De knoflook wordt veel gebruikt in de keuken.
Het wordt ook vaak verkeerd gebruikt, voor de
goed smaak van knoflook mag het niet te heet worden:
knoflook niet bruin worden , het moet altijd
glazig blijven.
knoflook in de moestuin
De knoflook uit de winkel komt uit China, deze
knoflook groeit niet goed in de moestuin, alleen
in erg warme jaren wordt het wat. Gebruik dus alleen
rassen die geschikt zijn voor ons klimaat.
Plant knoflook in de herfst met het puntje
omhoog in een gaatje in de grond.
bedek ze helemaal met grond. Afstand tussen de rij:
2 decimeter.
Knoflook heeft veel zon nodig, en luchtige grond.
natte grond doet de knoflook snel gaan rotten.
De knoflook wordt bewaard door het in lange stringen
op te hangen, dat is niet alleen mooi om naar te
kijken, maar het voorkomt ook vocht en schimmelplekken en
muizenvraat.
knoflook oogsten
Deze knoflook is oogstbaar in het midden van de zomer.
knoflook bewaren
Verse knoflook is geweldig lekker en smaakt ook anders
dan de gedroogde knoflook uit de winkel. Knoflook kan
alleen lang bewaard worden als de knoflook helemaal
droog is. De rok voelt dan vliezig aan. Vlecht de
bolletjes tot een moooie knoflookstreng.
Knoflook soorten voor de moestuin
Er zijn twee groepen van knoflook:
Alium Sativum, sativum groep: vruchtbaarste groep
en is ook langer te bewaren:
Alium sativum"sativum 'valverde': geschikt voor de
moestuin, het is productief, snelgroeiend, en ook
de stengels zijn eetbaar.
Alium sativum"sativum 'thermidrome':
Franse witte knoflook, welke mooie witte,
paarsachtige grote bollen produceert.
Alium sativum ophioscorodon soorten: maken stengels,
en er zijn soorten bij welke vooral voor de bloemen
worden gekweekt.
Alium sativum ophioscorodon 'Oosterdel' Hebben de typische
paarsgesteepte witte bollen, de stengels zijn sierlijk gekruld.
knoflooksoorten: de bovenste rood paarse knoflook is
het beste geschikt om bewaard te worden,en heeft ook
de sterkste smaak, met de lange stelen eraan kunnen
na droging gevlochten worden.
De voorste witte knoflook is zacht van smaak en
wordt het meest gewaardeerd, er zijn ongeveer
12 teentjes of meer per bol.
knoflook planten
Knoflook heeft veel zon nodig, en luchtige grond.
natte grond doet de knoflook snel gaan rotten.
Plant knoflook in het voorjaar op 10 cm van elkaar
in een rij om de 25 cm. Doe de knoflook net zover
in de grond dat het puntje er net uitsteekt. Deze
knoflook kan in augustus geoogst worden.
Knoflook welke in het najaar wordt geplant heeft
een iets hogere opbrengst.
knoflook opbrengst verbeteren
Oktober is de beste maand om knoflook te planten.
Voeg iets kalk aan de grond toe. spit veel compost
door de grond.
Het eerste blad van de knoflook.
Aïoli of spaanse knoflook saus:
* 2 knofloken gepeld
* 2 eierdooiers
* 0,5 liter olijfolie
* 1 citroen
* peper en zout
Doe de teentjes en eierdooiers in een keukenmachine,
voeg langzaam de olie toe tijdens het mengen, het moet een
romige saus worden , voeg dan het citroensap toe & zout/peper.
knoflook
Pas gepootte knoflook in october, het eerste
en tweede blad zijn zichtbaar.
knoflook poffen
Gepofte Knoflook geeft knoflook met een milde
zachte smaak. De meest eenvoudige manier is:
De hele bol, in olijf olie dopen,
in aluminiumfolie wikkelen en drie kwartier in
de oven op (180 graden).
guacamole
Een dipsaus voor chips, frites of nacho's of zomaar.
2 2 avocados
1 limoen of een halve uitgeknepen citroen
1 vleestomaat , in kleine blokjes
1 spaanse peper, zeer fijn gesneden
1 potje sour cream , voor koude gerechten
5 teentjes knoflook, gehakt (of meer naar smaak)
Bereiding: gebruik alleen het vruchtvlees van de avocado,
meng deze met de eveneens fijngesneden limoen of citroen,
voeg pepertje erbij, knoflook
en de sourcream. Eventueel kan erbij: fijngehakt: korianderblad, ui, bosui.
knoflookboter
Meng een half pakje roomboter met een takje fijngehakte tijm
en een teentje geperste knoflook, andere kruiden kan ook,
denk eens aan basilicum of jonge bieslook.
Eventueel nog wat versgeraspte peper erdoor en klaar.
Lekker op stokbrood bij een kopje tomatensoep.
Gehaktbrood met knoflooksausje
Maak een pond gehakt zoals u gewend bent als u gehaktballen maakt.
Draai er echter geen ballen van maar maak een grote,
rollade-achtige vorm van.
Laat het in een grote koekepan op een zacht vuurtje langzaam garen.
Draai het met behulp van een plat bord en laat de andere kant ook mooi bruin worden en garen.
Laat het buiten de pan afkoelen zodat het vet er niet aan vast stolt.
Ondertussen maakt u een knoflooksausje door half yoghurt, half mayonaise te mengen en daar naar smaak
2 of meerdere knoflookteentjes doorheen te mengen.
Eventueel nog een scheutje olijfolie en wat verse zwarte peper er doorheen doen.
Met dank aan loes.
knoflook wereldproductie 2011
China is verreweg de grootste knoflook teler,
gebruiker en exporteur, wereldwijd gezien. 65% van
de export is uit China afkomstig. Maar de oogst
van 2011 in China viel sterk tegen. Andere landen
hebben hun knoflook productie sterk opgevoerd.
India importeerde eerst knoflook uit China,
nu is het de grootste lokale exporteur met export
naar Pakistan, Indonesie en Thailand en Maleisie.
knoflooksmokkel
Knoflook uit China kost in vergelijking met Europeese
(Spaanse) knoflook bij niets. Om de eigen Europeese
knoflookteelt te beschermemn heft de EU 10% belasting
over de import en vooral 1200 euro tax per ton.
Dit omzeilen is populair en eenvoudig.
knoflooksmokkel route
Containers met knoflook komen aan in Noorwegen,
geen lid van de EU. Noorwegen en Zweden hebben
nauwelijks grensbewaking: dus dan is de
knoflook al in de EU. Per container wordt
25.000 euro verdiend.
In India kunnen knoflookteentjes ook gekocht worden zonder velletje eromheen,
Deze straatverkoper heeft er een dagtaak om knoflook schoon te maken, in Jaipur, India.
Er zijn er veel soorten ui-achtigen :
knoflook, sjalot, sierui, wilde ui, prei.
De ui is een bolgewas, deze plant slaat
in de bol voedsel op om deze in de lente
als eerste van het licht te profiteren.
De uienbol wordt omgeven door een rok
omgeven welke aanvoelt als papier.