linzen






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Linzen


Linzen zijn heerlijke peulvruchten. Ze hebben een
ronde afgeplatte vorm, en zijn in veel kleuren
te krijgen: groen, geel, rood, oranje, bruin en ook zwart.
Ze worden gedroogd verkocht, in zijn geheel
of gespleten. Het meest verkocht zijn de
Dupuislinzen, welke kleine bruine linzen zijn,
en niet zo gauw stuk koken.
'lentilles de Puy' zijn Franse, duurdere linzen,
de Dupuislinzen lijken er qua smaak op.
Het grote voordeel van linzen tenopzichte
van peulen is dat linzen niet hoeven
voorgeweekt te worden.
Er is weinig smaak verschil tussen groene, rode,
bruine linzen en ook de blonde van Silvo smaken
ongeveer hetzelfde. Wel zijn Dupuis linzen
lekkerder en Puy linzen ook.

Linzen koken


Linzen worden met de dubbele hoeveelheid water
gekookt. Neem Dupuislinzen, ze zijn goed van smaak
en koken niet stuk.
Voor 4 personen:
Neem 200 gram linzen en voeg
dit toe aan 400ml water, breng het aan de kook,
draai dan het vuur laag en wacht minstens een
half uur, de linzen moeten dan beetgaar zijn,
als er nog water over is het laten verdampen
op een hoog vuur.

Linzen en azijn


Door sommigen wordt na koken nog een scheutje azijn
toegevoegd: dit maakt de linzen beter verteerbaar.
Hou de hoeveelheid azijn erg beperkt.


Dal of Dahl of Dhal


Dit zijn gespleten linzen welke makkelijk
stuk koken, net zoals spliterwten. In India worden
ze veel gebruikt, als basis voor soep,
in het zuiden heet deze soep sambar.

Tarka Dhal


Een bekende indiase soep, dit is de basis.
Een kopje rode of groene of bruine linzen.
2 knoflook tenen,
1 ui, gesneden.
Een theelepel garam masala.
1 tomaat.
2 theelepels korianderblaadjes.
een theelepel kurkuma.
Kook de rode of andere linzen minstens
een uur, daarna moet er een egale bruin-gele
soep zijn. Bak de ui bruinen voeg later
de knoflook toe.
Voeg dit bij de linzen soep.
Voeg bij het opdienen de koriander
blaadjes en in kleine stukjes gesneden tomaat toe.


recept linzensoep of lentil soup


Neem een grote pan en doe er olie in, snipper een ui klein,
samen met wortel en selderij.
Voeg dan een liter water toe, kook het samen met
knoflook en basilicum zeker 2 minuten.
Laat dit bakken tot de ui bruin is.
Voeg daarna de gekookte linzen toe (zie boven).
Dit is het basis recept.

Linzen in de moestuin


Zaai linzen na de ijsheiligen. Je kan gewoon wat
die linzen nemen die je nog over hebt.
Ze moeten wel heel zijn. Ze moeten op een
verhoogd bedje staan, zo staan ze warmer.
Drie maanden na zaaien kunnen ze geoogst worden.
In een tunnel of kas gaat het beter.

commerciele linzen teelt


Linzen worden vrijwel alleen direct nu de teelt
van granen verbouwd, als groenbemester dus;
De linzen onderdrukken de bodem parasieten,
de bodem structuur verbeterd en de
stikstofbemesting voor de granen neemt af omdat
de linzen zelf stikstof binden. Door de grote
weerstand tegen uitdroging en warmte zijn linzen
een weinig bewerkelijk gewas. linzen worden
dan twee aan twee geplant met 80 centimer
ruimte tussen de rijen.

Linzen rassen


Voor Nederland en Belgie is alleen 'Val de Nievole'
goed geschikt.

linzen oogsten


Hang de hele plant onderste boven en droog ze 2 weken
Bindt daarna enkele planten aan elkaar en doe
ze in een zak, sla erop met een schep: de linzen
laten dan vanzelf los. Bewaren kan alleen als de
peulen helemaal droog zijn.

Puy linzen


Lentilles de Puy of zwarte linzen groeien in het gebied van Puys des Domes, een vulkaan/achtig gebied in Midden Frankrijk . Deze linzen koken niet stuk, en zijn het lekkerste van alle linzen. Maar wel iets duurder dan de andere linzen. Omdat ze heel blijven, kunnen ze ook in salades worden gebruikt

Rode linzen


Rode linzen zijn eigenlijk oranje en bij Turkse winkels te koop. Ze verkleuren na het koken tot lichtbruin.

