Sesam is een gewas welke de bekende
sesamzaadjes produceert. Sesam groeit
in woestijnachtige gebieden op arme,
soms verzilte grond.
sesam zaad
De kleine druppelvormige zaadjes komen in de
kleuren wit, lichtgroen en zwart. De smaak is
nootachtig en zoet. In de westerse keuken
wordt sesam gebruikt voor broodjes,
bagels, in chocolade, ijs en snoeprepen.
sesam open U!
De zaadjes basten uit de zaaddoos tijdens
het drogen, met een duidelijk hoorbaar "plop"!
geschiedenis van sesam
De oudste aanwijzingen voor het gebruik van
sesam zijn al 5000 jaar oud:
De eerste sporen stammen uit Baylon en Assyrie
In het oude egypte werd sesamolie in olielampen
gebruikt. Ook is de olie in het graf van
Toutanchamon gevonden. De eerste teelt van
sesam begon in Afrika, gevolgd door India
en later China.
Tegenwoordig wordt sesam ook rondom de
Middellandse zee verbouwt.
Sesam, de plant
Dit gewas wordt 1 meter hoog en bloeit met
witte, roze of paarse bloemen.
De lancetvormige bladeren worden niet door
insecten aangetast, de reden daarvan is
niet goed bekend.
Sesamzaad bevat veel olie en eiwit.
sesam olie
Sesamolie wordt uit het zaad geperst,
of door verhitting verkregen.
Wat overblijft van het zaad is goed veevoer.
Sesamolie is erg stabiel, en dus
langhoudbaar want het bevat veel
anti-oxidanten. De prijs is ongeveer
het dubbele van soya olie.
Sesam of til olie wordt in hindu-tempels
gebruikt om de olielampjes bij te vullen.
Deze lampjes verlichten de goden.
sesame verbouwen
Het zaaien is de meest kritische fase.
De grond moet dan warm en vochtig zijn.
Nadat de plantjes uit de zaadjes zijn gekomen moet
de grond nog een tijdje vochtig blijven.
De grond mag enigzins zilt zijn.
Wanneer de plantjes het onkiemingsstadium voorbij
zijn groeien ze sneller dan het onkruid.
Er is geen herbicide nodig of insecticide,
want sesam is ongevoelig voor insectenvraat.
Sesam heeft maar beperkt kunstmest nodig, met
name de goedkope stikstofkunstmest kan gebruikt
worden. De complete groeicyclus neemt 4 maanden
in beslag.
sesam oogsten
Bijna al de sesam wordt met de hand geoogst, om
te voorkomen dat het zaad zich verspreidt door
weg te springen.
Het sesamstengels worden met de hand afgesneden
en rechtop tegen elkaar gezet. Zo blijven ze
een week staan om te drogen. Daarna worden
de zaaddozen met de hand verwijderd. Er is
een zeer geringe kracht nodig om daarna de
zaden uit de zaaddozen te verwijderen.
Maar in de Verenigde Staten wordt met een ras
sesam gewerkt waarvan de zaaddozen niet openspringen.
Dit zijn de zogenaamde "non dishescent sesame seeds".
Hier worden combines gebruikt om de sesam te oogsten.
sesam wisselteelt
Sesam wordt in een driejarige cyclus verbouwt.
Hoewel er geen bezwaar is om het twee jaar achter
elkaar te verbouwen. Nadat sesam op het veld
heeft gestaan, wordt de productie van het
volgende gewas hoger. Dit is voor pinda´s geconstateerd.
Sesam verbetert de grond structuur en doet
het aantal nematoden dalen. Katoen, alfalfa
en granen profiteren hiervan.
opslag van sesam zaad
Wanneer de kleine platte sesamzaden worden opgeslagen
moeten ze zeer droog zijn , anders zal schimmel ze
doen rotten.
Sesam wereldproductie 2009.
sesam wereld productie
Wereldwijd wordt ongeveer 8 miljoen hectare grond
aan sesame verbouw benut. Het merendeel hiervan
bevindt zich in de halfwoestijn van Rajastan.
China is ook een grote producent. Samen produceren
ze 75% van alle sesam in de wereld , waarvan het
overgrote deel voor locaal gebruik is bedoeld.
USSR, Mexico, Kenia en Ethiopie zijn nog
andere producenten.
sesam wereld import
Europa, Japan, Zuid Korea en het Midden Oosten
importeren veel sesam. De vraag groeit sneller
dan het aanbod zodat de prijzen stijgen.
In Japan is sesam sushi populair, en wordt
vooral veel olie geproduceerd.
In het Midden Oosten wordt humus veel gegeten.
Sesame heeft roze, paarse of witte bloemen en
wordt ongeveer 1 meter hoog.
Deze sesam stengels zijn net die dag geoogst.
De bladeren vallen van de stengel af bij het
einde van het seizoen. Ze blijven een week
te drogen staan tot het vochtgehalte onder
de 6% is gedaald. Rajasthan, India.
De zaadjes zijn klein en plat, wit zaad is
het meest geproduceerde zaad.
Sesam is een veel gebruikt ingredient van sushi.
Japan produceert zelf sesamzaad op de zuidelijke
eilanden (Okinawa), maar importeert ook veel.
Bij sushi is het sesamzaad met de witte kleur gewild.
Dit is Ukimaki sushi is de Sesam sushi,
een vorm van Ukimaki sushi.
De toekomst van sesam
De prijs van de sesamolie is nog te hoog
ten opzichte van soya/olie. Daardoor kan
sesamolie momenteel geen grote rol spelen
op de plantaardige olie markt. Maar indien
sesam mechanisch wordt geoogst zal de prijs
evenhoog zijn als de soya olie.
Dan heeft sesam het grote voordeel dat
het in de halfwoestijn groeit en ook in
gebieden met licht verzilt grondwater.
Sesam kan alleen in een kas gekweekt worden,
want sesam heeft hoge temperaturen nodig om te groeien.
tahin recept
Tahin of sesam paste wordt van licht geroosterd
sesamzaad gemaakt waaraan een klein beetje
plantaardige olie en zout wordt toegevoegd.
Meestal weorden hiervoor sesamzaadjes welke
nog hun omhulsel hebben ervoor gebruikt.
Het is de gezondere tegenhanger van pindakaas.
gebruik een halve kilo sesamzaad, rooster deze
ongeveer 10 minuten lang. Voeg ongeveer 1 deciliter
olijfolie toe. Wanneer de pasta de juiste
consistentie heeft, voeg dan het zout toe.
humus recept
Humus is een populaire pasta in het Middenoosten en india.
Het wordt gemaakt van gekookte kekererwten en
geroosterde sesamzaadjes, samen met citroen,
olijfolie en knoflook, geserveerd met gesnipperde peterselie.
humus recept, de snelle manier
Open een blik kekererwten, spoel ze af met heet water.
voeg tahin toe en doe dit samen met citroensap,
zout en knoflook en olijfolie in een blender en
maak er een zachte pasta van.
In libanon wordt het met versnipperde peterselie
opgediend.
plantaardige oliën
Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden: