Zeekool of crambe maritima

Zeekool






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Zeekool



Zeekool is een koolsoort welke op licht zilte grond
kan groeien. Het vormt prachtig grote witte bloemen
op 2 meter lange stengels. Een andere toepassing is
als groente, met name de jonge scheuten smaken
heerlijk.



zeekool
Uitgegroeide zeekool vormt rabarberachtige bladeren,
maar is dan niet goed meer eetbaar .


Zeekool in de tuin


Zeekool verlangt goede zandige humusrijke grond.
De Zeekool kan 20 jaar oud worden en vormt lange
stengels met witte bloemen. De bladeren zijn
blauwgrijs.In de eerste twee jaren worden nog
geen bloemen gevormd. Zeekool is vatbaar voor
slakken net als andere kool. kijk voor slakken
bestrijding bij wegslakken



Het zaaien van zeekool

Verzamel de zaden van de zeekool, bijvoorbeeld
langs de afsluitdijk. De zaden moeten een tijdje
in zeewater liggen en dan drogen: daarna dienen
de zaden gespleten te worden.

Zeekool als groente

De jonge scheuten van zeekool zijn het lekkerste.
Deze worden met name gevormd in het donker :
Dek de plant af met een pot , of met zwart doek .
Commercieel gebeurd dit door de jonge scheuten
af te dekken met aarde (aanaarden), het lijkt
erg op aspergeteelt.
Overigens zijn ook de stengels eetbaar.




zeekool
Zeekool kan geforceerd of gebleekt worden door
de plant af te dekken met ondoorzichtig folie.
na bijna een maand zijn de bleke scheuten
klaar om te oogsten.



zeekool Commerciele zeekool kweek. 'Lily white'
is een commerciele bleekgekleurde cultivar.
Er is behoefte aan veredeling van de zeekool,
met name op ziekte en plaagresistentie (Brandenburg, 2007).


commerciele zeekool

Zeekool staat op het punt om commercieel verbouwt
te gaan worden. Het grootste probleem is dat
het geen bekendheid heeft bij de consument.
Een hectare leverd 9 ton jonge scheuten op,
dit is vergelijkbaar met asperges(Peron, 1990)




landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie











    zeekool
    Zeekool groeit op moeilijke plaatsen: zeewind, zout,
    en vrieskou maken dat de zeekool weinig concurrentie
    heeft en het is te vinden tussen de basaltblokken
    op de zeedijk.
    Een plaats waar veel zeekool voorkomt is de Afsluitdijk,
    aan de waddenkant.
    Maar zeekool is ook een erg sierlijke plant
    met een mooie grote bos witte bloemen en grote
    groene bladeren.



    zeekool
    Dit is de Crambe cordifolia, ook zeekool geheten,
    maar niet eetbaar, een aan zeekool verwante soort,
    welke als sierplant in tuinen te vinden is.



    culinair gebruik van zeekool


    Zeekool heeft een heerlijke smaak, welke aan andere
    koolsoorten doet denken. Jonge scheuten zijn
    lekker als ze vers gegeten worden.
    Ook de lange stengels kunnen gegeten worden
    maar moeten wel 10 minuten koken.
    Wanneer de kool uitgegroeid is, veranderd de smaak,
    en smaakt zeekool naar rabarber.
    Zeekool is in de winter en voorjaar verkrijgbaar,
    het wordt in Frankrijk op grote schaal gekweekt.
    Tegenwoordig wordt zeekool op beperkte schaal op
    Texel verbouwd.

    zeekoolsoep


    Zeekoolsoep
    1,5 liter groentenbouillion
    een pond aarsdappels
    Een halve pond zeekool
    2 ons zeekraal
    Een uitje, fijngesneden.
    Een halve ons kookroom
    Kook de piepers in de bouilion, dit moet ongeveer
    een kwartiertje duren. Fruit de koolbladeren, de ui
    en zeekraal in een koekenpanneje.
    Voeg het ssamen met de aardappelen
    in de groentenbouillion.







    Zeegroenten



    Zeegroenten zijn eetbare planten welke in
    de buurt van de zee groeien.
    De volgende zeegroenten, samen met recepten,
    zijn op deze website te vinden:

    Zeekool

    Zeekraal

    Lamsoor

    Zeevenkel

    Wakame

    Zeespagetti

    Zeesla

    Dulse

    Umami

    Nori

    Kombu










    het forceren van groenten


    Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
    doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
    Forceren of trekken van groentes gebeurd in
    het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
    om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
    zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
    Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
    droge planten mogen geforceerd worden.
    schimmels zullen anders de plant beschadigen.

    De volgende groentes worden op deze website besproken:

    asperge
    witlof
    zeekool
    kardoen
    rabarber
    bleekselderij
    molsla
    andijvie
    frisee, krulandijvie








    Koolsoorten


    Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


    spruitkool
    boerenkool
    koolrabi
    spitskool
    zeekool
    palmkool
    meiraap, knolraap
    koolzaad
    barbarakruid
    wede
    zeeraket
    huttentut
    mierikswortel
    javaanse radijs, rat's tail radish
    Rammenas, Rettich
    Bladrammenas
    radijs
    Amsoi
    Paksoy
    romanesco
    Eeuwige moes of eeuwige kool
    stoppelknol
    lepelblad




    visitors English English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!