mais






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




Maïs

Maïs is de meest gegeten graansoort ter wereld.
Het wordt zowel direct als suikermais gegeten, maar
mais meel is in veel producten te vinden. Maisolie
is goedkoop en wordt veel in de derde wereld gebruikt.
Het mais wat hier groeit wordt vooral als
veevoer gebruikt. Maïs wat in Nederland groeit
is meestal snijmais, soms ook korrelmais
of kolvenmais, zelden suikermais. Van elke
4 hectaren van wat wordt verbouwd is er eentje maïs.

voortplanting mais


Mais is een windbestuiver waarbij de mannelijke bloemen de vrouwelijke via de wind bestuiven: Mais heeft de mannelijke bloemen (pluimen) in de top, De vrouwelijke bloemen , welke de maiskorrels produceren zitten opzij en lager aan de plant. Tegenwoordig wordt mais alleen via inteelt vermeerderd, dus niet via windverstuiving maar via zelfbevruchting.

Mais zaaien

De snijmaïs wordt in mei gezaaid.
Sopms wordt er gespreid gezaaid, dit dan
vooral wanneer er in het voorseizoen
veel regen valt.

Mais oogsten

In een maand tijd moet alle mais van het
veld worden gehaald en gekneusd.
De maïsplanten worden in oktober geoogst. Een typische maiskneuzer heeft een capaciteit
van 2 hectare mais per uur. De kneuzer kan
5 rijen mais tegelijk aan. Naast de kneuzer
rijdt dan een tractor met laadbak waarin
de gekneusde mais wordt geblazen.
De snijmaïs wordt op een grote hoop bewaard.
Op de hoop ligt dik plastic met daarover een
laag grond of soms gebruikte autobanden.
Zo komt er geen lucht en regenwater bij de
maïs en blijft het de hele winter goed.

Mais inkuilen

Mais wordt van september tot oktober geoogst
en dan meteen in kleine stukjes gehakkeld.
Direct daarna wordt de mais ingekuild.
Dit is dan de voorraad voor de koeien in de
winter. De kuilvoersnijder wordt gebruikt
om gras of mais te versnijden en aan de
koeien te voeren. Het vee eet dus behalve
de kolf ook de stengel en de bladeren.

voortplanting mais


Mais is een windbestuiver waarbij de mannelijke
bloemen de vrouwelijke via de wind bestuiven:
Mais heeft de mannelijke bloemen (pluimen) in de top,
De vrouwelijke bloemen, welke de maiskorrels
produceren zitten opzij en lager aan de plant.
Tegenwoordig wordt mais alleen via inteelt
vermeerderd, dus niet via windverstuiving
maar via zelfbevruchting.


mais geschiedenis


Hoewel mais een van de belangrijkste gewassen is
voor de mensheid, is de geschiedenis van mais in
nevelen gehuld. Wat duidelijk is dat al sinds de
oertijd mais door de indianen van Zuid-Amerika
verbouwd en veredeld wordt. Het huidige mais
is genetisch zo veranderd dat het niet duidelijk
is uit welk gewas mais ontstaan is, meestal wordt
er vanuit gegaan dat teosinte het oorspronkelijke
grassoort is. Maar teosinte is een kleine grassoort
welke niet eens op mais lijkt.


mais in de Middeleeuwen


Na de ontdekking van Amerika kwam mais naar Europa.
Toen Columbus rond de 15e eeuw naar Amerika kwam
waren de maïsplanten al uitgegroeid tot grote
voedzame kolven.
Het werd het eerste geintroduceerd in Spanje,
waar het ook meteen erg succesvol was.
In het Spaanse klimaat groeide het gewas erg goed.
Pas in de volgende eeuwen kwam het mais naar
het Noorden van Europa. Mais groeide langzaam
en de korven werden niet goed rijp.
Mais heeft vooral warmte nodig om te groeien,
en het zoeken naar kou-tolerante
mais was een moeizaam proces.
De maïsplanten die de kou het best
konden verdragen werden met elkaar
gekruist. Zo onstond maïs die zich
ook in koudere gebieden staande hield.

De wereld productie van mais wordt gedomineerd
door de USA en China.



de toekomst van mais


Nieuw onderzoek richt zich het verder kou-tolerant
maken van het mais. Hiervoor staat de stof PPDK
in de belangstelling welke het verwante olifantsgras
koude tolerant maakt. Het is nog niet gelukt om PPDK
in mais in te bouwen, maar de verwachting is dat
dat snel zal gebeuren.




