Amandelboom






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




amandelboom



Een kleine boom welke prachtig bloeit in het voorjaar.
De amandelboom vormt dan knoppen aan de takken
waarvan er per drie 2 bloemen vormen en de
overblijvende bladeren.
Deze bloesemtakken zijn schitterend om
te zien. Vlak daarna begint al de vorming van
de amandelen, maar het duurt nog tot het einde van de
zomer voor dat de amandelen rijp zijn.
De amandelboom is erg winterhard en is
ook weinig vatbaar voor ziektes
behalve de bladkrukziekte. De amandelboom groeit op
de armste grond en droogte heeft geen invloed.

snoeien van de amandelboom

De amandelboom wordt direct na de oogst gesnoeid.
Snoei dan de takken weg welke geen vruchten dragen,
of beschadigd zijn of recht onhoog groeien.

amandelen



Er zijn drie soorten amandelen: De zoete amandel: dit is de amandel welke in de winkel
is te vinden, geproduceerd door de witbloeiende prunus
dolcis. De witbloeiende amandel is ook erg vroeg in
het voorjaar.
De bittere amandel: deze amandel is giftig door het
blauwzuur dat het bevat. De roodbloeiende prunus amara
produceert deze amandel.
de kraakamandel. Deze amandel heeft een dunne schil en
smaakt als de zoete amandel.



amandelen oogsten



Amandelen worden niet geplukt. Ze worden van de
grond geraapt. Om deze reden worden amandelen
soms "verzamelvruchten" genoemd.
Maar ze zijn dan nog niet eetbaar en
moeten eerst een tijdje gedroogd worden,
bijvoorbeeld boven de verwarming.

amandelboom cultivars



Prunus glandulosa 'Alboplena' of witte amandel heeft
als grootste verdienste het zeer vroege bloeien en
de dubbele bloemen.
Prunus dolcis 'Robijn' is het beste geschikt voor het
Nederlandse en Belgisch klimaat en het meest productief
wat betreft de amandelen die te oogsten zijn.



takken met amandelbloesem en Vincent van Gogh

Vincent maakte in 1890 het schilderij "takken met
amandelbloesem" voor zijn broer Theo en diens vrouw Jo:
Hij had een brief van Theo gehad waarin hij Vincent
berichtte over de geboorte van hun kind, Vincent Willem.
De opgetogen Vincent maakte daarna dit symbolische
schilderij: de bloeiende amandeltakken kondigen
de lente aan.

de kleur van de takken met amandelbloesem

De kleur van de bloesem is nu wit, maar dat is
niet de kleur van echte amandelbloesem, deze is roze.
Waarschijnlijk is het zo dat vincent het pigment
kraplak gebruikte, een pigment welke
onder zonlicht verbleekt.

amandelolie

Veel zoete amandelen worden tot amandelolie verwerkt,
de olie wordt door persing verkregen. Amandelolie
heeft veel toepassingen: het is een zachte welke veel
in huidverzorgingsproducten wordt toegepast.
Door amandelolie te mengen met water ontstaat
amandeloliemelk, een melkachtige vervanger voor
moedermelk. De hoge prijs verhinderd een grootschalige
toepassing. Amandelolie wordt verwerkt tot vooral noga,
welke in Spanje veel verkocht wordt.
Ook van bittere amandelen wordt olie geperst, dit levert
smaakstof op welke in spijs wordt verwerkt.
De schillen van de noten worden als brandstof gebruikt.


amandelolie in recepten

Amandelolie smaakt ook naar amandel en dat staat,
samen met de hoge prijs, een ruime toepassing in de weg.
Amandelolie wordt vooral in zoete nagerechten en
banketproducten gebruikt. Het is een heldere vloeistof
en bevat weinig cholesterol.

amandelmelk

Amandelmelk is het meest gebruikelijk is met gekookte,
gepelde amandelen:
gebruik twee kopjes met amandelen:
kook de amandelen 1 minuut, leg ze in
een bakje met koud water, en pel het
velletje eraf. Laat de gepelde amandelen
een nacht in een bakje met koud water staan

Doe de amandelen samen met twee kopjes water
in een blender: Mix het tot het helemaal fijn is,
giet dit door een kaas doek welke in een
bakje water hangt: geef de amandelen twee uur de tijd
om hun smaak af te geven, voeg het water aan
de melk toe en kook de melk.
Voeg eventueel toe: kaneel en vanille suiker.
De amandelmelk kan enkele dagen bewaard blijven
in een koelkast.



Provence

Op deze website worden de volgende planten genoemd
welke in de Provence groeien. De grond is hier arm
en kalkachtig en de winters zijn zacht, de zomers heet:
honderdjarige aloe of agave americana
artisjok
lavendel
amandelboom
pistache
camelia
kardoen
kumquat
bougainvillea
sterjasmijn
vijg
sinaasappel
zijdeboom of Albizia
lantana
zeerupsklaver of Medicago marina
druiven
campsis of trompetklimmer
linde
cypres of cipres
pijnboompitten en parasolden
citroenkruid
verveine
citroen
granaatappel
oregano
marjolein
rozemarijn
zomeralsem
pruimen, mirabellen
knoflook
koriander
venkel
anijs
salie
fenegriek
tamme kastanje
olijf
viola odorata, maarts viooltje
Euphorbia characias 'Wulfenii'


Steenvruchten



Steenvruchten zijn vruchten met een houtachtige pit.
pruim
perzik
reine claude
nektarin
mirabellen
amandelboom
abrikoos