waterwereld

granaatappel



De granaatappel groeit aan een grote, tot 6 meter hoge struik. De struik verliest het blad in de winter en maakt in het voorjaar nieuwe kleine blaadjes maar ook mooie kleine rode bloemen. De granaatappel is een winterharde struik. Wanneer de bloempjes uitgebloeid zijn ontstaat een kroontje met 6 punten. Hieruit ontstaat de granaatappel.

granaatappel schoonmaken

Snij de granaatappel in 6 delen, snij vervolgens de inhoud los van de schil. De pitjes worden van het witte merg gescheiden door het in een bakje water te gooien, de pitjes zinken.

Granaatappels op de markt in Italie.


granaatappel als fruit

Het is fruit met een frisse, zure smaak die lijkt op die van rode bessen. De rode schil is dik en stug, en voorkomt dat de vrucht uitdroogt. Hoe roder, hoe lekkerder de vruchtjes welke het bevat. De meeste granaatappels komen uit Iran, landen rondom de middellandse zee en Chili.

granaatappel als decoratie

Granaatappels worden vaak als decoratie materiaal gebruikt met name in kerststukken.

granaatappel in recepten


Granaatappel kan aan roomijs worden toegevoegd, met een beetje grenadinesiroop.

granaatappel in potten

De granaatappel is makkelijk in potten te houden, dit dan met name voor de dwergvariant, de Punica 'nana'. De granaatappel wil een goed doorlaatbare zanderige grond, waarin kalk. De potten dienen in de volle zon te staan.



Een beginnende granaatappel.

de geschiedenis van de granaatappel

De eerste resten van granaatappels zijn in Jericho gevonden, ongeveer 4000 jaar voor Christus. Waarschijnlijk is de granaatappel inheems in Iran, en werd in de Caucasus gecultiveerd. Het fruit werd via caravans naar India getransporteerd, en later naar centraal China, via de Zijde route Khandabar in Aghanistan is altijd al een gebied geweest bekend om zijn goede granaatappels.



Adam en Eva en de appel, Rembrandt van Rijn





de tuin van Eden en de granaatappel

Adam en Eva overtraden het verbod van God om van het fruit van de boom van de wijsheid te eten. Dit fruit was een granaatappel, welke in het Midden-Oosten een prominente rol speelde. Het adam en Eva verhaal stamt oorspronkelijk uit het Persisch.

granaatappel sap

Granaatappel sap wordt veel in Iran en India gedronken. Het neemt snel in populariteit toe in Europa.


Grenadine is de basis van de Tequila sunrise: Schenk Tequila, ijs en sinasappelsap in een hoog glas en schudt het. HOu het glas schuin en schenk er langzaam de grenadine in. Doe er een rietje bij en serveer met een kers-sinasappeltje.

Granaatappelsiroop of granaatappel melasse


Granaatappelsap wordt gemaakt door het sap van granaatappels langzaam in te koken totdat er een kleverige siroop ontstaat. Deze siroop wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten: Het wordt gebruikt bij gebraden eend en gebraden kip. De smaak is zacht zoet en enigzins zuur, zoals citroen siroop. Soms wordt granaatappelsiroop over sorbets gedaan.

granaatappel of Punica granatum.








Grenadine kraam in Rome, hier worden echte granaatappels gemengd met grenadine sap (afkomstig van rode bessen).


grenadine

Grenadine is verdikt en aangezoet granaatappelsap. Grenadine speelt een belangrijke rol in de Iraanse en libanese keuken. In het Westen speelt grenadine vooral een rol bij het maken van coctails, zoals de tequila "Sunrise". Tegenwoordig wordt grenadine vooral uit rode bessen gemaakt.



Een fruitverkoper in Agra, India.

1 water kastanje of Shingara
2 banaan
3 papaya, rijp
4 sinaasappel
5 watermeloen
6 ananas
7 witte druiven
8 custardappel of sitafal
9 granaatappel
10 zoete sinaasappel

granaatappel vermeerderen

De zaadjes van de granaatappel ontkiemen zonder veel moeite. Maar op deze manier ontstaat er veel variatie. Daarom wordt granaatappel gestekt met tot een halve meter lange stekken welke in stekpoeder zijn gedoopt. Dit laatste om wortelgroei te versnellen.

granaatappel in India

India produceert ongeveer de helft van alle granaatappels op de wereld, maar is op export gebied van ondergeschikt belang. De export van granaatappels uit India is de laatste jaren sterk afgenomen, vooral door een bacteriele ziekte , het "bacterial blight".


orangerie en kuipplanten

In een orangerie staan niet-winterharde planten
in kuipen en potten. In een orangerie moet er
veel licht zijn , en de temperatuur mag niet lager
dan 2 graden Celcius en niet hoger dan 12 graden
Celcius zijn. De grond waarin de planten staan mag
niet uitdrogen. Schild en dopluis zijn de grootste
problemen. Als u ze aantreft tip ze dan aan met
een mengsel van groene zeep, alcohol(spiritus)
en water in de verhouding 1: 1: 2
Op deze website staan de volgende kuipplanten genoemd:
granaatappel
bougainvillea
Anna Paulowniaboom
lantana
senna corymbosa
choisya
campsis of trompetklimmer
engelentrompet
passieflora
canarische dadelpalm
sinaasappel
mandarijn
kumquat
Zijdeboom of Albizia
dahlia
rozemarijn
olijf
avocado
citroen
nachtschade of solanum jasminoides
jasminum odoratissimum
Nicotinia glauca of boomtabak

waterplanten in potten:

lotus
waterlelie