pakchoi of paksoy of paksoi

paksoi , paksoy of pak choi






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





paksoy of paksoi


Dit is een zeer snelgroeiende koolsoort welke een
rol speelt in de Chinese maar ook in de Surinaamse
keuken. De dikke stelen van paksoi zijn spierwit.
zo wel de bladeren als de witte stelen worden
gebruikt, paksoi smaakt wat zoetig.

gebruik van paksoi


Paksoy wordt vooral bij het roerbakken gebruikt,
ook: gekookt of gestoomd.

paksoy zaaien


Paksoy wordt direct in de volle grond gezaaid vanaf mei tot einde juni. hou 10 centimeter ruimte tussen de planten en 30 tussen de rijen.

paksoy voorzaaien


Paksoy in het voorjaar binnenshuis zaaien kan ook: Het seizoen wordt dan verlengd. Maar het kan pas vanaf april naar buiten, in een Amsterdamse bak of kasje.

paksoy doorschieten


Paksoi schiet makkelijk door: Het is gevoelig voor groeistoornissen: vooral te koud en te nat, maar ook te droog, te weinig voeding doet paksoi vroegtijdig in bloei komen. Deze kool is dan oneetbaar, maar nog wel bruikbaar om zaad te winnen. Opnieuw zaaien en hopen op warm, groeizaam weer. Grond goed losspitten, goed bemesten en voldoende water geven en opnieuw zaaien.

paksoy of paksoi in China


In de zuidelijke delen van China wordt paksoi erg veel verbouwt in kleine tuintjes, op balkons, in potten. Deze zelfverbouwde paksoi wordt ook elkaar kado gedaan. Opgeslagen paksoi kom je overal tegen. Paksoi staat voor vruchtbaarheid en er zijn ook veel voorwerpen als paksoi uitgevoerd met groene bladeren en de witte nerven.


paksoy dwergrassen


'Canton dwarf' en 'Ching Chang' zijn snelgroeiend en
knapperig, hou 10 centimer tussen de rijen,
oogstbaar als de plant een decimeter groot is.




paksoy rode rassen


'Santoh' en 'Ruby Shine' zijn de rode cultivars
maar hebben behalve de kleur niets extra's te bieden.


Koolsoorten op de markt van Paramaribo:
1 tajerblad
2 kaysoi
3 amsoi
4 paksoy


paksoy geschiedenis


Pakchoy is vooral in China populair, en het
zijn ook de Chinezen die de pakchoi over de aarde verspreid hebben. In China zelf is babypakchoi populair.




paksoy bewaren


De paksoi in Nederland wordt in kassen verbouwd:
deze soort is langer houdbaar dan de zelfgeteelde paksoi.
koop geen paksoi welke slappe bladeren heeft.
Paksoi kan maar een dag in de koelkast bewaard worden.
Paksoi uit de moestuin direct opeten: om deze reden
is het beter niet teveel paksoi tegelijk te zaaien.


is paksoy gezond?


Paksoi uit de winkel is biezonder ongezond door het hoge nitraat gehalte Bij het kweken in kassen wordt dus veel kunstmest gebruikt. Zelfgekwekte paksoi heeft dit dus niet en is wel gezond.

Surinaamse groente en fruit.
Sopropo, Karaila
amsoi of mosterdkool
paksoy
antroewa
pisang,
awarra
Boulansje, bhata, Surinaamse aubergine
pommerak
poe, lauki of fleskalebas
kousenband
cacoa
guava
nappi
gember
papaya
dagloeblad
sukwa
rambutan
madame Jeanette
okra, oker
mango of manje
bakkeljauw
tayer of tajerblad
knippa
zure oranje of pomerans
tamarinde of asem


klik hier voor Surinaamse vogels