Maiskolven hangen te drogen onder het afdak van
een kippenhok. Kippen, maar ook ratten en muizen
en duiven zijn dol op de zoete maiskorrels.



Vogelzaden op deze website


haver
gierst
kanariezaad
boekweit
herderstasje
gerst
negerzaad
lijnzaad
saffloerzaad
akkerdistel
kaardenbol
trilgras
zonnebloem
voederwikke
mais
suikermais
weegbree

maisolie als bio-olie

Bio-olie wordt uit raapzaad en sojaolie gemaakt, maar maisolie zal in de toekomst ook belangrijk worden voor de bio-olie productie.

mais en biobrandstof E10

In Duitsland en Frankrijk is biobrandstof belangrijk
geworden: De biobrandstof E10 bestaat voor 90 procent uit
‘gewone’ Euro 95 en voor 10 procent uit bio-ethanol,
dat wordt gewonnen uit onder meer tarwe, maïs,
gerst, rogge, suikerbieten en suikerriet.
Deze brandstof wordt in Nederland nauwelijks verkocht
maar wel in Duitsland en Frankrijk wel op grote schaal
en dat sinds begin 2011. In Duitsland tankt ongeveer
14 procent van de automobilisten E10. Mogelijk zal in 2012
minder biobrandstof geproduceerd worden door het
wereldwijde tekort aan vooral mais.


mais als biobrandstofin de VS

In de VS wordt 40 procent van de maïsproductie gebruikt
voor biobrandstoffen, ongeveer drie procent van het
wereldwijde brandstofverbruik in de transportsector
bestaat uit biobrandstof. Behalve in de VS is
biobrandstof in Brazilie belangrijk, daar wordt de
biobrandstof uit suikerriet verkregen. Tussen 2006
en 2010 is de productie van biodiesel verdrievoudigd,
en die van bio-ethanol verdubbeld.


mais, ethanol en xylanase

De afbraak van de cellulose en lignine en
hemicellulose in mais kost veel energie,
maar is noodzakelijk om van mais ethanol te maken.
Recentelijk is het gelukt om mais te modificeren welke
een voorloper van dit enzym bevat. Xylase ontstaat
dan door verwarming van de mais en breekt
dan het celluse in 3 uur af het mais in 2 uur af.
De prijs van bioethanol uit mais zal hierdoor
in de toekomst belangrijk dalen.

ethanol uit mais in de toekomst

Modificatie van mais is momenteel vooral gericht
op het doen toenemen van de massa van de mais,
groeisnelheid en de hoeveelheid polysaccharide.

ethanol uit andere gewassen

Er zijn ook andere manieren om de celwanden
versneld te doen afbreken: dit dan met name
door het gebruik van Agrobacterium.
Gewassen welke hiervoor in aan merking komen
zijn dan: mais, rijst, sorghum, maar ook de
boomsoorten populier en wilg en switchgrass
(Panicum virgatum L.).

maisolie voor margarine en zeep

De grootste hoeveelheid mais olie wordt gebruikt
voor de fabricage van zeep en margarine.

maisolie in de keuken

Deze olie is een bijproduct van de zetmeelfabricage
(maismeel) en wordt ook wel maiskiemolie genoemd.
De olie is goudgelige kleur, heeft geen smaak van
zichzelf en kan voor alle doeleinden gebruikt worden.
Daardoor is maisolie samen met olijfolie de meest
gebruikte olie in de keuken.
Maisolie heeft de minder eigen smaak dan olijfolie.
Arachide olie is beter geschikt om te verhitten.
Ongeraffineerde maisolie is licht oranje
en verbrand bij bakken en braden.

plantaardige oliën


Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:

lavendelolie
zonnebloemolie
Quinoa
komkommerkruidolie
goudsbloemolie
Madia-olie
negerolie of gingellikruid
tarwi
maisolie
papaverolie, maanzaadolie
pompoenpitolie
soja
saffloerolie
jojoba
sesamolie
kruidnagel
nigella olie
amarant
sandalwood olie
wonderolie of castorolie
koolzaadolie
lijnzaadolie
walnootolie
peperolie
kokosolie
olijfolie
kaya olie
slangenkruidolie
nootmuskaatolie
sassafrasaolie
neemolie