madame Jeanette
De madame Jeanette is een scherpe peper,
welke vooral in Suriname erg populair is.
De madame Jeanette is afkomstig van de
Capsicum chinense, welke ook de extreem
hete habanero levert.
madame Jeanette schoonmaken
Verwijder steel en zaadjes van de madame
jeanette en snijd ze in grote stukken of
repen. Wees voorzichtig, raak met je
handen niet mond of ogen aan!
Handen goed wassen.
madame Jeanette zaaien
Zaai de zaadjes al vroeg in het jaar, december of
op zijn laatst in januari binnenshuis.
Het zaad is kiemkrachtig. De pepers zijn
snelle groeiers, na enkele weken is er al
een flinke plant. Madame Jeanette is een
typische potplant.
madame Jeanette zaad
De zaden uit die vruchten van de toko's zijn
F1-hybrides en zijn dus niet geschikt voor
eigen teelt en zaadoogst.
Verwijder de zaadjes uit de rijpe gele pepers,
droog ze enkele dagen, klaar.
madame Jeanette oogsten
na 4 tot 5 maanden kan er geoogst worden.
Meestal zijn er veel te veel pepers om
verwerkt te worden.
Madame Jeanette en Adjuna peper.
Madamae Jeanette en Adjuma pepers verschillen
niet van elkaar in scherpte en lijken ook
op elkaar: madame jeanette is langwerpig,
Adjuma is rond. Om deze reden worden ze met
elkaar verward. In het Nederlandstalige
gebied heten ze allebnei Madame jeanette.
Pika, madame Jeanette
Pika is sambal van madame jeanette.
Het bestaat vooral uit klein gesneden uien en knoflook
Het wordt samen met azijn met suiker verwarmd tot het kookt.
Giet het in een jampotje.
Veeg je handen niet af aan je mond en wrijf niet in je ogen.
Madame Jeanette geschiedenis
De Madame Jeanette is vernoemd naar een lokale prostitue.
Maar onduidelijk is in welk Guiana ze woonde:
Frans, Nederlands of Brits.
Surinaamse pindakaas
In Suriname wordt de pindakaas verkocht met een beetje of veel
Madame Jeanette en soms suiker en in iedergeval zout erin.
Beter is om dit zelf te maken, met verse ongezouten
pinda's, 5% -10% gezonde olie (arachnide, olijf),
een madame Jeanette peper en een schep suiker.
mix dit. klaar.
De Surinaamse pindakaas welke commercieel wordt
verkocht bevat meestal het oranje palmolie, wat
biezonder ongezond is.
Surinaamse pindasoep
Pindasoep op zijn Surinaams heeft veel variatie, maar de volgende
ingredienten zijn meestal aanwezig :
Pindakaas ongeveer 2 ons
Madame jeanette , een halve , uiterst fijn gemaakt.
kippe bouillion voor 1 liter.
kippefilet ongeveer 2 ons
een eetlepel ketjap manis.
een ui, fijngehakt.
Als groente wordt meestal paksoy kort gekookt.
erbij kan : korianderzaad , piment korrelsof lontai, knoflook, tomaten, etc .
Nachtschade familie
De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke gewassen
behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;
aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo
andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende
nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant
Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)
Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.
Nachtschade allergie
Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.
Scoville heat scale
Een maat om de sterkte van peper te meten is de
Scoville heat scale:
100000-1000000
10000 -100000gele Madame Jeanette
1000-10000
100-1000 thai pepper,harissa
<100tabasco,zwarte peper, witte peper
<10paprika paprika, gember
<1paprika `wonder of california`
|
|