sardines

Sardines



Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


sardines


Dit zijn kleine vissen, tot 2 decimeter lang welke in grote
scholen leven. Sardines zijn sterk verwant aan de haring.
Er zijn veel soorten sardines, de grootste sardines worden
pilchards genoemd, dit zijn dan met name de Europeese
sardines welke groter dan 2- centimeter groot zijn.
Omdat de Middelandse zee leeggevist is, wordt vooral
op andere sardine soorten gevist, zoals de sardinella,
een kleinere soort sardines.


sardines visserij


De meeste sardines worden met grote trawlers gevist.
En deze worden in drijvende fabrieken verwerkt.
Ook zijn er grote sardine fabrieken bij
voorbeeld in Portugal en spanje, zoals Vigo
en A Corona.
Sardines worden s'nachts bevist omdat de
sardines dan naar de oppervlakte komen.
Overdag bevinden zij zich op grotere diepte.



Slechts een klein gedeelte van de sardines wordt
ingeblikt. deze sardines bevat zoals alle vette
vis relatief veel ongewenste stoffen zoals PCB,
en zware metalen.


Sardines als kippenvoer en varkensvoer


Een 80% van de sardines wordt tot vismeel
en visolie verwerkt en verdwijnt in de magen
van met name varkens en kippen.




Overdag zwemt sardines in grote scholen op grotere diepte.
Om deze reden wordt sardines s'nachts bevist.
Een illustratie van Hashime Murayama


Sardines in Senegal


Vissers uit senegal blijven tegenwoordig twee weken
op zee om de sardines te vangen. Vroeger waren
hier zoveel sardines dat ze vanaf het strand
te zien waren: ze sprongen dan in de branding omhoog.
Tonijn jaagt op sardines maar wordt niet ook
meer gevangen.
Ook de lengte van het seizoen van de sardine
vangst neemt af.


Sardines veel vangstverlies


Omdat ijs duur is en het niet goed voorspelbaar
is hoelang de vissers op zee blijven gaat veel
gevangen sardines verloren omdat
het ijs aan boord te kort schiet: het ijs is
duur, en de temperatuur hoog.
Een ander deel van de sardines gaat verloren
omdat de sardines in de openlucht verhandeld worden.


Sardinella in West Afrika


Sardinella is een kleine sardine rondom de kust
van West Afrika. De soorten heten Madeira
sardinellen en round sardinellen of spaanse
sardienen: Zij worden zowel door de bevolking
gegeten, maar ook door Europeese en Japanse
trawlers bevist.



Hashime Murayama

Hashime Murayama is een japanse illustrator,
geboren in 1879. Vanaf 1921 werkte hij voor het
tijdschrift National Geographic tot 1941: Hij
maakte een lange reeks van schitterende illustraties.
Op deze website zijn te zien :
pauwen
bonito of skipjack
kokerjuffers en schietmotten
gupjes
langoest en Opaleye
Toulouse gans en Chinese gans
stekelbaarsje
hooiwagenspin
sardien
steur
trekmieren
trekmieren
blauwvin tonijn
koolvis
makreel
zalm
zeenaald
zwaardvis
Portugees oorlogsschip









    Sardienes of sardientjes, vers gevangen.


    Sardines worden gedroogd in zowel de zon als boven een
    houtskoolvuur. Dit is het strand van Senegal en het is
    verzengend heet. Het product heet smoked fish.
    Het duurt 5 dagen om deze sardines te drogen,
    de vissen worden af en toe omgedraaid.
    Het vuur houdt ook de vliegen en zeevogels op afstand.
    Het omdraaien moet zorgvuldig gebeuren, tussen elke
    vis is een ruimte waardoor de hitte en rook opstijgt.
    Deze sardines wordt per vrachtwagen naar alle Sahel
    landen gevoerd, en is het eiwit rijke eten van de
    arme mensen.



    Sardines worden gerookt en gedroogt, zgn hotsmoked fish:
    Het gebeurd in chokor ovens, welke ongeveer een meter
    breed zijn en 1,5 meter diep en 1,5 meter hoog zijn.
    De schuren waarin het gebeurd staan vol rook.
    Daartussen lopen kippen welke van visafval
    leven. Deze gerookte sardines worden ook in
    Nederland verkocht ook worden deze gerookte
    sardines als dierenvoer verkocht of tot
    vismeel verwerkt.
    Het hout wat wordt verstookt is van de Kwandari
    (Terminalia macroptera) of de Muninga
    (Pterocarpus erinaceus).


    Spaanse sardien, onder, is bijna uitgeroeid door overbevissing, erboven de verwante king mackerel of Scomberomorus cavalla. Een afbeelding van Hashime Murayama.
    Ansjovis en sardines in Marrakech, Marokko.




    Senegal en Gambia


    Op deze website staan de groenten en fruitsoorten van
    de landen van west-Afrika (Sahel) verzameld.
    Oliepalm
    Baobap
    Ackee of Aki
    gierst
    Afrikaanse hibiscus
    Kola of Cola noot
    pinda
    patisson
    mango
    Roselle

    Vis langs de kust west-Afrika:
    sardine
    ansjovis
    barracuda
    ladyfish
    kijk ook voor:
    termieten
    trekmieren




    Marokko


    Marokko heeft een middellandse zee klimaat langs
    de kusten en een woestijnklimaat in het binnenland.
    Op deze websites zijn te zien:
    harissa
    fleskalebas
    citroen
    couscous
    ansjovis
    saffraan
    sardines

    thee


    Verveine
    Marrokaanse thee


    zeevis


    op deze website zijn de volgende zeevissoorten te zien:
    tonijn
    kabeljauw
    schol
    zalm
    koolvis
    sardines
    ansjovis
    barracuda
    zwaardvis


    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!