aubergine






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |

aubergine



De aubergine wordt in toenemende mate in
Nederland en Belgie gebruikt. Het is een vrucht
met weinig smaak van zichzelf. Aubergine kan
niet rauw worden gegeten, alleen gekookt
of gebakken. Een goede aubergine is glanzend
en veerkrachtig. Oude aubergines zijn mat van kleur
en sponzig en zullen bitter smaken. Aubergines
zijn maar twee dagen na aankoop houdbaar,
en kunnen niet ingevroren worden.


aubergine bewaren


het is beter om aubergines niet in de koelkast
te bewaren, ze worden dan rubberachtig. Bewaar
aubergines op een koele donkere vochtige
plaats. Bij kamer temperatuur zijn aubergines
een week houdbaar.
De lieflijke bloemetje van de aubergine,
er zijn ook bladluizen te zien.




aubergine telen



Aubergine wordt vooral in de koude
kas verbouwt, en dan als klimplant .
De kweek lijkt sterk op die van klimtomaten
Voor zaaien is een zekere hoeveelheid
warmte nodig, 17 graden is het minimum,
dus binnenshuis is prima en kan vanaf februari.
Ze worden binnenhuis in potjes voorgezaaid.
De aubergine wordt al vroeg in mei in de koude
kas uitgeplaatst. De bodem temperatuur in
de kas moet boven de 15 Celsius zijn.
De bodem dient vruchtbaar te zijn,
met name de kaliumbehoefte is groot.


auberginerassen voor de moestuin


Sommige rassen aubergines doen het ook in
ons klimaat in de moestuin.
Aubergines hebben vooral veel zon nodig.
De cultivars 'Early black egg', 'Casper '
en 'applegreen' zijn voor de
moestuin geschikt.


aubergines oogsten


Aubergines worden met handschoenen aan geplukt,
want ze hebben kleine venijnige stekels.
Hoe meer er geoogst worden des te sneller
groeien de overblijvenden aan.
Wacht niet te lang met oogsten: kleine aubergines smaken vaak beter dan grote aubergines.

aubergines in potten


Vooral kleine rassen doen het goed in potten,
zet de potten tegen een muur op het Zuiden.


aubergine in de oven



Bak aubergine op 180 graden, in dunne plakken
van een centimeter of 2 dik, leg ze in olijfolie,
bak ze daarna een half uur, tot er een bruine
kleur op verschijnt. Draai ze halverwege om.

Mousaka



Was en snijd de auberigne in plakken van 1 cm dik.
Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten met zout
en leg ze op keukenpapier.
Bak in een koekenpan ui en het gehakt, voeg de droge
aubergine plakken toe, en bak tot ze goudkleurig zijn.
Neem een ovenschaal , vet deze in en leg de helft van
de aardappelschijfjes op de bodem. Hierover de helft
van het gehakt, dan een laagje aubergine en dan weer
gehakt. Hierover eventueel de basilicum blaadjes
Dan nog weer aardappelplakjes/aubergine en rest gehakt.
Bestrooi het geheel met gratineer kaas en zet in de oven
op 180 graden.

Mousaka op zijn Grieks


In Griekenland wordt de aubergine even kort gekookt
voordat hij gebakken wordt: dan zuigt de aubergine
zich niet vol met vet.

Een lieveheersbeestje op een blad van de aubergine.
Lieveheersbeestjes maken jacht op bladluizen.


De europeese aubergine is
donker paars, wit van binnen en eirond.




Nachtschade familie

De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke
gewassen behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;

aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo

andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant

Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)

Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.


Nachtschade allergie

Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.







    De gewone gestreepte, witte en zwarte aubergines bovenop
    kleine Thaise aubergines, in de kleuren wit, groen
    en ook geel, er is geen smaak verschil, maar kleinere
    aubergines zijn minder bitter.


    Het aubergine ras 'Bonica' is een buitenras met
    een redelijke opbrengst. Hou een halve meter
    afstand tussen de planten.
    Een foto in juni gemaakt.



    kleine aubergines


    Kleine jonge aubergines hebben meer smaak
    en het is een goed idee om bij een dreigende
    overvloedige aubergine oogst alvast
    de aubergines klein te plukken.
    Kleine aubergines hoeven niet gezouten te worden.
    want ze zijn niet bitter.




    Aubergines uit de oven , ze zijn even kort gekookt
    om te voorkomen dat ze zich volzuigen met vet.
    Ook: courgettes en paprika.



    Thaise aubergines, small eggplant


    Thaise aubergine hebben een verrasend uiterlijk,
    Ze zijn ook als een soort bessen te koop, en
    zijn dan ook niert veel groter dan erwten:
    Erwt aubergine, pea eggplant, turkey berry,
    prickly nightshade. thaise aubergines worden
    in groene en gele Thaise curry verwerkt.
    Ze worden wel in de koelkast bewaard.



    . Thaise aubergine of small eggplant.




    Boelansjé, Bhata, Surinaamse aubergine

    In Suriname heten de aubergines naar de franse bakker,
    dus boelanger, maar ook beranger en Bhata
    (resp Creools en Hindoestaans).
    Verwant aan de boelanger is de antrouwa.


    Surinaamse groente en fruit.
    Sopropo, Karaila
    amsoi of mosterdkool
    paksoy
    antroewa
    pisang,
    awarra
    Boulansje, bhata, Surinaamse aubergine
    pommerak
    poe, lauki of fleskalebas
    kousenband
    cacoa
    guava
    nappi
    gember
    papaya
    dagloeblad
    sukwa
    rambutan
    madame Jeanette
    okra, oker
    mango of manje
    bakkeljauw
    tayer of tajerblad
    knippa
    zure oranje of pomerans
    tamarinde of asem


    klik hier voor Surinaamse vogels






    aubergines


    Aubergines in recepten




    Het bovenste broodje is besmeerd met auberginesalade.
    Omdat dat grijs van kleur is, is dit broodje met
    eetbare lelies opgesierd.


    gevulde aubergine

    Voor de vulling:
    parmazaanse kaas
    tomaten
    verse basilicumblaadjes
    knoflook
    1 aubergine
    De aubergine in plakken snijden en goudbruin bakken in olijfolie.
    Snij de tomaten in dikke plakken snijden, leg de tomaatplakken op de
    gebakken plakken aubergine. Leg de basilicumblaadjes op de tomaten
    en strooi hierover de kaas. Bestrooi alles met zout en peper en
    snipper het knoflookteentje mee. Leg ze in een ingevette
    ovenschaal en bak ze op 180 graden C.
    In plaats van tomaat/kaas kan ook gehakt worden gekozen
    of cous-cous bijvoorbeeld:

    gevulde aubergine met gehakt

    Braadt gehakt aan met ui, leg dit op gebakken aubergine oplakken:
    Doe dit in een oven op 180 graden.



    groenten op deze website:

    Chichorei
    Spruitkool
    ui
    pompoen
    snijbiet
    meiknol
    tomaten
    aubergine
    zeekool
    lamsoor
    zeevenkel
    zeewier
    zeekraal
    veldsla
    boerenkool
    witlof



    visitors:

    | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!