De peper wordt uit de bessen van een klimplant verkregen,
Dit is een snel groeiende klimplant welke alleen in de
tropen groeit. Zwarte peper en witte peper wordt
tegenwoordig in bijna alle gerechten gebruikt.
peper in Nederlands Indie
Peper was de belangrijkste specerij in Nederlands Indie,
en werd daar op grote schaal verbouwd, met name de streken
Atjeh op Sumatra en Bantam op Java waren de belangrijkste
producten.. Op Noord-Sumatra sloot de Verenigde Oostindische
Compagnie in 1641 pepercontracten met Atjeh, Palembang en Jambi.
Maar peper werd op alle eilanden verbouwd.
Uiteindelijk leverde ons Indie een derde van
de wereldhandel aan peper. De VOC was in de 17e
en 18e eeuw verreweg het grootste handelsbedrijf ter wereld.
In Nederlands indie had de VOC een monopolie
op de "geruime vier": nootmuskaat, foelie, kruidnagel
en kaneel en ook op de opium. Wat betreft de peper was er wereldwijd
meer concurrentie, een monopolie was niet haalbaar.
peper in de negentiende eeuw.
De engelsen namen de leidende rol van de Nederlanders over,
in de neghentiende eeuw. Peper werrd vooral in London verhandeld.
De prijs van peper daalde door een sterk toegenomen productie.
Op het einde van de negentiende eeuw was de peper
in elk huishouden te vinden
peper in de twintigste eeuw eeuw.
India, Indonesie, Malaysia zijn de belangrijkste korrelpeper
productenten, Vietnam is verreweg de belangrijkste peper
producent geworden met 100000 ton per jaar.
Indonesie heeft 37000 ton geproduceerd en brazilie 30000 ton
Nog steeds behoort Indonesie tot de grote zwarte en witte
peper producten.
peper ziektes
Phytopthora foot root disease, Fusarium spp.
en Black berry disease zijn in Indonesie (Sarawak) de grootste ziektes .
peperolie
Peperolie is een blauwachtige, soms groene olie
met een typische pepergeur.
Het wordt met behulp van stoom uit peperbessen vrijgemaakt.
Peperolie speelt een rol in de smaakstoffen industrie.
plantaardige oliën
Op deze website zijn de volgende plantaardige oliën te vinden:
Zwarte peper. De onrijpe besjes zijn rood,
worden dan groen, als laatste zwart.
Peper: Van dichtbij is te zien dat de groene en zwarte peper
gekrompen zijn, de roze en witte niet.
Roze peper heeft nauwelijks smaak en is ook nie verwant :
Het wordt alleeen toegevoegd voor het kleur effect.
Het zijn de besjes van de Schinus terebinthifolius.
Chillie, capsicums en korrelpeper op een schoolplaat.
soorten peper
Zwarte peper: Dit zijn gefermenteerde en aan de
lucht gedroogde halfrijpe pepers.
Groene peper: Dit zijn onrijpe, en daardoor niet erg
scherpe pepers, ze worden in zout bewaard.
witte peper: gedroogde rijpe pepers, zonder schil
witte is scherper dan de zwarte.
lange peper: Dit zijn langwerpige, erg scherpe pepers.
Staartpeper: erg scherpe pepers welke naar citroen
smaken, de zaden hebben een klein steeltje.
Tellicherry peper: grote indiase pepers met een notensmaak.
Harissa: Noordafrikaanse pepers, gemengd met komijn, kummel en koriander.