waterwereld

chai


Chai is een drank welke vooral in India gedronken wordt . Het bestaat vooral uit melk, suiker en thee, samen met wisselende kruiden. Chai wordt in de steden op pleinen verkocht. Volwassenen drinken het, maar kinderen ook. Chai is de nationale Indiase drank, en wordt daar door honderden miljoenen mensen dagelijks gedronken.


Chai wordt hier door een zeefje ingeschonken, het liefste hoog boven het glaasje, dan is de chai al enigzins afgekoeld en kan het meteen gedronken worden. In de plastic emmer zit ongeraffineerde rietsuiker.


Een chai stalletje in Radjastan, het is verzengend heet, en de cicaden maken lawaai. Onder een Neem boom verzamelen zich de dorpsbewoners. De chaiwallah verkoopt hier ook koekjes bij de thee, vaak coco's koekjes. De dorpsbewoners wisselen nieuwtjes uit, er wordt een beetje handel gedreven. Een Chailwallah probeert niet in de discussies terecht te komen, dat is niet eenvoudig in India. Chailwallah zijn bijna altijd analfabeet, het verdient net genoeg om in leven te blijven. In de grote steden werken ze voor een baas en hebben geen enkele rechtszekerheid. Elke Chaiwallah heeft zijn eigen recept van geheime kruiden welke bij de chai worden gevoegd. Vaak wordt er kaneel toegevoegd, kinderen vinden dat lekker. Ook kruidnagel, nootmuskaat en foelie, deze geven samen een speculaas-achtige smaak.


Chai bereiding: Water wordt met zwarte thee gekookt
1 , samen met rietsuiker en kardamonpitten en een schep gemalen gedroogde gember.
2 , dit wordt samen met melk gekookt. klaar.
3 De melk komt vaak rechtstreeks van de heilige koe en is daarom vetter dan onze melk.
4 het water wordt gebruikt om de kopjes te wassen, zoals hier.


chai

De essentie van chai is dit : water wordt gekookt, samen met gemalen gember en kardamonzaad, samen met veel suiker. Hierna wordt het even gekookt met melk. Vervolgens direct in een glas gegoten, vaak door een zeefje, om de zwarte theebladeren te verwijderen.

goedkope chai

De chailwallah heeft een zeer gering inkomen en probeert zoveel mogelijk winst te maken, door de ingredienten zo goedkoop mogelijk te houden. Voor de thee wordt goedkope zwarte thee Assam en voor de suiker ongeraffineerde bruine rietsuiker gebruikt. De kardamonpeulen zijn duur, dus wordt er soms ook kardamon poeder op de thee gestrooid. Behalve koeiemelk wordt ook melk van de waterbuffel of karbouw gebruikt, welke veel meer vet bevat.

chai recept

Neem 1 kopje water, kook dit met een zakje assam thee, voeg een eetlepel gemberpoeder en een kardamonpit toe (gestampt). voeg deze thee bij 1 kopje melk en laat het even opkoken, samen met een lepel suiker. klaar.

Noon

Een variant op chai is de Kashmirse "Noon", een roze gekleurde drank. waarbij in plaats van zwarte thee groene wordt gebruikt, en er ook fijne amandel of pistache wordt toegevoegd. Het wordt Noon betekent zout: er wordt een beeje zout toegevoegd, geen suiker. De thee bladeren worden een uur gekookt, en er is daarna een kleurverandering in roze te zien wanneer het zout wordt toegevoegd. Ook wordt een klein beetje bakpoeder toegevoegd. Het wordt vaak in de winter gedronken. In Kashmir is er ook Noon voor trouwerijen.

kharha

Kharha is kant-en-klare chai, sommige Kharha recepten hebben speciale geneeskrachtige werking, op basis van Ayurvedische kennis.