Dit zijn kleine vissen, tot 2 decimeter lang welke in grote
scholen leven. Sardines zijn sterk verwant aan de haring.
Er zijn veel soorten sardines, de grootste sardines worden
pilchards genoemd, dit zijn dan met name de Europeese
sardines welke groter dan 2- centimeter groot zijn.
Omdat de Middelandse zee leeggevist is, wordt vooral
op andere sardine soorten gevist, zoals de sardinella,
een kleinere soort sardines.
sardines visserij
De meeste sardines worden met grote trawlers gevist.
En deze worden in drijvende fabrieken verwerkt.
Ook zijn er grote sardine fabrieken bij
voorbeeld in Portugal en spanje, zoals Vigo
en A Corona.
Sardines worden s'nachts bevist omdat de
sardines dan naar de oppervlakte komen.
Overdag bevinden zij zich op grotere diepte.
Slechts een klein gedeelte van de sardines wordt
ingeblikt. deze sardines bevat zoals alle vette
vis relatief veel ongewenste stoffen zoals PCB,
en zware metalen.
Sardines als kippenvoer en varkensvoer
Een 80% van de sardines wordt tot vismeel
en visolie verwerkt en verdwijnt in de magen
van met name varkens en kippen.
Overdag zwemt sardines in grote scholen op grotere diepte.
Om deze reden wordt sardines s'nachts bevist.
Een illustratie van Hashime Murayama
Sardines in Senegal
Vissers uit senegal blijven tegenwoordig twee weken
op zee om de sardines te vangen. Vroeger waren
hier zoveel sardines dat ze vanaf het strand
te zien waren: ze sprongen dan in de branding omhoog.
Tonijn jaagt op sardines maar wordt niet ook
meer gevangen.
Ook de lengte van het seizoen van de sardine
vangst neemt af.
Sardines veel vangstverlies
Omdat ijs duur is en het niet goed voorspelbaar
is hoelang de vissers op zee blijven gaat veel
gevangen sardines verloren omdat
het ijs aan boord te kort schiet: het ijs is
duur, en de temperatuur hoog.
Een ander deel van de sardines gaat verloren
omdat de sardines in de openlucht verhandeld worden.
Sardinella in West Afrika
Sardinella is een kleine sardine rondom de kust
van West Afrika. De soorten heten Madeira
sardinellen en round sardinellen of spaanse
sardienen: Zij worden zowel door de bevolking
gegeten, maar ook door Europeese en Japanse
trawlers bevist.
Sardines worden gedroogd in zowel de zon als boven een
houtskoolvuur. Dit is het strand van Senegal en het is
verzengend heet. Het product heet smoked fish.
Het duurt 5 dagen om deze sardines te drogen,
de vissen worden af en toe omgedraaid.
Het vuur houdt ook de vliegen en zeevogels op afstand.
Het omdraaien moet zorgvuldig gebeuren, tussen elke
vis is een ruimte waardoor de hitte en rook opstijgt.
Deze sardines wordt per vrachtwagen naar alle Sahel
landen gevoerd, en is het eiwit rijke eten van de
arme mensen.
Sardines worden gerookt en gedroogt, zgn hotsmoked fish:
Het gebeurd in chokor ovens, welke ongeveer een meter
breed zijn en 1,5 meter diep en 1,5 meter hoog zijn.
De schuren waarin het gebeurd staan vol rook.
Daartussen lopen kippen welke van visafval
leven. Deze gerookte sardines worden ook in
Nederland verkocht ook worden deze gerookte
sardines als dierenvoer verkocht of tot
vismeel verwerkt.
Het hout wat wordt verstookt is van de Kwandari
(Terminalia macroptera) of de Muninga (Pterocarpus erinaceus).
Spaanse sardien, onder, is bijna uitgeroeid door overbevissing,
erboven de verwante king mackerel of Scomberomorus cavalla.
Een afbeelding van Hashime Murayama.
Ansjovis en sardines in Marrakech, Marokko.