5 eetlepels boter (=75 gram)
1/3 kop bruine suiker aangedrukt
1 ei
2 koppen bloem
1 geraspte gember
1/2 theelepel kaneel
mespuntje zout
Snij de gember in minuscule blokjes, raspen mag ook.
Verwarm de oven op 160 graden,
Als je verse gember droogt, verhit en maalt wordt
gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol als shogaol
werken pijnstillend. Chemisch lijken deze stoffen op aspirine.
Dit zijn ook de stoffen welke de
scherpte van de gember veroorzaken.
Gember en knoflookverkoper op de grens in Jaipur, India.
Knoflook wordt gepeld verkocht, de gember wordt schoongemaakt.
gember dipsausje
Meng 250 ml halvanaise met een etlepel zeer fijn gesneden gember of gerapte gember.
voeg te: stukje rode peper, gesnipperde knoflook teen. Een eetlepel citroensap.
Voeg eventueel yoghurt toe.
gember in azijn, Gari, sushi ginger
Gari is gember in azijn en behoort tot de tsukemono,
de pickles. Traditioneel wordt het na de sushi gegeten.
Gari is een goede manier om grote hoeveelheden gember te verwerken.
Gari is een recept uit de japanse keuken, en is roze van kleur.
Snij de 200 mg gember in dunne plakjes en bestrooi met een beetje zout.
Kook 300 ml azijn met 100 mg suiker. Wacht tot het kookt,
bedek de gemberschijfjes met de azijn. Laat het 1 dag staan,
daarna is het eetbaar, het potje kan 1 maand open blijven.
Gember laat zich eenvoudig opkweken als potplant.
Geef voldoende warmte maar het is een iewat saaie,
grote plant in ons land, terwijl er zoveel mooiere
gembers in de handel zijn.
Gember op de markt in India, Radjastan, in dezelfde bak ligt
arbi en groene peper. Ernaast paprika of bell pepper en pear
gourds, rechts ernaast bottle gourd of lauki en bosui,
boven de gember schijven pompoen, er zijn ook veel vliegen.