paksoy of paksoi
Dit is een zeer snelgroeiende koolsoort welke een
rol speelt in de Chinese maar ook in de Surinaamse
keuken. De dikke stelen van paksoi zijn spierwit.
zo wel de bladeren als de witte stelen worden
gebruikt, paksoi smaakt wat zoetig.
gebruik van paksoi
Paksoy wordt vooral bij het roerbakken gebruikt,
ook: gekookt of gestoomd.
paksoy zaaien
Paksoy wordt direct in de volle grond gezaaid vanaf
mei tot einde juni. hou 10 centimeter ruimte tussen
de planten en 30 tussen de rijen.
paksoy voorzaaien
Paksoy in het voorjaar binnenshuis zaaien kan ook:
Het seizoen wordt dan verlengd. Maar het kan pas
vanaf april naar buiten, in een Amsterdamse bak of kasje.
paksoy doorschieten
Paksoi schiet makkelijk door: Het is gevoelig voor
groeistoornissen: vooral te koud en te nat,
maar ook te droog, te weinig voeding doet
paksoi vroegtijdig in bloei komen. Deze kool
is dan oneetbaar, maar nog wel bruikbaar om
zaad te winnen.
Opnieuw zaaien en hopen op warm, groeizaam weer.
Grond goed losspitten, goed bemesten en voldoende
water geven en opnieuw zaaien.
paksoy of paksoi in China
In de zuidelijke delen van China wordt paksoi erg veel
verbouwt in kleine tuintjes, op balkons, in potten.
Deze zelfverbouwde paksoi wordt ook elkaar
kado gedaan. Opgeslagen paksoi kom je overal tegen.
Paksoi staat voor vruchtbaarheid en er zijn ook veel
voorwerpen als paksoi uitgevoerd met groene
bladeren en de witte nerven.
paksoy dwergrassen
'Canton dwarf' en 'Ching Chang' zijn snelgroeiend en
knapperig, hou 10 centimer tussen de rijen,
oogstbaar als de plant een decimeter groot is.
paksoy rode rassen
'Santoh' en 'Ruby Shine' zijn de rode cultivars
maar hebben behalve de kleur niets extra's te bieden.
Koolsoorten op de markt van Paramaribo:
1 tajerblad
2 kaysoi
3 amsoi
4 paksoy
paksoy geschiedenis
Pakchoy is vooral in China populair, en het
zijn ook de Chinezen die de pakchoi over de aarde
verspreid hebben. In China zelf is babypakchoi populair.
paksoy bewaren
De paksoi in Nederland wordt in kassen verbouwd:
deze soort is langer houdbaar dan de zelfgeteelde paksoi.
koop geen paksoi welke slappe bladeren heeft.
Paksoi kan maar een dag in de koelkast bewaard worden.
Paksoi uit de moestuin direct opeten: om deze reden
is het beter niet teveel paksoi tegelijk te zaaien.
is paksoy gezond?
Paksoi uit de winkel is biezonder ongezond door het hoge
nitraat gehalte Bij het kweken in kassen wordt dus
veel kunstmest gebruikt. Zelfgekwekte paksoi heeft
dit dus niet en is wel gezond.
Surinaamse groente en fruit.
Sopropo, Karaila
amsoi of mosterdkool
paksoy
antroewa
pisang,
awarra
Boulansje, bhata, Surinaamse aubergine
pommerak
poe, lauki of fleskalebas
kousenband
cacoa
guava
nappi
gember
papaya
dagloeblad
sukwa
rambutan
madame Jeanette
okra, oker
mango of manje
bakkeljauw
tayer of tajerblad
knippa
zure oranje of pomerans
tamarinde of asem
klik hier voor
Surinaamse vogels
|
|