waterwereld

Zure sinaasappel


Dit is een sterk zure vrucht welke te zuur is om uit de hand te eten. Zure sinaasappel wordt vooral tot marmelade verwerkt, een ander deel wordt gebruikt om olie uit te winnen, bedoeld voor de parfum en likeur industrie. In het Caribisch gebied is zure sinaasappel een ingredient voor het maken van kipgerechten, zoals het bekende pom, welke in Suriname populair is.

Zure sinaasappel als boom

Dit is een tot 3 meter hoge boom, welke in tropische en subtropische omstandigheden groeit. De boom stelt weinig eisen, de bodem moet niet al te arm zijn. De zure sinasappel heeft weinig last van parasieten. Het verspreidingsgebied is groot en omvat het tropische en subtropische deel van de aarde. Toch wordt deze vrucht nergens op grote schaal geteeld.
.

Zure sinaasappel of Citrus aurantium.pomerans marmelade of bittere sinaasappel marmelade

1 kilo suiker.
een pond zure sinaasappelen.
1 liter water.
De pomerans bevat al veel pectine van zichzelf . kook de geschilde zure sinasappelen minstens een uur in 1 liter water. voeg de suiker toe en kook nog eens 5 minuten. giet dit in brandschone glazen potten, doe de deksels erop en draai de potten erom . leg er een theedoek over en laat zo afkoelen. De engelse naam is Sevilla marmelade. Dit is een klassieker onder de jams en marmelades.

geschiedenis van de zure sinasappel

De zure sinasappel komt uit Indië en is via Perzië naar Zuid-Europa gebracht. De Franse benaming orange, (orenge) is reeds in de Middeleeuwen ontstaan, doordat de naam met or (= goud) in verband werd gebracht, Dit werd weer verbasterd tot aranje, maar werd in de 16e eeuw in oranje veranderd, onder de invloed van Willem van Oranje: “Wilhelm by der gratie Godts, Prince van Orange, Grave van Nassau”. Het duurde uiteindelijk 500 jaar voordat de zoete sinasappel, zoals wij die nu kennen, erna zijn intrede deed in Europa.

Bergamot en earlgreythee

Bergamot is een zure citrusvrucht, die groeit aan een boom die circa 4 meter hoog kan worden. De bergamot teelt speelt zuich bijna geheel in Calabrie, Italie af. Bergamot is verwant aan de zure sinaasappel, mogelijk is het kruising tussen de zure sinaasappel en de limoen. Uit de destilatie van de schil ontstaat bergamot olie, welke toepassing vindt in de parfum industrie. Ook is bergamotolie geschikt om alcohol onverkoopbaar te maken (het denatureren van alcohol). De belangrijkste toepassing van bergamotolie is die waarbij het wordt toegevoegd aan zwarte thee: Deze melange wordt earlgreythee genoemd. Tegenwoordig is het vooral synthetisch gefabriceerde bergamotolie welke aan de thee wordt toegevoegd.


Neroli olie en orange flower absolue


De zure sinaasappel wordt veel gebruikt voor haar hoge gehalte aan essentiele olie, welke in de parfumindustrie voor zowel geurstof als oplosdoeleinden wordt gebruikt. De olie wordt Neroli olie genoemd, en van de bloemen gemaakt. Het absolue heet "orange flower absolue", en wordt in parfums gebruikt.
Absolue

Een absolue is een geurende stof welke
gebruikt wordt in de parfum industrie
als basis voor de betere en duurdere parfums.

absolue productie

Dat gaat als volgt: een plant wordt in hexaan
opgelost: De hexaan verdampt en wat overblijft
heet "concrete". De concrete wordt in alcohol
opgelost. Wat na verdamping van de alcohol
blijft heet absolue. Deze wordt gebruikt om
andere geurstoffen in op te lossen en om
de geur welke het bevat.
De bekendste absolues zijn:
Roos
jasmijn
Mimosa
Lavendel
Eikenmos
Viooltje
Maarts viooltje
phacelia of bijenvoer

sinaasappel


citrus

Citrusfruit op deze website:
sinaasappel
grapefruit
mandarijn
kumquat
clementine
zure sinaasappel, pomerans
citroen