Zeeaster, zulte, lamsoor of aster tripolium

Zeeaster, lamsoor






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |



Zeeaster, zulte, lamsoor




De zeeaster is een inheemse plant welke op
de grens tussen eb en vloed groeit.
Het is een sterk gespecialiseerde plant,
welke het zoute water verdraagt.
De plant beschikt over zoutkliertjes
welke het zout uitscheiden. In de herfst
verkleurd het lamsoor rood. Zeeaster en ook
zeekraal kunnen de schorren rood doen kleuren
in de herfst.


English
Lamsoor, Zeeaster of Zulte



zalmsoep



1 liter visbouillion 1 ons zalm (moten, snippers) 2 ons lamsoor. creme freche. De zalm en zeekraal kort
(enkele minuten hooguit) koken,
samen in de visbouillion.
Doe er daarna de creme freche bij.
Doe er de gesmoorde lamsoor bij
Dit is soep welke zeer snel klaar is,
uitermate geschikt voor restaurants.
Geen zout toevoegen.



Waddeneilanden



De hieronder genoemde planten en dieren zijn alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland te vinden.

Planten


cranberry
deens lepelblad
duinviooltje
lepelblad
engelsgras
helmgras
parnassia
waterpunge
zeeraket
zeekraal
zeevenkel
zandhaver
zeealsem
zwarte toorts
zeebiet of strandbiet

vogels


aalscholver
kokmeeuw
lepelaar
strandplevier
bonte strandloper
wulk
zilvermeeuw

zeedieren

alikruik
doorschijnende zakpijp
eendenmossel
figuurzaagje
garnaal
gesterde geleikorst
goudkammetje
haas
heremietkreeft
jacobsschelp
kabeljauw
kompaskwal
kokkel
mossel
noordzeekrab
oester
oesterblad
oorkwal
paalworm
pelicaansvoet
plankton
rode poon
scheermes
strandvlo
kleine slangster
strandkrab
schol
veterwier
wapenworm
zager
wijting
zeeanjelier
zeekomkommer
zeeboontje
zeedistel
zeedruif
zeekat
zeemuis
zeepier
zeepokken
zeepostelein

Zeewier in de Noordzee



blaaswier
dulse
eetbare kelp
Gezaagde zee-eik
gaffelwier
knotswier
lomentaria articulata
polysiphonia urculata
riemwier
zeesla










landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie












    Zeeaster en Lamsoor



    De jonge blaadjes van de Zeeaster
    worden lamsoor genoemd, en waren vroeger groente
    voor arme Zeeuwen. Tegenwoordig is lamsoor weer
    meer in trek als groente. De lamsoor welke
    langs de westerschelde wordt geplukt bevat veel
    lood en cadmium en is niet geschikt als groente.



    De namen Zeeaster en Lamsoor



    Zeeaster of Zulte wordt in Zeeland ook wel lamsoor
    genoemd, maar er is ook nog Lamsoor of Limonium
    vulgare een vetplantachtige plant welke langs de
    kust te vinden is en oneetbaar is.


    culinair gebruik van Lamsoor



    Het lamsoor seizoen eindigt op het einde van de
    zomer, het meeste aan lamsoor komt uit Frankrijk.
    Lamsoor kort met zoetwater afwassen. Het blad van
    lamsoor kan soms zoutkristallen bevatten
    en is dan grijzig.
    De lamsoor kort smoren met een beetje boter
    in de pan, deksel erop. Geen zout toevoegen.


    lamsoor recept

    Uit: "De Vegetarische Keuken." een kookboek uit 1921.

    Lamsooren. Deze naar den vorm van het blad genoemde
    groente wordt verkregen van de schorren tijdens de eb.
    Aan de zeekust in Zeeland en wellicht ook elders aan
    de zeekust wordt deze groente in het voorjaar vrij
    veel gebruikt.
    Na ze zorgvuldig te hebben uitgezocht en ze herhaaldelijk
    te hebben gewasschen, totdat ze geen zand meer bevat,
    zet men ze met weinig water op een zacht brandend vuur.
    Men roert er telkens in, om het aanzetten te voorkomen.
    Is de groente gaar, dan laat men ze op een vergiet
    uitlekken en stooft ze met boter, wat fijngestampte
    beschuit en een weinig citroensap. Zout wordt er niet
    aan toegevoegd, omdat de groente van zich zelf zout smaakt.




    lamsoor
    lamsoor lijkt sprekend op veldsla



    lamsoor en de Slufter

    De Slufter is een kwelder en natuurgebied op Texel,
    lamsoor komt hier in grote hoeveelheden voor,
    samen met het grijze zeealsem en Engels gras:
    De Slufter is in de maand mei rood gekleurd
    is door dit Engels gras.


    strandkruidfamilie of Plumbaginaceae

    In Nederland komen twee geslachten voor, welke elk maar één soort bevatten: Het geslacht Armeria met Engels gras of Armeria maritima en het geslacht Limonium met lamsoor of Limonium vulgare.






    asters en asterachtigen



    De asters behoren tot de grote Composieten planten familie
    Op deze website zijn de volgende aster-pagina's te zien:
    aster novae-angliae
    aster en aster nova-belgii
    zulte of zeeaster
    kleinhoefblad
    madia
    tagetes lemmonii
    weegbreezonnebloem
    absint
    zeealsem
    gerbera
    alsem
    havikskruid
















    Zeegroenten



    Zeegroenten zijn eetbare planten welke in
    de buurt van de zee groeien.
    De volgende zeegroenten, samen met recepten,
    zijn op deze website te vinden:

    Zeekool

    Zeekraal

    Lamsoor

    Zeevenkel

    Wakame

    Zeespagetti

    Zeesla

    Dulse

    Umami

    Nori

    Kombu







    visitors

    web counter
    English English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!