Grote en kleine brandnetel, Urtica dioica

Brandnetel






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Brandnetel




Er zijn 2 soorten brandnetel: de Grote en de Kleine brandnetel
wat ze met elkaar gemeen hebben zijn allereerst de netels: de
prikkende stekels welke voorkomen dat de brandnetel afgegraasd
wordt. Wat ze ook met elkaar gemeen hebben is de voorliefde voor
rijke, bemeste grond, bijvoorbeeld in moestuinen.
De Grote brandnetel is ook inderdaad groot, tot 4 meter hoog

. De Kleine brandnetel is vooral wijdverspreid, maar nergens uitbundig.
Waar brandnetel te vinden is, is ook Reuze berenklauw en
gewone berenklauw ook te vinden.

brandnetelzeep


. Brandnetel zeep helpt bij psoriasis, een droge
huid en vormen van droog eczeem.
de netelbladeren wordt een gunstige
eigenschappen toegedacht met betrekking tot
ontstekingsverschijnselen en een normalisatie
van de huidcel productie.

het maken van brandnetelzeep Tijdens het stollen van de zeep wordt deze vermengd met brandnetel poeder, een groen poeder met veel chlorofyl. Het Chlorofyl wordt uiteindelijk geoxideerd door de zeep, waardoor de kleur omslaat van groen naar bruin.

Brandnetelthee


Brandnetelthee heeft weinig smaak van zichzelf, het
smaakt enigzins als spinazie, en heeft een lichte
groene kleur. Het wordt vaak gemengd met andere
thee zoals munt and groene thee. Serveer brandnetelthee
met een schijfje citroen: de kleur veranderd meteen.
Kinderen krijgen er niet genoeg van dit schouwspel.
Pluk alleen blaadjes van jonge plantjes.
Gebruik handschoenen en een schaar.
Laat de bladeren 10 minuten trekken, om de stekels
te neutralizeren.


Brandnetelkaas


Een Friese specialiteit is brandnetelkaas.
deze bevat ook een kleine hoeveelheid knoflook
en wordt in 2 tot 3 maanden gerijpt.
Brandnetelkaas bevat veel ijzer.




Kaas.
1 Leidse kaas of fenegriekkaas
2 peperkaas
3 brandnetelkaas
4 oude kaas
5 mosterdkaas
6 komijnekaas


Brandnetelsoep


Brandnetelsoep is populair in de macrobiotische keuken.
De kosten zijn nihil. Alleen de toppen worden gebruikt.
ingredienten:
1 aardappel in stukjes, een mandje brandneltoppen, bouillionblokje,
uitje, teentje knoflook.
fruit het uitje tot het lichtbruin is, samen met het
knoflookteentje: laat de aardappelstukjes, de brandneteltoppen
in de bouillion een kwartier koken, mix dit met de staaf mixer.
voeg het gefruite uitje/knoflooktentje toe, klaar.



smaakt als spinazie


waterspinazie, dagoeblad
tayerblad
brave hendrik
grote brandnetel
Wilde spinazie
zeesla
strandbiet of zeebiet
roselle bladeren
baobab bladeren
spinazie
witte ganzenvoet


De bloemen van de grote brandnetel zijn klein, en onopvallend en hebben vier of vijf meeldraden. De stamper heeft één of twee stempels.


De brandharen staan schuin rechtop, op de holle stengel. Alleen de lange haar is een brandhaar, de andere haren dienen vooral om bladluizen weg te houden.


Brandharen van de brandnetel


De stengel van de grote brandnetel bevat schuin omhoog gerichte brandharen welke veel prikkelende stoffen bevat : met name zuren zoals mierezuur en oxaalzuur. Daarvaast ook andere stoffen zoals de neurotransmitters: acetylcholine, histamine en serotonine. De rol van de neurotransmitters is niet duidelijk, de rol van de zuren is het veroorzaken van langdurige pijn. Hierdoor worden brandnetels niet graag gegeten door vele planteters, voor andere planteters zijn brandnetels tweede keuze, zoals koeien en paarden. Maar andere dieren zijn ongevoelig voor brandnetels en geiten zijn er juist dol op.