Wilde cichorei of Cichorium intybus.
Een veldbloem welke ook als groente wordt gebruikt.
De jonge spruiten zijn , na een periode in donkerte,
eetbaar als witlof. Cichorei is een overblijvende plant
welke mooie snijbloemen met tere kleuren vormt.
cichorei bloemen zijn eetbaar
Er zijn gedurende de hele zomer prachtige bloemen,
witte, paarse en vooral blauwe, gedragen door een lange,
dunne behaarde stengels. De bloem is
eetbaar.
In het midden van de herfst vormt cichorei nog nieuwe bloemen.
Cichorei aan het begin van de winter.
Cichorei en insecticiden
Cichorei is gevoelig voor insecticiden. Dat is de reden
waarom deze prachtige plant tegenwoordig weinig in het
wild meer voorkomt.
Er zijn vele varianten gekweekt, en als Brussels lof
of als witlof is het als groente verkrijgbaar.
cichorei zaaien
Wanneer het op
de juiste manier wordt gezaaid , zal het meeste zaad
na 1 tot 2 weken ontkiemen. zaai het op minder
dan een centimeter diep: de zaailing is niet
erg sterk en heeft moeite om door de grond te komen.
vanaf juni kan het gezaaid worden . vroeger kan ook,
maar dan bestaat er een kans op doorschieten. .
cichorei is tweejarig
In het eerste jaar wordt alleen de roodachtige bladeren
gevormd, en ontstaat de wortel. In het tweede jaar
ontstaat de mooie bloem.
In het tweede jaar wordt de wortel gestoken.
cichorei oogsten
De bladeren worden in de zomer en herfst geoogst.
Wanneer het om de bladeren gaat: snij alleen bladeren
af welke je die dezelfde dag nog gaat opeten.
Want cichorei verliest veel van de knapperigheid
en smaak na enkele dagen bewaren.
Koffiecichorei of namaakkoffie
koffiecichorei of namaakkoffie wordt gemaakt van de
gedroogde en gemalen wortels van de cichorei.
Tegenwoordig is deze namaakkoffie veel duurder
dan oploskoffie, maar in de tweede wereldoorlog
was er niets anders te krijgen.
Deze koffie bevat geen cafeine en wordt van een
ondersoort gemaakt nml de Cichorium intybus var. sativum.
Cichorei en eikels leveren de namaakkoffie of peekoffie of koffiecichorei .
Kaffeeerzatz, eikeltjeskoffie,
In Duitsland is de Kaffeeerzatz veel meer verbreid
dan hier, en wordt niet alleen cichorei
maar ook gebrande gerst en malt
gebruikt (Malzcaffee, Gerstenkaffee), en eikels (eikeltjeskoffie).
Eikeltjes koffie wordt gemakt door eikels een kwartier
te koken, daarna te schillen en dan enkele dagen te
laten drogen, en dan te malen en in een oven te
grillen totdat de kleur bruin is. Typisch wordt deze
eikeltjeskoffie in gekookte melk opgelost.
Kaffeeerzatz, eikeltjeskoffie: eikels
Muckefuck, Mocca faux: cichorei
Gesundheitskaffee : gerst
Bohnenkaffee: Bonen
Malzkaffee: Malt
Cichorei is de basis voor peekoffie of koffiecichorei .
Cichorei in de bermen
Cichorei is aan een come-back bezig en is steeds vaker
in het wild te vinden, net als vroeger. Met name in de
berm van de weg is het te vinden. Overigens wordt Cichorei
ook steeds vaker gezaaid in zogenaamde wilde mengsels.
verwant aan cichorei
Brussels lof/witlof.
Andijvie (Cichorium endiva)
Inuline
Inuline is een stof welke in enkele planten
voorkomt, en interresante eigenschappen heeft.
Inuline is een goede vervanger voor met name vet,
en bevat weinig calorien. Inuline laat het
bloedsuiker niet stijgen en is daardoor
waardevol voor diabetici.
Het meeste staat inuline in de belanstelling als
anti-kankerstof. Het is dan niet de inuline zelf
maar het afbraakproduct boterzuur welke dit veroorzaakt.
Een an dere eigenschap is dat stof vetachtig aanvoelt
zodat het als vetvervanging bruikaar is.
De cichoreiwortel bevat 15 tot 20% inuline . De wortel
wordt in stukjes gesneden en de inuline wordt opgelost
kokend water. Door het water weer te laten verdampen
blijft inuline over.
cichorei
aardpeer
dahlia
artisjok
schorseneren
haverwortel
saladeblaadjes
Veel groentes welke in de moestuin worden
verbouwd hebben eetbaar, smakelijk blad,
geschikt voor salade maar ook voor de kippen
en het konijn.
bietenloof
snijbietenloof, Amaranthus tricolor
spinazie
pluksla
eikenbladsla
melde
zuring
venkel
cichorei heeft lange bleke blaadjes met een bittere smaak.
Rucola of raketsla de langwerpige bladeren hebben een peperachtige smaak.
Spinazie
andijvieblaadjes, schietandijvie
knolselderij loof
|
|