madame jeanette

madame Jeanette






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




madame Jeanette

De madame Jeanette is een scherpe peper,
welke vooral in Suriname erg populair is.
De madame Jeanette is afkomstig van de
Capsicum chinense, welke ook de extreem
hete habanero levert.


madame Jeanette schoonmaken

Verwijder steel en zaadjes van de madame
jeanette en snijd ze in grote stukken of
repen. Wees voorzichtig, raak met je
handen niet mond of ogen aan!
Handen goed wassen.


madame Jeanette zaaien

Zaai de zaadjes al vroeg in het jaar, december of
op zijn laatst in januari binnenshuis.
Het zaad is kiemkrachtig. De pepers zijn
snelle groeiers, na enkele weken is er al
een flinke plant. Madame Jeanette is een
typische potplant.


madame Jeanette zaad

De zaden uit die vruchten van de toko's zijn
F1-hybrides en zijn dus niet geschikt voor
eigen teelt en zaadoogst.
Verwijder de zaadjes uit de rijpe gele pepers,
droog ze enkele dagen, klaar.


madame Jeanette oogsten

na 4 tot 5 maanden kan er geoogst worden.
Meestal zijn er veel te veel pepers om
verwerkt te worden.

Madame Jeanette en Adjuna peper.



Madamae Jeanette en Adjuma pepers verschillen
niet van elkaar in scherpte en lijken ook
op elkaar: madame jeanette is langwerpig,
Adjuma is rond. Om deze reden worden ze met
elkaar verward. In het Nederlandstalige
gebied heten ze allebnei Madame jeanette.


Pika, madame Jeanette

Pika is sambal van madame jeanette.
Het bestaat vooral uit klein gesneden uien en knoflook
Het wordt samen met azijn met suiker verwarmd tot het kookt.
Giet het in een jampotje.
Veeg je handen niet af aan je mond en wrijf niet in je ogen.

Madame Jeanette geschiedenis



De Madame Jeanette is vernoemd naar een lokale prostitue.
Maar onduidelijk is in welk Guiana ze woonde:
Frans, Nederlands of Brits.

Surinaamse pindakaas



In Suriname wordt de pindakaas verkocht met een beetje of veel Madame Jeanette en soms suiker en in iedergeval zout erin. Beter is om dit zelf te maken, met verse ongezouten pinda's, 5% -10% gezonde olie (arachnide, olijf), een madame Jeanette peper en een schep suiker. mix dit. klaar. De Surinaamse pindakaas welke commercieel wordt verkocht bevat meestal het oranje palmolie, wat biezonder ongezond is.

Surinaamse pindasoep



Pindasoep op zijn Surinaams heeft veel variatie, maar de volgende ingredienten zijn meestal aanwezig : Pindakaas ongeveer 2 ons Madame jeanette , een halve , uiterst fijn gemaakt. kippe bouillion voor 1 liter. kippefilet ongeveer 2 ons een eetlepel ketjap manis. een ui, fijngehakt. Als groente wordt meestal paksoy kort gekookt. erbij kan : korianderzaad , piment korrelsof lontai, knoflook, tomaten, etc .

Nachtschade familie

De nachtschade familie is een grote plantenfamilie
van giftige planten. Maar enkele belangrijke
gewassen behoren er ook toe.
De gewassen zijn gevoelig voor parasieten
welke in de nachtschade familie voorkomen.
Op deze website zijn te vinden;

aardappelen
aubergine
tomaten
paprika
antroewa
peper
madame Jeanette
ananaskers
lampionplant, chinese lantaarn
tomatillo

andere leden van de nachtschade familie:
bitterzoet
alruin
klimmende nachtschade of solanum jasminoides
engelentrompet, brugmansia
wilde tabak
boerentabak
Nicotinia glauca of boomtabak
lampionplant

Plantenpaspoort en aardappelspindelknolviroïde (PSTVd)

Er is een virus binnen de nachtschadefamilie welke
grote schade kan toebrengen, het PSTVd.
Om verspreiding van dit virus tegen te gaan is
het plantenpaspoort ingevoerd , welke voor Brugmansia
en Solanum jasminoides geldt. Het virus wordt ook
via stekken door gegeven. Het doel van plantenpaspoort
is de verspreiding naar tomaat en aardappel te voorkomen.
Het plantenpaspoort laat de herkomst van de plant zien.


Nachtschade allergie

Een allergie voor nachtschade is zeldzaam,
en ontstaat nadat er al eerder een allergie
is opgetreden voor graspollen (kruisreactie).
Het is dan voldoende om de betreffende nachtschade
uit het dieet weg te laten. Een allergie tegen
alle nachtschade leden is niet waarschijnlijk.

Scoville heat scale

Een maat om de sterkte van peper te meten is de Scoville heat scale:

100000-1000000
10000 -100000gele Madame Jeanette
1000-10000
100-1000 thai pepper,harissa
<100tabasco,zwarte peper, witte peper
<10paprika paprika, gember
<1paprika `wonder of california`