Mispel






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Mispel



Een kleine boom , verwant aan appel en peer.
De mispel wordt tot 5 meter hoog en heeft grote
witte bloemen in de lente. De Mispel heeft ook
mooie herfstkleuren, maar de bladeren vallen vroeg
in het najaar al af. Mispels moeten niet gegeten
worden als ze rot zijn, maar wel als ze overrijp<|br> zijn en er een nachtvorstje overheen is gegaan.

het bloeien van de Mispel



De mispel bloeit op het einde van de lente of begin
van de zomer. De bloemen zijn grooten helder wit,
met name van de hollandse Mispel.

mispel


Mispels worden niet hoger dan enkele meters. De takken
zijn grijs van kleur. De bladeren zijn langwerpig
De eetbare Mispels worden altijd op een onderstam
geent: Op een peer bij kleigrond en op een kwee op
vochtige grond.
Ook meidoorn kan als onderstam gebruikt worden.
Alleen de wilde mispel wordt gezaaid.
Wanneer de mispel te veel gesnoeid wordt
ontstaan er nieuwe loten die naaar de hemel
groeien, en geen mispels meer leveren (waterloten).
Mispel houden van zon en niet te vochtige grond.
De vruchten lijken op rozenbottels (waarmee ze
dan ook verwant zijn).

oogsten van de mispel


Begin met mispels te oogsten als de eerste van de boom
valt en bewaar ze meteen in de diepvries.



De mispel of Mespilus germanica.


de Mispel als vrucht


De mispel is een vrucht welke steeds populairder wordt.
De mispel is rijp in october maar is dan nog oneetbaar,
deze mispels smaken uitgesproken wrang en zijn hard.
Laat ze eerst enkele weken in het donker liggen, tot
ze zacht en donker zijn. Dit fermenteringsproces gaat sneller
wanneer ze na nachtvorst geplukt zijn of in de diepvries
gelegen hebben.


de Mispel als fruit


De gerijpte donkere zachte mispel is lekker, maar bevat veel
pitten die dus uitgespuugd moeten worden.




Mispels op een schilderij van Jacques Le Moyne,
1533–1588, Victorie en Albert museum. Mispels werden in
de Middeleeuwen veel gegeten als het fruit aanbod
gering was, dus op het einde van de winter.




Eten met kerstmis

Deze traditionele recepten zijn op de website te vinden:



cranberry
Kir
kumquat
ananaskers
Gieser Wildeman stoofperen
Doyenné de Comice
clementine
mispel
tamme kastanje
carambola of sterfruit