amsoi of mosterdkool

antroewa






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




amsoi

Amsoi is een snelgroeiende iewat bittere koolsoort, welke aan
populariteit toeneemt. Het biezondere aan Amsoi is dat het
ook in de winter geoogst kan worden.
Het zijn de grotere bladeren van Amsoi welke gegeten worden.
Ze worden gestoofd. De overeenkomst isa vooral met andijvie:
het wordt op dezelfde manier klein gesneden en lijkt er dan
op, ook zoals het smaakt.


amsoi in de moestuin

Amsoi kan in de lente en op het einde van de
zomer gezaaid worden.
hou een afstand van 20cm tussen de planten, voor
Kaisoy mag 15 cm.


amsoi in kassen

In Nederland wordt Amsoi vooral in kassen gekweekt,
het gewas heeft eenm grote groeisnelheid.


amsoi in zout

In Suriname is ook Amsoi in zout te krijgen,
een vorm van inmaken.


amsoi cultivars

Zoals bij andere koolsoporten is er een variant
met rood blad en een variant met gekruld blad.
Groen in de sneeuw (Brassica juncea var. multiceps)
is de variant welke voor de winterteelt gebruikt wordt.
Kaisoy (Brassica juncea) of chinese Amsoi is een kleine variant.


amsoi voor de mosterd

Amsoi bloeit met gele bloemetjes in de zomer.
Uit de zaden welke daarna ontstaan kan
eenvoudig mosterd gemaakt worden .

Surinaamse groente en fruit.
Sopropo, Karaila
amsoi of mosterdkool
paksoy
antroewa
pisang,
awarra
Boulansje, bhata, Surinaamse aubergine
pommerak
poe, lauki of fleskalebas
kousenband
cacoa
guava
nappi
gember
papaya
dagloeblad
sukwa
rambutan
madame Jeanette
okra, oker
mango of manje
bakkeljauw
tayer of tajerblad
knippa
zure oranje of pomerans
tamarinde of asem


klik hier voor Surinaamse vogels



Koolsoorten op de markt van Paramaribo:
1 tajerblad
2 kaysoi
3 amsoi
4 paksoy






    Amsoi in de winter, het gewas is biezonder winterhard.


    Amsoi of mosterdkool.






    Mosterd

    Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
    en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
    verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
    wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
    azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
    ontstaat pas daarna.
    Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
    ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
    van groenten.



    Mosterdsoorten:
    1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
    levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
    komt massaal voor in de wegberm.

    2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
    mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
    geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
    kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
    worden bij het inmaken van augurken en uien.
    Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
    het scherpste.

    3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
    Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br> de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
    geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
    voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
    drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
    Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
    erg lang daarna bruine mosterd opkomen.

    4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
    Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
    groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
    kan mosterd worden gemaakt.

    5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
    levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.

    6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
    mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.

    Vlinders en mosterd


    Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders
    welke ook kool bezoeken zoals het koolwitje.

    kurkuma en mosterd


    Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.




    Koolsoorten


    Op deze website zijn de volgende koolsoorten te vinden:


    spruitkool
    boerenkool
    koolrabi
    spitskool
    zeekool
    palmkool
    meiraap, knolraap
    koolzaad
    barbarakruid
    wede
    zeeraket
    huttentut
    mierikswortel
    javaanse radijs, rat's tail radish
    Rammenas, Rettich
    Bladrammenas
    radijs
    Amsoi
    Paksoy
    romanesco
    Eeuwige moes of eeuwige kool
    stoppelknol
    lepelblad


    visitors: | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!