dus niet eetbaar.
Pinus gerardiana: de Chilgoza Pine, de boom groeit
vooral in Pakistan, in Afghanistan en India.
De zaden zijn dun en langwerpig en worden
"Chilgoza" of"Neja" genoemd.
Pinus koraiensis, dit zijn de meest verkochte pijnboompitten,
deze bomen groeien met name in China tegenwoordig.
Er nog minstens 20 soorten pijn boom welke eetbare
zaden hebben, maar deze zijn veel kleiner.
Pinus armandii uit China. De pijnboompitten hiervan
veroorzaken het pijnboompittensyndroom, ze zijn dus
niet eetbaar.


Pijnboompittensyndroom

Wanneer pijnboompitten ut China zijn gekocht zijn deze
soms besmet met de zaden van de pinus armandii:
Dit veroorzaakt na 2 dagen een vieze metaalachtige
smaak welke na een paar dagen weer verdwijnt.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid.
Sinds de oorzaak bekend is, is dit probleem,
nog maar zelden in Nederland gerapporteerd.

De parasolden past typisch in het Middelandse zee uitzicht.




Pesto


Er zijn veel recepten voor pesto.
Maar de basis is: veel basilicumblaadjes samen met
pijnboompitten en pecorinokaas, dit wordt samen
met een beetje olijfolie in een vijzel gestampt.
Voeg daarna gehakte knoflook toe.


Rode Pesto


Voeg gedroogde tomaten in olie toe.
Soms worden cashewnootjes toegevoegd.
Een andere mogelijkheid amandelen, welke
even zijn verhit in olie.


Zwarte Pesto


Voeg zwarte olijven toe.


goedkope rode Pesto


Dit is de rode pesto zoals die commercieel
verkocht wordt: 1 blikje tomaten puree,
1 zakje zongedroogde tomaten,
basilicum blaadje, imitatie pecorinokaas,
pecannoten en knoflook. Voeg goedkope
plantaardige olie toe. voeg geen zout toe.


pesto genovese


100 gram basilicium blaadjes
25 gram pijnboompitjes of walnoten of cashewnootjes
2 tenen knoflook
8 eetlepels olie
Een ons parmazaanse kaas
Meng dit in een blender
Voeg de kaas pas toe als er een mooie saus is.


La scienza in cucina e l'arte de mangiar bene. door Artusi 1891.
Dit kookboek verscheen 20 jaar na de unificatie van Italie en
bracht recepten uit het hele net gevormde Italie bij elkaar.
Artusi financierde het boek met eigen geld, er werden er 200000
van verkocht , een ongekend succes in die tijd.

Italiaans koken


Risotto
basilicum
pijnboompitten
ansjovis
zwaardvis
tomaten
olijfolie
amandelen
broccoli
citroenen



noten


Op deze website zijn de volgende noten te vinden:

1pecan
2pinda
3pistache noten
4pijnboompitten
5macademia noten
6hazelnoten
7amandelen
8cashew noten
9walnoten
10beukennootjes
11kastanjes
12gingko noten