Bonen

Op deze website zijn de volgende bonen te vinden:

Alleen de bonen worden gegeten van:
witte boon,
bruine boon,
nierboon (kidneyboon),
flageolet,
paardenboon,
tuinboon,
zwarte boon,
kapucijner
Ezeta krombek blauwschokker
kievitsbonen
toverboon

De hele peul wordt gegeten van:
pronkboon,
sperzieboon,
haricot vert,
adukiboon
snijboon

stokspekbonenboon
Erwten:
erwt
kikkererwt



Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn de eerste scheuten van zaadjes
de met water in aanraking zijn geweest.
Het belangrijkste is dat zaden bij het ontkiemen boven
het water uitsteken, anders treedt er bederf op.
Op deze website zijn de volgende kiemgroenten te vinden:

Kiemgroenten

fenegriek,
broccoli,
zonnebloem,
prei
purple shiso
alfalfa,
klaver,
rode kool,
soya,
taugé,
tuinkers,
gele mosterd,
radijs

Bonen als kiemen

paardenboon, kikkererwt,
erwt
adzukiboontje,
rijstboon,
linzen

granen als Kiemen


rijst,
rogge,
tarwe,
spelt,
suikermais.






    Jonge linzen aanplant, vogels zijn in dit stadium
    de grootste vijand.


    De linzen blijven aan de plant om te drogen,
    ze worden geoogst met de hele plant en dan onderste
    boven gehangen totdat ze volkomen droog zijn.




    Gemengde linzen in India, rode en groene gemengd, zorgen
    samen met de blonde linzen voor een kleurrijke maaltijd.

    Linzen en bonen in Jaipur, India.
    1 rode linzen
    2 groene linzen
    3 blonde linzen
    4 witte bonen
    5 kidney bonen
    6 kikkererwten
    7 rietsuiker
    8 urad of zwarte linzen
    9 mung bonen
    10 soya bonen



    Linzen of masur in India


    Linzen zijn waarschijnlijk afkomstig uit India, en worden op grote schaal verbouwd, met name in Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. Het gewas is een rabi gewas, waarmee bedoeld wordt dat het in de winter wordt gezaaiod en de lente wordt geoogst. Linzen zijn een erg belangrijk deel van het vegetarische dieet, vooral om het hoge eiwit en vitamine gehalte, en worden in vele vormen en kleuren aangeboden , al of niet gespleten. De urad of zwarte linzen zijn in feite kleine zwarte bonen. India is de grootste linzen verbruiker , en de tweede producent en de vierde exporteur.

    geschiedenis van linzen


    Linzen zijn de oudst bekende groenten in het
    stenen tijdperk werden linzen samen met gerst gegeten.
    Oorspronkelijk komen de linzen uit India,
    maar verspreiden zich via Mesopotamie naar de Middelandse zee.
    In het Oude Testament komt het al voor in het verhaal van
    Esau en Josua, een verhaal uit Mesopatamie.
    Esau is een jager en verkoopt zijn eerstgeboorterecht aan Jakob
    in ruil voor een bord linzensoep. (Genesis 25-37).
    Linzen hebben de biezondere eigenschap, dat, hoewel uit de
    tropen afkomstig , linzen ook in Noordelijke landen groeien.
    Met name Canada heeft zich in de laatste 10 jaar ontwikkelt
    tot de grootste linzen producent en exporteur.



    Groene linzen, rode linzen zijn groene linzen zonder schil.


    Dupuis linzen zijn de meest verkochte linzen.


    Bruine linzen.






    India

    Op deze website is meer info te vinden over:

    Indiaas fruit

    mango
    guava
    ananas
    granaatappel
    papaja
    bignay
    carambola
    arbi
    durian of doerian
    pawpaw
    mangoestan
    rambutan
    tamarinde

    Indiase groenten

    suikerriet
    waterkastanje
    turai
    okra, bhindi
    lauki, dudhi
    linzen
    watermeloen
    karela, sopropo
    kachri
    pinda

    Indiase planten

    lotus
    neem, neemolie
    sisal, ketki
    koningspalm, vakka
    betelnoot
    jojoba
    tabak
    sandalwood, sandelhout

    Indiase dieren

    pauw
    kip
    waterbuffel
    bruine rat

    Indiase kruiden

    sesam
    zeezout
    fenegriek
    kruidnagel
    gember
    kurkuma
    steranijs
    knoflook
    saffraan
    chai




    Bezoekers | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!