zwarte en witte peper






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




peper


De peper wordt uit de bessen van een klimplant verkregen, Dit is een snel groeiende klimplant welke alleen in de tropen groeit. Zwarte peper en witte peper wordt tegenwoordig in bijna alle gerechten gebruikt.

peper in Nederlands Indie


Peper was de belangrijkste specerij in Nederlands Indie, en werd daar op grote schaal verbouwd, met name de streken Atjeh op Sumatra en Bantam op Java waren de belangrijkste producten.. Op Noord-Sumatra sloot de Verenigde Oostindische Compagnie in 1641 pepercontracten met Atjeh, Palembang en Jambi. Maar peper werd op alle eilanden verbouwd. Uiteindelijk leverde ons Indie een derde van de wereldhandel aan peper. De VOC was in de 17e en 18e eeuw verreweg het grootste handelsbedrijf ter wereld. In Nederlands indie had de VOC een monopolie op de "geruime vier": nootmuskaat, foelie, kruidnagel en kaneel en ook op de opium. Wat betreft de peper was er wereldwijd meer concurrentie, een monopolie was niet haalbaar.

peper in de negentiende eeuw.


De engelsen namen de leidende rol van de Nederlanders over, in de neghentiende eeuw. Peper werrd vooral in London verhandeld. De prijs van peper daalde door een sterk toegenomen productie. Op het einde van de negentiende eeuw was de peper in elk huishouden te vinden

peper in de twintigste eeuw eeuw.


India, Indonesie, Malaysia zijn de belangrijkste korrelpeper productenten, Vietnam is verreweg de belangrijkste peper producent geworden met 100000 ton per jaar. Indonesie heeft 37000 ton geproduceerd en brazilie 30000 ton Nog steeds behoort Indonesie tot de grote zwarte en witte peper producten.

peper ziektes


Phytopthora foot root disease, Fusarium spp.
en Black berry disease zijn in Indonesie (Sarawak) de grootste ziektes .

peperolie


Peperolie is een blauwachtige, soms groene olie
met een typische pepergeur.
Het wordt met behulp van stoom uit peperbessen vrijgemaakt.
Peperolie speelt een rol in de smaakstoffen industrie.

plantaardige oliën


Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:

lavendelolie
zonnebloemolie
Quinoa
komkommerkruidolie
goudsbloemolie
Madia-olie
negerolie of gingellikruid
tarwi
maisolie
papaverolie, maanzaadolie
pompoenpitolie
soja
saffloerolie
jojoba
sesamolie
kruidnagel
nigella olie
amarant
sandalwood olie
wonderolie of castorolie
koolzaadolie
lijnzaadolie
walnootolie
peperolie
kokosolie
olijfolie
kaya olie
slangenkruidolie
nootmuskaatolie
sassafrasaolie
neemolie









    Zwarte peper. De onrijpe besjes zijn rood,
    worden dan groen, als laatste zwart.




    Peper: Van dichtbij is te zien dat de groene en zwarte peper gekrompen zijn, de roze en witte niet. Roze peper heeft nauwelijks smaak en is ook nie verwant : Het wordt alleeen toegevoegd voor het kleur effect. Het zijn de besjes van de Schinus terebinthifolius.



    Chillie, capsicums en korrelpeper op een schoolplaat.





    soorten peper

    Zwarte peper: Dit zijn gefermenteerde en aan de
    lucht gedroogde halfrijpe pepers.
    Groene peper: Dit zijn onrijpe, en daardoor niet erg
    scherpe pepers, ze worden in zout bewaard.
    witte peper: gedroogde rijpe pepers, zonder schil
    witte is scherper dan de zwarte.
    lange peper: Dit zijn langwerpige, erg scherpe pepers.
    Staartpeper: erg scherpe pepers welke naar citroen
    smaken, de zaden hebben een klein steeltje.
    Tellicherry peper: grote indiase pepers met een notensmaak.
    Harissa: Noordafrikaanse pepers, gemengd met komijn, kummel en koriander.





    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!