De cashew is een boom welke zowel de cashewnoot
als de cashew appel levert.
cashewnoot
De cashewnoot is bekend als borrelzoutje.
Cashnoot bevat veel eiwit en ijzer en is daardoor
een goede vleesvervanger in de vegetarische keuken.
cashewnoot pellen
Cashewvruchten moeten eerst geroosterd worden,
zodat de noot zelf eruit gehaald kan worden.
Daarna wordt het vlies om de noot met de hand verwijderd.
Vervolgens wordt de noot in hete lucht verhit.
Dit verhitten is ook noodzakelijk om het giftig carbol
te neutralizeren, een stof welke een huidreactie veroorzaakt.
cashewnoot productie
Vooral door het handmatig verwijderen van het vlies
is de productie van cashewnoten duur, en zijn landen met
lage loonkosten (Brazilie en India) de grootste cashew producenten.
Het land Guinee-Bissau is voor 85% van zijn export (in 2011)
van cashew noten afhankelijk.
cashewappel
De cashewappel is een smakelijke vrucht,
welke na het plukken ongeveer drie dagen
houdbaar is. Dat is tekort om de vrucht
uit de tropen naar het Westen te vervoeren,
dus is de cashewappel hier niet te koop.
De cashewappel wordt bijna altijd tot sap verwerkt.