Koolzaad






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


koolzaad


Koolzaad is een sterk gewas wat gebruikt wordt
voor de productie van koolzaadolie. Het meeste
wordt winterkoolzaad verbouwt. Koolzaad groeit
op (zware) klei en verdraagt verzilting.
Om deze reden werd koolzaadolie na de
inpoldering van de Zuiderzeepolders op grote
schaal verbouwt.

verbouw van koolzaad


> Het winterkoolzaad wordt op het einde van de
zomer gezaaid. Het staat dan bijna een jaar
op het veld en wordt dan het volgend jaar
in het midden van de zomer geoogst.


Toepassingen van koolzaad


Koolzaad wordt geperst en levert dan koolzaadolie
op. Het uitgeperste koolzaad wordt als veevoer gebruikt
(perskoek). Met een relatief geringe investering kan
een boer zijn eigen veevoer produceren zonder tussenhandel.



Koolzaad bloemen.




De zaden van het koolzaad.



koolzaadolie

Koolzaadolie is de meest toegepaste olie voor menselijk
gebruik. Veel van de koolzaadolie wordt industrieel
verwerkt tot bijvoorbeeld plantaardige margarine en sauzen.
Koolzaadolie is gezond door het hoge gehalte aan
alfa-linoleenzuren, de voorlopers van de omega-3 vetzuren,
belangrijk om hart en vaatziektenterug te dringen .
koolzaadolie kan niet tot hoge temperaturen verhit worden.



koolzaad en de plantaardige olie wereldproductie.



De nederlandse koolzaad productie is te verwaarlozen
ten opzichte van de wereld productie.




biodiesel van koolzaad


Een nieuwe toepassing is de productie van biodiesel.
Koolzaadolie is stroperiger dan diesel en in zuivere vorm
kan het wel gebruikt worden maar een dieselmoter heeft
dan veel aanpassingen nodig. Maar als bijmenging van
diesel in lage percentages is het probleemloos.




Een koolzaadveld in Groningen op zware zeeklei. Ongeveer de
eerste week van mei zijn er rondom Oldambt in Groningen
bloeiende velden met koolzaad te vinden.









plantaardige oliën


Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:

lavendelolie
zonnebloemolie
Quinoa
komkommerkruidolie
goudsbloemolie
Madia-olie
negerolie of gingellikruid
tarwi
maisolie
papaverolie, maanzaadolie
pompoenpitolie
soja
saffloerolie
jojoba
sesamolie
kruidnagel
nigella olie
amarant
sandalwood olie
wonderolie of castorolie
koolzaadolie
lijnzaadolie
walnootolie
peperolie
kokosolie
olijfolie
kaya olie
slangenkruidolie
nootmuskaatolie
sassafrasaolie
neemolie







landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie











    pas gezaaid koolzaad of Brassica napus





    koolzaad en de bijenteelt, koolzaadhoning
    is een klein bijproduct van de koolzaadteelt.



    Koolzaadhoning


    De koolzaadhoning is meestal creme van kleur en zacht
    van smaak, de cremekleur wordt veroorzaakt omdat de
    honing de neiging heeft snel te kristaliseren.
    De koolzaadhoning werkt verzachtend op de keel.




    Koolzaad en raapzaad


    Het verschil tussen de raapzaad en koolzaad
    is subtiel, het heeft alleen met de plaats
    van de bloemen te maken:
    Bij raapzaad zijn de bloemen boven de knoppen
    geplaatst, terwijl bij koolzaad de
    bloemen onder de knoppen blijven.





    drachtplanten voor bijen


    gewassen:
    boekweit
    huttentut
    bijenvoer
    koolzaad

    tuinkruiden:
    borago, komkommerkruid
    munt
    citroenmelisse
    marjolein
    rozemarijn

    tuinplanten:
    blauwe knoop
    kaasjeskruid
    sedum
    lavendel

    bomen:
    honingboom
    linde
    tammekastanje
    paardekastanje
    pruim
    acacia of robinia

    struiken:
    skimmia
    buxus
    gele kornoelje
    mahonia
    berberis
    struikheide
    dopheide



    Koolsoorten


    Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


    spruitkool
    boerenkool
    koolrabi
    spitskool
    zeekool
    palmkool
    meiraap, knolraap
    koolzaad
    barbarakruid
    wede
    zeeraket
    huttentut
    mierikswortel
    javaanse radijs, rat's tail radish
    Rammenas, Rettich
    Bladrammenas
    radijs
    Amsoi
    Paksoy
    romanesco
    Eeuwige moes of eeuwige kool
    stoppelknol
    lepelblad













    Mosterd

    Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
    en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
    verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
    wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
    azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
    ontstaat pas daarna.
    Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
    ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
    van groenten.



    Mosterdsoorten:
    1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
    levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
    komt massaal voor in de wegberm.

    2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
    mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
    geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
    kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
    worden bij het inmaken van augurken en uien.
    Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
    het scherpste.

    3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
    Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br> de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
    geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
    voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
    drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
    Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
    erg lang daarna bruine mosterd opkomen.

    4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
    Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
    groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
    kan mosterd worden gemaakt.

    5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
    levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.

    6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
    mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.

    Vlinders en mosterd


    Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders
    welke ook kool bezoeken zoals het koolwitje.

    kurkuma en mosterd


    Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.





    visitors English English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!