Asperge
De Witte asperge is een heerlijke groente, welke eenvoudig is te verbouwen in de moestuin.
de kweek
De aspergeplant wordt 10 jaar oud en van deze houtige plant worden dan de zijstengels geoogst. Deze dienen dan bedekt te zijn, want zonlicht doet de witte stengels snel naar paars verkleuren. In de herfst sterft de bovengronds plant helemaal af, en bij het begin van de lente ontstaan dus de nieuwe uitlopers.
Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten , mannelijke planten produceren een derde meer asperges.
het seizoen
Het asperge seizoen begint meestal in februari en eindigt half maart, maar dit is ook afhankelijk van de gemiddelde temperatuur. Veel pogingen worden ondernomen om het seizoen uit te breiden.
asperges in de moestuin
Tot half april : breng op de aspergeplanten een rug aarde van 35 centimer hoog aan en maak die rug mooi goed glad : alleen door het mooi glad te maken is te zien waar de rug gaat barsten en de asperges er doorheen komen . Daar waar er een stengel doorheen komt graaf je een gat naast de wortel en snijdt de stengel zo diep mogelijk af .
steken kan tot 24 juni (st jan).
Asperges worden in een verhoogd bed geplant van 2 decimeter hoog en een halve meter breed, het beste is op zandgrond.
aspergeplanten willen alle zon die ze kunnen krijgen.
witte en groene asperges
Asperges zijn de uitlopers van de asperge plant, welke in het najaar uitlopers vormt. De moederplant sterft af, maar in het voorjaar gaan de uitlopers groeien. Zolang ze van licht verstoken blijven,
blijven ze wit, de witte asperge, komt er zonlicht bij dan worden ze paars en later groen: de groene asperge. In Nederland wordt eigenlijk alleen witte asperge gegeten.
commerciele productie
Zoals gezegd, de witte asperge dient van licht verstoken te blijven . Ook worden de uitlopers groter en begint het seizoen eerder wanneer de asperges worden afgedekt met plastic.
Ook wordt het bed van de asperges verhoogt, tot wel een halve meter tegenwoordig, zodat de uitlopers langer worden en makkelijker te oogsten zijn.
kwaliteit en klasse
Asperges worden in klassen verdeeld, naar gelang de kwaliteit, AA is de beste klasse, met kaarsrechte, zuiver witte , stengels van 20 tot 28mm dikte, geen plekjes, geen paars verkleuring (=zonlicht) en de stengel mag niet hol zijn
. Andere klasse zoals A, AAA en B zijn ook goed, als ze maar geen plekjes bevatten en zuiver wit zijn.
De prijs van de hoogste klasse AA kan tot 10 euro per kilo oplopen.
Het blauwe label betekent dat de asperge van nederlandse bodem afkomstig is, maar dat is dus geen kwaliteitsgarantie.
asperge en herkomst
Verreweg de meeste asperges komen uit Frankrijk en Spanje
en Zuid-Amerika. Wanneer het in het voorjaar s'nachts niet
boven de 12 graden Celsius uitkomt dan komen de asperges
alleen uit warmte tunnels en nooit van de koude grond.
asperge schillen en koken
Asperge dienen voor het koken geschild te worden met een speciaal mesje (aspergemesje of dunschiller). Ook bestaat de mogelijkheid ze geschild te kopen.
Ze dienen 8 tot 10 minuten te koken , met de punten naar boven, het beste in een asperge-kookpan.

Een volwassen aspergeplant wordt tot 2 meter hoog ,
en heeft fijne, puntvormige bladeren , tot 2cm lang.
De volwassen plant vormt rode bessen en sterft daarna af in de herfst.
landbouw op zilte grond
Nederland en Belgie verzilten in toenemende mate.
Wereldwijd is er net zoveel zoet als brakwater.
Sommige groenten en granen zijn beter bestand tegen
verzilting dan andere, vooral de oudere gewassen
doen het goed op zilte grond.
Allereerst de zilte planten (halofyten):
zeekraal
lamsoor of zeeaster
Daarnaast de zouttolerante groenten:
groene asperge
venkel
schorrekruid
lepelblad
fenegriek
koriander
zoethout
anijs
selderij
suikerbiet
snijbiet
rode biet
voederbieten
strandbiet
wilde spinazie
monniksbaard
koolzaad
zeekool
paardenboon
witte abeel
Rode Tuinmelde,
Zilte Rucola,
IJskruid,
Oesterblad,
Hertshoornweegbree
zouttolerante granen:
haver
gerst
spelt
zouttolerant veevoer
eendekroos
huttentut
zouttolerante groenbemester
spurrie