kruidnagel
Kruidnagels zijn de gedroogde gesloten bloemknoppen
van de kruidnagelboom of Eugenia aromatica. De smaak is
zeer sterk en al snel overheersend . Kruidnagel wordt op
grote schaal als keukenkruid toegepast, maar ook tot
kruidnagelolie verwerkt
kruidnagelboom
Deze middelgrote bomen groeien het beste op veel
humus bevattende grond, in een tropisch klimaat.
De grond moet goed gedraineerd zijn want
kruidnagelbomen verdragen geen natte grond.
De ontkieming van de zaden verloopt traag:
de groeisnelheid van de ontkiemende plantjes is
biezonder laag. Om deze reden worden ze
uitgeplant wanneer ze drie decimeter hoog zijn,
en in potten overgeplant. Van daaruit worden
ze bij een lengte van bijna een meter in de
vaste grond overgeplant. Pas na zeven jaar gaat
de boom voor het eerst bloeien. En na 20
jaar is de productie op zijn hoogste punt .
Meestal brengt een boom 2 kilo kruidnagels op
per jaar, maar bij goede verzorging kan dat 4
kilo worden of soms nog meer. Een kilo bevat
400 kruidnagels.
moderne kruidnagel teelt
Een kruidnagelboom hoeft geen volle zon, om deze
reden kan het goed gecombineerd worden met de
teelt van kokosnoten. Korrelpeper en koffie
hebben ook geen volle zon nodig, om deze reden
wordt de kruidnagelboom soms als schaduwfgevende
boom gebruikt.
kruidnagel oogst
Wanneer de bloembodem van groen naar paars
verkleurt is de kruidnagel oogstbaar. Dit is
ongeveer een half jaar na het bloeien van de
rode bloemen. Het oogsten dient met de hand
te gebeuren, zonder de takken te verbuigen of
te beschadigen. Rondom de bomen staan houten
stellages waarover gelopen wordt.
kruidnagel olie
.Dit is een giftige olie met een zeer sterke smaak,
vooral veroorzaakt door eugenol, welke voor 70% of meer
in kruidnagelolie voorkomt. In zeer kleine hoeveelheden
wordt eugenol in de voedings en parfum industrie gebruikt.
vanille
Eugenol uit kruidnagelolie wordt vooral gebruikt als
uitgangsmateriaal bij de productie van synthetische vanilline.
plantaardige oliën
Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:
lavendelolie
zonnebloemolie
Quinoa
komkommerkruidolie
goudsbloemolie
Madia-olie
negerolie of gingellikruid
tarwi
maisolie
papaverolie, maanzaadolie
pompoenpitolie
soja
saffloerolie
jojoba
sesamolie
kruidnagel
nigella olie
amarant
sandalwood olie
wonderolie of castorolie
koolzaadolie
lijnzaadolie
walnootolie
peperolie
kokosolie
olijfolie
kaya olie
slangenkruidolie
nootmuskaatolie
sassafrasaolie
neemolie
Geschiedenis van de kruidnagel
Kruidnagel werd voor het begin van onze
jaartelling vanuit Sri-Lanka via de Zuidelijke
zijderoute naar het Romeinse Rijk vervoerd.
Ook de Chinezen gebruikten toen het kruid
in hun keuken.Na de val van het Romeinse
keizerrijk verdween ook de handel in kruidnagel.
De eerste kruidnagel groeide op de Molukken:
De Banda-eilanden, ten zuiden van het Molukse
eiland Ambon, werd in de 17de eeuw door de
Nederlanders veroverd als wingebied voor V.O.C.
De kale eilanden leverden veel kruidnagelen
en nootmuskaat en foelie, de V.O.C. hadden
hierin de monopolie positie. Kruidnagelbomen
op andere eilanden zoals Sri Lanka werden gekapt.
Het waren de Fransen die het monopoli verbraken:
Het lukte hen om jonge kruidnagelbomen te
verkrijgen, zodat deze op Zanzibar en Pemba
gekweekt konden worden. In 1800 bereikte de
kruidnagel India, en vanaf 1850
groeide er kruidnagel in Nilgiris of Burliar,
Indiase districten langs de kust van de Indische Oceaan..
Wereldproductie van kruidnagel
Nog steeds vindt de productie van kruidnagel
op de traditionele eilanden plaats, met name:
Zanzibar en Pemba, Indonesie, Madagascar, Sri
Lanka en Maleisie, dit zijn nu de grote
kruidnagel producenten, India is in opkomst.
Hier worden ook kruidnagelplantages in het
hooglanden ver van zee geexploiteerd.
speculaaskruiden, kruidnagel en kaneel
Voor het maken van speculaaskruiden zijn vooral grote
hoeveelheden kaneel nodig, en ook foelie en nootmuskaat
en kruidnagel.
20 gram kaneel
5 gram foelie
5 gram nootmuskaat
5 gram kruidnagel
eventueel
cardamom
anijszaad
korianderzaad
witte peper
gember
Anijszaad en foelie kunnen weggelaten worden.
Witte peper maakt het scherp, gember maakt het zacht
speculaaskruiden of koekspecerijen
Dit is eentypisch mengsel voor het maken speculaas.
In de Middeleeuwen bevatte speculaas meer kruidnagel en kaneel en nootmuscaat.
30 gr kaneel
10 gr kruidnagelenpoeder
10 gr nootmuskaat
5 gr witte peper
5 gr anijszaad
5 gr korianderzaad
|
|