Amsoi is een snelgroeiende iewat bittere koolsoort, welke aan
populariteit toeneemt. Het biezondere aan Amsoi is dat het
ook in de winter geoogst kan worden.
Het zijn de grotere bladeren van Amsoi welke gegeten worden.
Ze worden gestoofd. De overeenkomst isa vooral met andijvie:
het wordt op dezelfde manier klein gesneden en lijkt er dan
op, ook zoals het smaakt.
amsoi in de moestuin
Amsoi kan in de lente en op het einde van de
zomer gezaaid worden.
hou een afstand van 20cm tussen de planten, voor
Kaisoy mag 15 cm.
amsoi in kassen
In Nederland wordt Amsoi vooral in kassen gekweekt,
het gewas heeft eenm grote groeisnelheid.
amsoi in zout
In Suriname is ook Amsoi in zout te krijgen,
een vorm van inmaken.
amsoi cultivars
Zoals bij andere koolsoporten is er een variant
met rood blad en een variant met gekruld blad.
Groen in de sneeuw (Brassica juncea var. multiceps) is de
variant welke voor de winterteelt gebruikt wordt.
Kaisoy (Brassica juncea) of chinese Amsoi is een kleine variant.
amsoi voor de mosterd
Amsoi bloeit met gele bloemetjes in de zomer.
Uit de zaden welke daarna ontstaan kan
eenvoudig mosterd gemaakt worden .
Amsoi in de winter, het gewas is biezonder winterhard.
Amsoi of mosterdkool.
Mosterd
Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
ontstaat pas daarna.
Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
van groenten.
Mosterdsoorten:
1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
komt massaal voor in de wegberm.
2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
worden bij het inmaken van augurken en uien.
Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
het scherpste.
3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br>
de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
erg lang daarna bruine mosterd opkomen.
4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
kan mosterd worden gemaakt.
5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.
6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.
Vlinders en mosterd
Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders welke
ook kool bezoeken zoals het koolwitje.
kurkuma en mosterd
Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.
Koolsoorten
Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden: