Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos | |
||
Sopropo of Karela
Sopropo is een eenjarige klimplant met rankenmet in een grote groeisnelheid, welke tot vijf meter hoog groeit. De langwerpige vruchten hebben een onaantrekkelijk uiterlijk. Karela wordt in tropische en subropische gebieden verbouwd en is een belangrijke groente in India, daar heet het karela. In Suriname wordt het sopropo wordt genoemd. Sopropo is niet erg geliefd bij kinderen. een sopropo kopen
Sopropo wordt gegeten als de vrucht groen is, dus onrijp.Het vruchtvlees is hetzelfde als dat van komkommer, de zaadje zijn wit. Alleen de schil en het vruchtvlees wordt gegeten. Naarmate de Sopropo geler wordt, wordt de smaak sterk bitter. Maar dan worden de zaadjes rood en eetbaar. schoonmaken van sopropo
Eerst de sopropo wassen, dan in de lengte middendoor snijden, verwijder de pitten, de sopropo wordt dan in dunne reepjes gesneden. het uiterlijk van sopropo, goya of karela
In India heeft de sopropo een wratachtig uiterlijk,en heet daar karela. Op Okinawa en in China is het uiterlijk vooral knobbelig. Goya in Japan
Het gebruik van goya of sopropo in Japan neemt sterktoe. Goya wordt op het eiland Okinawa verbouwd. Dit eiland produceert voor de japanse markt. De levensverwachting voor inwoners van Okinawa is uitzonderlijk hoog , en dit wordt aan de werking van goya op het hart toegeschreven. sopropo of karela, goya is gezond
Er zijn goede redenen om aan te nemen dat de bladerenvan sopropo goede anti/malaria eigenschappen hebben, zowel ter preventie al behandeling van malaria. Ook heeft sopropo een hypoglycemisch effect, de alkaloiden en eiwitten welke als charatains bekend staan, hebben een soortgelijk effect als het gebruik van insuline. Sopropo en Suriname
Sopropo is een belangrijke groente in Suriname,het wordt in alle distrikten verbouwd. Veel akkers hebben een lage opbrengst, tussen de 10 en 40 ton per hectare. Ook bemesting en wisselteelt gebeuren weinig rationeel, hier is veel ruimte voor verbetering. Bij een steekproef in 2009 werd er veel te veel insecticide op de groente aangetroffen. Hierdoor is de export teruggelopen. Sopropo in gerechten
Traditionele gerechten zijn Sopropo met zoutvlees en gerookte kip of bakkeljauw. Ook wordt sopropo eerst gekookt en daarna gebakken, en met ui en knoflook gegeten, er wordt een sterke anti-malaria werking aan sopropo toegeschreven. foekwa of mara of karelaAndere namen voor Sopropo zijn foekwa, dit is de naam in het Caribisch gebied. Mara is de thaise naam, en een mara is kleiner en lichter van kleur dan de sopropo. Karela is de indiase naam, maar ook weer een andere cultivar, met meer wratachtige uitstulpingen. familie van de komkommerachtigen, CucurbitaeEen familie van vooral eenjarige, snelgroeiende klimplanten, welke ranken vormt, en zich daarmee aamn andere planten optrekt. De bloemen zijn vijf tallig en de 5 meeldraden staan vaak als 2 maal 2 vergroeid en 1 alleenstaande meeldraad. Deze familie heeft vaak last van meeldauw tijdens vochtige periodes: komkommer augurk pompoen Watermeloen of Citrullus vulgaris Kiwano of Cucumis metuliferus Courgette Sopropo Wilde meloen, karchi sukwa of turai lauki of Poe, fleskalebas patisson Niet eetbaar: heggerank Echinopepon wrightii thladiantha dubia Springkomkommer of Ecballium elaterium |