Koolzaad is een sterk gewas wat gebruikt wordt
voor de productie van koolzaadolie. Het meeste
wordt winterkoolzaad verbouwt. Koolzaad groeit
op (zware) klei en verdraagt verzilting.
Om deze reden werd koolzaadolie na de
inpoldering van de Zuiderzeepolders op grote
schaal verbouwt.
verbouw van koolzaad
>
Het winterkoolzaad wordt op het einde van de
zomer gezaaid. Het staat dan bijna een jaar
op het veld en wordt dan het volgend jaar
in het midden van de zomer geoogst.
Toepassingen van koolzaad
Koolzaad wordt geperst en levert dan koolzaadolie
op. Het uitgeperste koolzaad wordt als veevoer gebruikt
(perskoek). Met een relatief geringe investering kan
een boer zijn eigen veevoer produceren zonder tussenhandel.
Koolzaad bloemen.
De zaden van het koolzaad.
koolzaadolie
Koolzaadolie is de meest toegepaste olie voor menselijk
gebruik. Veel van de koolzaadolie wordt industrieel
verwerkt tot bijvoorbeeld plantaardige margarine en sauzen.
Koolzaadolie is gezond door het hoge gehalte aan
alfa-linoleenzuren, de voorlopers van de omega-3 vetzuren,
belangrijk om hart en vaatziektenterug te dringen .
koolzaadolie kan niet tot hoge temperaturen verhit worden.
koolzaad en de plantaardige olie wereldproductie.
De nederlandse koolzaad productie is te verwaarlozen
ten opzichte van de wereld productie.
biodiesel van koolzaad
Een nieuwe toepassing is de productie van biodiesel.
Koolzaadolie is stroperiger dan diesel en in zuivere vorm
kan het wel gebruikt worden maar een dieselmoter heeft
dan veel aanpassingen nodig. Maar als bijmenging van
diesel in lage percentages is het probleemloos.
Een koolzaadveld in Groningen op zware zeeklei. Ongeveer de
eerste week van mei zijn er rondom Oldambt in Groningen
bloeiende velden met koolzaad te vinden.
plantaardige oliën
Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
koolzaad en de bijenteelt, koolzaadhoning
is een klein bijproduct van de koolzaadteelt.
Koolzaadhoning
De koolzaadhoning is meestal creme van kleur en zacht
van smaak, de cremekleur wordt veroorzaakt omdat de
honing de neiging heeft snel te kristaliseren.
De koolzaadhoning werkt verzachtend op de keel.
Koolzaad en raapzaad
Het verschil tussen de raapzaad en koolzaad
is subtiel, het heeft alleen met de plaats
van de bloemen te maken:
Bij raapzaad zijn de bloemen boven de knoppen
geplaatst, terwijl bij koolzaad de
bloemen onder de knoppen blijven.
Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
ontstaat pas daarna.
Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
van groenten.
Mosterdsoorten:
1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
komt massaal voor in de wegberm.
2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
worden bij het inmaken van augurken en uien.
Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
het scherpste.
3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br>
de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
erg lang daarna bruine mosterd opkomen.
4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
kan mosterd worden gemaakt.
5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.
6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.
Vlinders en mosterd
Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders welke
ook kool bezoeken zoals het koolwitje.
kurkuma en mosterd
Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.