waterwereld

tamarinde


Tamarinde zijn de peulen van een grote tropische boom . Deze boom is de meest verspreide tropische boom op aarde: tamarinde groeit overal waar mensen in warme streken wonen . De vruchten hebben veel toepassingen. De boom zelf is een goede schaduwboom.tamarinde siroop

Tamarinde siroop wordt het makkelijkste gemaakt door Asem te gebruiken : roer en kook dit net zolang totdat er geen ongerechtigheden meer te zien zijn of vis ze eruit. Gebruik maar weinig water. Tamarinde siroop kan ook van verse tamarinde worden gemaakt : verwijder dan schaal en pitten en voeg veel suiker toe en weinig water. Voeg eventueel tamarinde essence toe voor een sterke smaak.

geroosterde tamarinde zaadjes

De zaadjes worden geroosterd en smaken dan als pinda's (waarmee ze ook verwant zijn) Van de zaadjes wordt ook ground coffee gemaakt, deze koffie is een alternatief voor de gewone koffie. Van geplette zaadjes wordt een meelproduct gemaakt.


tamarindegewone gestreepte eekhoorn op een tamarinde.
Oriental Memoirs, Vol. III, by James Forbes ,1812-13. getekend in Bombay omstreeks 1779.tamarinde bladeren

De helder lichtgroene blaadjes zijn klein en veerachtig . Ze sluiten s'nachts om de verdamping te beperken. Tijdens het droge seizoen vallen de bladeren van de bomen. Tamarinde wordt vaak als schaduwboom gebruikt.

tamarind hout

Bijna de hele boom bestaat uit zacht spinthout, welke lichtgeel van kleur is, zacht en alleen als brandhout bruikbaar is. Het kern hout is biezonder hard en verbrokkelt en heeft daardoor weinig toepassingen. Het is boiezonder moeilijk een plaat van kernhout te vinden , omdat oude bomen meestal hol zijn. Het kernhout is biezonder goed bestand tegen parasieten, zoals termieten. Het wordt soms gepolijst.

Tamarinde bomen zijn sterke bomen welke tot 25 meter hoog en erg oud worden. Ze groeien op elke grond soort, behalve erg zure grond. De grond kan erg arm zijn en droog, zandgrond, zoals in de Sahel landen. Tamarinde bomen verdragen sterke vervuiling en ook zoute grond. Ze worden daarom vaak als langzaam groeiende straat bomen aangeplant, zoals in Zuid India. Ze zijn ook langs tropische stranden te vinden. Tamarinde is stormvast.