De zeeaster is een inheemse plant welke op
de grens tussen eb en vloed groeit.
Het is een sterk gespecialiseerde plant,
welke het zoute water verdraagt.
De plant beschikt over zoutkliertjes
welke het zout uitscheiden. In de herfst
verkleurd het lamsoor rood. Zeeaster en ook
zeekraal kunnen de schorren rood doen kleuren
in de herfst.
Lamsoor, Zeeaster of Zulte
zalmsoep
1 liter visbouillion
1 ons zalm (moten, snippers)
2 ons lamsoor.
creme freche.
De zalm en zeekraal kort
(enkele minuten hooguit) koken,
samen in de visbouillion.
Doe er daarna de creme freche bij.
Doe er de gesmoorde lamsoor bij
Dit is soep welke zeer snel klaar is,
uitermate geschikt voor restaurants.
Geen zout toevoegen.
Waddeneilanden
De hieronder genoemde planten en dieren zijn
alle rondom Texel, Vlieland, Terschelling
en Ameland te vinden.
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
De jonge blaadjes van de Zeeaster
worden lamsoor genoemd, en waren vroeger groente
voor arme Zeeuwen. Tegenwoordig is lamsoor weer
meer in trek als groente. De lamsoor welke
langs de westerschelde wordt geplukt bevat veel
lood en cadmium en is niet geschikt als groente.
De namen Zeeaster en Lamsoor
Zeeaster of Zulte wordt in Zeeland ook wel lamsoor
genoemd, maar er is ook nog Lamsoor of Limonium
vulgare een vetplantachtige plant welke langs de
kust te vinden is en oneetbaar is.
culinair gebruik van Lamsoor
Het lamsoor seizoen eindigt op het einde van de
zomer, het meeste aan lamsoor komt uit Frankrijk.
Lamsoor kort met zoetwater afwassen. Het blad van
lamsoor kan soms zoutkristallen bevatten
en is dan grijzig.
De lamsoor kort smoren met een beetje boter
in de pan, deksel erop. Geen zout toevoegen.
lamsoor recept
Uit: "De Vegetarische Keuken." een kookboek uit 1921.
Lamsooren. Deze naar den vorm van het blad genoemde
groente wordt verkregen van de schorren tijdens de eb.
Aan de zeekust in Zeeland en wellicht ook elders aan
de zeekust wordt deze groente in het voorjaar vrij
veel gebruikt.
Na ze zorgvuldig te hebben uitgezocht en ze herhaaldelijk
te hebben gewasschen, totdat ze geen zand meer bevat,
zet men ze met weinig water op een zacht brandend vuur.
Men roert er telkens in, om het aanzetten te voorkomen.
Is de groente gaar, dan laat men ze op een vergiet
uitlekken en stooft ze met boter, wat fijngestampte
beschuit en een weinig citroensap. Zout wordt er niet
aan toegevoegd, omdat de groente van zich zelf zout smaakt.
lamsoor lijkt sprekend op veldsla
lamsoor en de Slufter
De Slufter is een kwelder en natuurgebied op Texel,
lamsoor komt hier in grote hoeveelheden voor,
samen met het grijze zeealsem en Engels gras:
De Slufter is in de maand mei rood gekleurd
is door dit Engels gras.