aubergine
De aubergine wordt in toenemende mate in
Nederland en Belgie gebruikt. Het is een vrucht
met weinig smaak van zichzelf. Aubergine kan
niet rauw worden gegeten, alleen gekookt
of gebakken. Een goede aubergine is glanzend
en veerkrachtig. Oude aubergines zijn mat van kleur
en sponzig en zullen bitter smaken. Aubergines
zijn maar twee dagen na aankoop houdbaar,
en kunnen niet ingevroren worden.
aubergine bewaren
het is beter om aubergines niet in de koelkast
te bewaren, ze worden dan rubberachtig. Bewaar
aubergines op een koele donkere vochtige
plaats. Bij kamer temperatuur zijn aubergines
een week houdbaar.
De lieflijke bloemetje van de aubergine,
er zijn ook bladluizen te zien.
aubergine telen
Aubergine wordt vooral in de koude
kas verbouwt, en dan als klimplant .
De kweek lijkt sterk op die van klimtomaten
Voor zaaien is een zekere hoeveelheid
warmte nodig, 17 graden is het minimum,
dus binnenshuis is prima en kan vanaf februari.
Ze worden binnenhuis in potjes voorgezaaid.
De aubergine wordt al vroeg in mei in de koude
kas uitgeplaatst. De bodem temperatuur in
de kas moet boven de 15 Celsius zijn.
De bodem dient vruchtbaar te zijn,
met name de kaliumbehoefte is groot.
auberginerassen voor de moestuin
Sommige rassen aubergines doen het ook in
ons klimaat in de moestuin.
Aubergines hebben vooral veel zon nodig.
De cultivars 'Early black egg', 'Casper '
en 'applegreen' zijn voor de
moestuin geschikt.
aubergines oogsten
Aubergines worden met handschoenen aan geplukt,
want ze hebben kleine venijnige stekels.
Hoe meer er geoogst worden des te sneller
groeien de overblijvenden aan.
Wacht niet te lang met oogsten: kleine
aubergines smaken vaak beter dan grote aubergines.
aubergines in potten
Vooral kleine rassen doen het goed in potten,
zet de potten tegen een muur op het Zuiden.
aubergine in de oven
Bak aubergine op 180 graden, in dunne plakken
van een centimeter of 2 dik, leg ze in olijfolie,
bak ze daarna een half uur, tot er een bruine
kleur op verschijnt. Draai ze halverwege om.
Mousaka
Was en snijd de auberigne in plakken van 1 cm dik.
Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten met zout
en leg ze op keukenpapier.
Bak in een koekenpan ui en het gehakt, voeg de droge
aubergine plakken toe, en bak tot ze goudkleurig zijn.
Neem een ovenschaal , vet deze in en leg de helft van
de aardappelschijfjes op de bodem. Hierover de helft
van het gehakt, dan een laagje aubergine en dan weer
gehakt. Hierover eventueel de basilicum blaadjes
Dan nog weer aardappelplakjes/aubergine en rest gehakt.
Bestrooi het geheel met gratineer kaas en zet in de oven
op 180 graden.
Mousaka op zijn Grieks
In Griekenland wordt de aubergine even kort gekookt
voordat hij gebakken wordt: dan zuigt de aubergine
zich niet vol met vet.
Een lieveheersbeestje op een blad van de aubergine.
Lieveheersbeestjes maken jacht op bladluizen.
De europeese aubergine is
donker paars, wit van binnen en eirond.
Nachtschade familie
De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke gewassen
behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;
aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo
andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende
nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant
Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)
Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.
Nachtschade allergie
Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.
|
|