asperge






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Asperge

De Witte asperge is een heerlijke groente, welke eenvoudig is te verbouwen in de moestuin.

de kweek

De aspergeplant wordt 10 jaar oud en van deze houtige plant worden dan de zijstengels geoogst. Deze dienen dan bedekt te zijn, want zonlicht doet de witte stengels snel naar paars verkleuren. In de herfst sterft de bovengronds plant helemaal af, en bij het begin van de lente ontstaan dus de nieuwe uitlopers. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten , mannelijke planten produceren een derde meer asperges.

het seizoen

Het asperge seizoen begint meestal in februari en eindigt half maart, maar dit is ook afhankelijk van de gemiddelde temperatuur. Veel pogingen worden ondernomen om het seizoen uit te breiden.

asperges in de moestuin

Tot half april : breng op de aspergeplanten een rug aarde van 35 centimer hoog aan en maak die rug mooi goed glad : alleen door het mooi glad te maken is te zien waar de rug gaat barsten en de asperges er doorheen komen . Daar waar er een stengel doorheen komt graaf je een gat naast de wortel en snijdt de stengel zo diep mogelijk af . steken kan tot 24 juni (st jan). Asperges worden in een verhoogd bed geplant van 2 decimeter hoog en een halve meter breed, het beste is op zandgrond. aspergeplanten willen alle zon die ze kunnen krijgen.

witte en groene asperges

Asperges zijn de uitlopers van de asperge plant, welke in het najaar uitlopers vormt. De moederplant sterft af, maar in het voorjaar gaan de uitlopers groeien. Zolang ze van licht verstoken blijven, blijven ze wit, de witte asperge, komt er zonlicht bij dan worden ze paars en later groen: de groene asperge. In Nederland wordt eigenlijk alleen witte asperge gegeten.

commerciele productie

Zoals gezegd, de witte asperge dient van licht verstoken te blijven . Ook worden de uitlopers groter en begint het seizoen eerder wanneer de asperges worden afgedekt met plastic. Ook wordt het bed van de asperges verhoogt, tot wel een halve meter tegenwoordig, zodat de uitlopers langer worden en makkelijker te oogsten zijn.

kwaliteit en klasse

Asperges worden in klassen verdeeld, naar gelang de kwaliteit, AA is de beste klasse, met kaarsrechte, zuiver witte , stengels van 20 tot 28mm dikte, geen plekjes, geen paars verkleuring (=zonlicht) en de stengel mag niet hol zijn . Andere klasse zoals A, AAA en B zijn ook goed, als ze maar geen plekjes bevatten en zuiver wit zijn. De prijs van de hoogste klasse AA kan tot 10 euro per kilo oplopen.

Het blauwe label betekent dat de asperge van nederlandse bodem afkomstig is, maar dat is dus geen kwaliteitsgarantie.

asperge en herkomst

Verreweg de meeste asperges komen uit Frankrijk en Spanje en Zuid-Amerika. Wanneer het in het voorjaar s'nachts niet boven de 12 graden Celsius uitkomt dan komen de asperges alleen uit warmte tunnels en nooit van de koude grond.

asperge schillen en koken

Asperge dienen voor het koken geschild te worden met een speciaal mesje (aspergemesje of dunschiller). Ook bestaat de mogelijkheid ze geschild te kopen. Ze dienen 8 tot 10 minuten te koken , met de punten naar boven, het beste in een asperge-kookpan.


Een volwassen aspergeplant wordt tot 2 meter hoog ,
en heeft fijne, puntvormige bladeren , tot 2cm lang.
De volwassen plant vormt rode bessen en sterft daarna af in de herfst.



landbouw op zilte grond


Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.

Allereerst de zilte planten (halofyten):

zeekraal
lamsoor of zeeaster

Daarnaast de zouttolerante groenten:

groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree

zouttolerante granen:

haver
gerst
spelt

zouttolerant veevoer

eendekroos
huttentut

zouttolerante groenbemester

spurrie












    Witlof behoort samen met asperges en bleekselderij
    en zeekool tot de groentes welke geforceerd worden.

    asperges uit het zaad opkweken

    Aspergezaadjes eerst 2 dagen weken in water. Asperges worden per drie in een potje gekweekt, 2 cm onder de grond, het ontkiemen duurt een maand. Van de drie zaailingen mag de grootste door, de andere twee verwijderen. Vanaf maart mogen de jonge plantjes naar buiten.

    asperges onder plastic

    Zoals gezegd , asperges worden sneller gevormd onder zwart plastic: dit houdt de warmte vast, beschermt tegen zonlicht , en voorkomt ook nog eens de groei van onkruid.

    asperges steken

    Vanaf het tweede jaar kan geoogst worden , hoewel het tweede jaar weinig produceert. Vanaf een jaar of 10 wordt de plant te oud, de asperges te houterig. Ga naast de plant op de grond zitten , graaf het bedje uit, spoor de witte asperges op, woel ze los met de vingers uit het zand, snij ze af met een mesje, dek het bed weer af met zand. klaar.

    aspergeloof verbranden, aspergevlieg

    Wanneer het aspergeloof is afgestorven , snij het dan 10 centimeter onder de grond af en steek het in brand. Dit is de bestemanier om problemen met de aspergevlieg te voorkomen. Aspergevliegen kunnen de planten ten gronde richten


    smaakt als asperge:

    zeevenkel zeevenkel
    asperge
    schorseneren
    traditie getrouw wordt hierbij Elzasser wijn gedronken.



    Asperge salade

    het forceren van groenten


    Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
    doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
    Forceren of trekken van groentes gebeurd in
    het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
    om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
    zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
    Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
    droge planten mogen geforceerd worden.
    schimmels zullen anders de plant beschadigen.

    De volgende groentes worden op deze website besproken:

    asperge
    witlof
    zeekool
    kardoen
    rabarber
    bleekselderij
    molsla
    andijvie
    frisee, krulandijvie





    visitors

    tumblr hit tracking tool