waterwereld

knippa

Knippas zijn de vruchten van een grote tropische boom. Deze vruchten smaken soms zuur en soms zoet. De knippa heeft weinig vruchtvlees, het bestaat vooral uit een grote pit. De Knippa is populair in de caribische landen, ze worden in de zomermaanden geoogst. Knippa's zijn lang houdbaar.Mooie groene knippa's. De harde schil kan doorgebeten worden of afgepeld, er onder zitten vooral pitten omgeven door smakelijk vruchtvlees.

Hoe knippa's eten?

De vrucht heeft een dunne schil welke makkelijk doorgebeten kan worden. Het vruchtvlees wordt opgezogen en de vele pitten uitgespuugd.

De pit van de knippa

De pit wordt gegeten en bereid als ware het een kastanje. Het is niet erg populair om dit te doen.

knippa jam en marmalade

Het is vrij eennvoudig om knippa jam of marmelade te maken, maar het vergt wel een grote hoeveelheid vruchten, en dus veel werk, en wordt daarom maar zelden gedaan.


Knippa's in handen van een Rastafari op Jamaica. De kleur van de vruchten is variabel, geel tot groen. De knippa groeit hier in de achtertuin. Op Jamaica is de knippa ook vaak een straatboom, met name dan de vrouwelijke bomen. Er is op Jamaica in de lente ook knippa honing te krijgen.

De knippa boom is een grote, 25 meter hoge boom.

De stam is grijzig, de jonge takken zijn roodachtig. De boom is tweehuizig, er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen, er zijn ook cultivars zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke vruchten.

Knippa in de achtertuin.

De knippa is op veel caribische eilanden in de achtertuinen te zien. Het is een productieve boom welke voor een aanvoer van goedkoop fruit zorgt. Daarnaast is de boom ook mooi om te zien als de boom in bloei staat, met veel witgele bloementjes in lange slierten. Knippa groeit ook op arme, verzuurde, verzuurde en zelfs zilte grond. De boom groeit erg langzaam. Knippa's gaan dood als de temperatuur in de buurt van het vriespunt komen. Het duurt 7 jaar voordat de eerste knippa's geoogst kunnen worden. Snoeien kan pas na minstens 2 jaar.

Knippa vermeerdering

Knippa kan eenvoudig uit het zaad gekweekt worden, en de meeste achtertuin bomen zijn zo opgekweekt. Er zijn steeds meer cultivars zoals 'Ponce', 'Sosa'.
In de VS zijn populaire cultivars: 'Queen' en 'Montgommery'.
Deze worden door wortelstekken vermeerderd. Er wordt gepoogd een zaadloze knippa te veredelen.

knippa verspreiding

In het hele caribisch gebied komen veel knippa's voor, met name Porto Rico heeft veel knippa bomen, net als Cuba en Jamaica. In Guyana (Brits, Frans en Suriname) en Noord Brazilie, Midden-Amerika en Florida zijn de knippa's een minder belangrijke fruitsoort.Knippa zaad ontkiemt makkelijk. Plaats de zaad ondiep in de grond. Na enkele dagen vormt zich al een lange wortel. Jonge plantjes zijn erg gevoelig voor kou.