Komkommerkruid of Borago






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





Borago



Een mooie eenjarige plant, met tere blauwe
bloemetjes. Het is een snelgroeiende plant, welke ook
wordt gebruikt wordt als kruid voor salades.
De bladeren worden als groente gegeten. Het wordt
komkommerkruid genoemd omdat het de geur heeft
van komkommer maar smaakt toch anders en lekkerder.



bloeitijd van Komkommerkruid

De plant bloeit gedurende de hele zomer. Het kan in
het begin van de lente gezaaid worden.

Bernagie zaaien

Borago wordt meestal in potjes voorgekweekt en
daarna in rijen uitgezaaid: hou als afstand
tussen de rijen 30 cm of meer aan.

Borago recepten

Gemende salade:

Dit is een basisrecept:
Neem 200mg gemengde salade ( eikenblad,rode sla,
veld sla, ijsbergsla ,molsla, raketsla etc)
Voeg toe: de jonge bladeren van Bernagie,
Paardebloem, Spinazie, Oost-indische kers)
Garneer met de bloemen van: Bernagie, Oostindische kers,
Goudsbloem (zie ook onderzijde pagina)

Vinaigrette :
2 el azijn (cider, kruiden, balsamico etc)
5 el olie (olijf olie extra-virgin is het beste)
zout en zwarte peper
1 teen knoflook
1 el gehakte sjalot


Borago als groente

De verse jonge fijngesneden blaadjes zijn een ware delicatesse.



Borago thee

Snipper een blad in kleine stukjes en doe het in
een groot glas kokend water, zoeten met honing.





Borago of komkommerkruid heeft onder ronde ovale
bladeren en bovenin langwerpige bladeren welke rond de
holle behaarde stengel groeien.

Borago-olie

Het zaad van de Borago bevat veel GLA-linolzuur,
een vet welke door het lichaam wordt omgezet in
prostaglandine E1, een stof welke ontstekingen remt.
Dit is de rede waarom Borago tegenwoordig ook op
grote schaal wordt gekweekt. Borage olie wordt bij
droge huidaandoeningen gebruikt, zoals eczeem en
schilferige huid. Borage olie oxideert snel :
bewaar het in de koelkast en gebruik kleine flesjes.

Borago azijn

De blauwe bloemen kleuren azijn blauw, een mooi effect,
de smaak van de azijn verandert daardoor nauwelijks.

borage honing en bijen

Borago trekt veel bijen en hommels aan, ook solitaire
bijen (andoornbij, nepetabij en gouden metselbij).
De honing is soms te krijgen, borage honing geheten>
Op Texel is borage honing altijd verkrijgbaar.



Frankfurter groene saus

Er zijn veel variaties hierop: de basis is:
2 hard gekkokte eieren fijngeprakt, 1 eetlepel azijn,
2 eetlepels olie en zout en peper. en kwark,
200 tot 500 gram en ongeveer 300 gram kruiden:
In ieder geval: De verse blaadjes van kervel,
bieslook, tuinkers, peterselie, eventueel blaadjes
van zuring en borago. In het oorspronkelijke recept
worden ook de blaadjes van pimpernel gebruikt,
dit alles is vervangbaar door dragon of dille.
Het recept is in hoge mate variabel, maar de kruiden
moeten massief aanwezig zijn.
Het wordt gegeten met aardappel.


Borago ijsblokjes

Zowel de bloemen als de bladeren kunnen worden
ingevroren als ijsblokjes, ze worden in coctails gebruikt.


komkommergazpacho

1 komkommer
Paprika, groen
Broodje in water geweekt
eetlepel azijn
Kop met olijfolie
enkele komkommerkruidblaadjes
Peper en zout
eventueel citroensap
Mix dit 1 dag van tevoren in de keukenmachien
en zt in de koelkast.

azijn


Azijn kan met kruiden van smaak worden voorzien:
balsamico-azijn Balsamico-azijn ontstaat uit het sap (most) van Trebbiano-druiven welke daarna gefermenteerd worden, en ingekookt tot een dikke vloeistof..
dragonazijn in de azijn worden enkele dragonblaadjes gelegd, erg geschikt voor Bearnaisesaus en Worchestersaus.
tijmazijn de azijn wordt verkregen door tijmtakjes in een fles natiuurazijn te doen.
mierikswortel mierikswortelazijn is een middel om mierikswortel in te maken: alleen de mierikswortel raspen en schillen, nooit verhitten, dan is de smaak weg.
laurierazijn Enkele laurierbladen worden azijn ingelegd, vaak wordt ook nog rozemarijn, jeneverbes en mosterdzaad toegevoegd en gebruikt voor het inmaken.
rozemarijnazijn Doe een takje rozemarijn in een fles azijn, dit geeft een betere smaak dan tijmazijn.
inmaakazijn Doe 10 jeneverbessen, een takje rozemarijn, mosterdzaad en zwarte peperkorrelsin een fles natuurazijn.
borago-azijn Dit is blauwe frissmakende azijn , welke zeer eenvoudig te maken is door de bloemblaadjes in een fles natuur azijn te doen.
rode azijn. Deze azijn wordt getrokken uit de rode bloemen van de pimpernel.






Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn de eerste scheuten van zaadjes
de met water in aanraking zijn geweest.
Het belangrijkste is dat zaden bij het ontkiemen boven
het water uitsteken, anders treedt er bederf op.
Op deze website zijn de volgende kiemgroenten te vinden:

Kiemgroenten

fenegriek,
broccoli,
zonnebloem,
prei
purple shiso
alfalfa,
klaver,
rode kool,
soya,
taugé,
tuinkers,
gele mosterd,
radijs

Bonen als kiemen

paardenboon, kikkererwt,
erwt
adzukiboontje,
rijstboon,
linzen

granen als Kiemen


rijst,
rogge,
tarwe,
spelt,
suikermais.


plantaardige oliën


Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:

lavendelolie
zonnebloemolie
Quinoa
komkommerkruidolie
goudsbloemolie
Madia-olie
negerolie of gingellikruid
tarwi
maisolie
papaverolie, maanzaadolie
pompoenpitolie
soja
saffloerolie
jojoba
sesamolie
kruidnagel
nigella olie
amarant
sandalwood olie
wonderolie of castorolie
koolzaadolie
lijnzaadolie
walnootolie
peperolie
kokosolie
olijfolie
kaya olie
slangenkruidolie
nootmuskaatolie
sassafrasaolie
neemolie