knoflook

knoflook






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


knoflook

De knoflook wordt veel gebruikt in de keuken.
Het wordt ook vaak verkeerd gebruikt, voor de
goed smaak van knoflook mag het niet te heet worden:
knoflook niet bruin worden , het moet altijd
glazig blijven.


knoflook in de moestuin
De knoflook uit de winkel komt uit China, deze
knoflook groeit niet goed in de moestuin, alleen
in erg warme jaren wordt het wat. Gebruik dus alleen
rassen die geschikt zijn voor ons klimaat.
Plant knoflook in de herfst met het puntje
omhoog in een gaatje in de grond.
bedek ze helemaal met grond. Afstand tussen de rij:
2 decimeter.
Knoflook heeft veel zon nodig, en luchtige grond.
natte grond doet de knoflook snel gaan rotten.


De knoflook wordt bewaard door het in lange stringen
op te hangen, dat is niet alleen mooi om naar te
kijken, maar het voorkomt ook vocht en schimmelplekken en
muizenvraat.


knoflook oogsten

Deze knoflook is oogstbaar in het midden van de zomer.

knoflook bewaren

Verse knoflook is geweldig lekker en smaakt ook anders
dan de gedroogde knoflook uit de winkel. Knoflook kan
alleen lang bewaard worden als de knoflook helemaal
droog is. De rok voelt dan vliezig aan. Vlecht de
bolletjes tot een moooie knoflookstreng.


Knoflook soorten voor de moestuin


Er zijn twee groepen van knoflook:
Alium Sativum, sativum groep: vruchtbaarste groep
en is ook langer te bewaren:
Alium sativum"sativum 'valverde': geschikt voor de
moestuin, het is productief, snelgroeiend, en ook
de stengels zijn eetbaar.
Alium sativum"sativum 'thermidrome':
Franse witte knoflook, welke mooie witte,
paarsachtige grote bollen produceert.
Alium sativum ophioscorodon soorten: maken stengels,
en er zijn soorten bij welke vooral voor de bloemen
worden gekweekt.
Alium sativum ophioscorodon 'Oosterdel' Hebben de typische
paarsgesteepte witte bollen, de stengels zijn sierlijk gekruld.

knoflooksoorten: de bovenste rood paarse knoflook is
het beste geschikt om bewaard te worden,en heeft ook
de sterkste smaak, met de lange stelen eraan kunnen
na droging gevlochten worden.
De voorste witte knoflook is zacht van smaak en
wordt het meest gewaardeerd, er zijn ongeveer
12 teentjes of meer per bol.


knoflook planten

Knoflook heeft veel zon nodig, en luchtige grond.
natte grond doet de knoflook snel gaan rotten.
Plant knoflook in het voorjaar op 10 cm van elkaar
in een rij om de 25 cm. Doe de knoflook net zover
in de grond dat het puntje er net uitsteekt. Deze
knoflook kan in augustus geoogst worden.
Knoflook welke in het najaar wordt geplant heeft
een iets hogere opbrengst.

knoflook opbrengst verbeteren

Oktober is de beste maand om knoflook te planten.
Voeg iets kalk aan de grond toe. spit veel compost
door de grond.

Het eerste blad van de knoflook.




Aïoli of spaanse knoflook saus:



* 2 knofloken gepeld
* 2 eierdooiers
* 0,5 liter olijfolie
* 1 citroen
* peper en zout
Doe de teentjes en eierdooiers in een keukenmachine,
voeg langzaam de olie toe tijdens het mengen, het moet een
romige saus worden , voeg dan het citroensap toe & zout/peper.