Een razendsnelgroeiende klimplant, welke een groeisnelheid van een
een halve meter per dag kan bereiken.
Hop is een goed alternatief voor wingerd en klimop als het de bedoeling
is om grote oppervlakten snel te bedekken.
Bloeiwijze
Hop bloeit met aparte mannelijke en vrouwelijke planten.
De opbrengst van vrouwelijke bloemen gaat omlaag
bij de aanwezigheid van mannelijke planten. De vrouwelijke
bloemen of hopbellen worden gebruikt bij de bereiding van bier.
Op het einde van de zomer heeft deze hopplant de struik
overwoekert en staat in bloei.
De hopbellen worden bedekt door de grote bladeren. En ze
ruiken erg lekker, voelen zacht aan en zijn lichtgroen van
kleur. Ze zijn in het najaar te oogsten. Laat hop binnenshuis
drogen, de fijne geur verspreidt door het huis.
Hopthee wordt bereidt door een hopbel te kneuzen en het in
theewater te trekken, de thee wordt daarna gezeefd.
Een hopbel per kopje is genoeg.
Hopthee op deze manier getrokken heeft een biezondere
lekkere maar ook mysterieuze smaak, en is ook
bitter. Om die reden wordt hopthee vaak zoet
gedronken of wordt munt toegevoegd, munt heeft wel de
neiging snel te overheersen.
Hopthee kan alleen uit verse hopbellen worden getrokken
en is daardoor alleen op het einde van de zomer te bereiden.
Er zijn grote verschilen in smaak tussen de diverse hoprassen.
hopscheuten
Dit zijn de nieuwe ondergrondse uitlopers welke hop
in het voorjaar vormt, Het zijn witte bleke stengeltjes,
zelden groter dan 5 cm lang. Ze zijn een delicatesse en
doen 200 euro per kilo.
de smaak van hopscheuten
Hopscheuten hebben geen uitgesproken sterke smaak, wel
enigzins bitter. En ze zijn knapperig.
de geschiedenis van hop
Hop werd al in de vroege middeleeuwen in Europa verbouwd.
Maar vooral om de hopscheuten, dus al groente. Ook waren
er medicinale toepassingen. Hop kwam toen voor in de
tuinen van kloosters. In de 11de eeuw was er de eerste
melding van hop als ingredient voor het brouwen van bier.
Bier werd toen vooral mbv gagel bereidt. Pas in de
15de eeuw verdrong hop het gagel en was het verbouwen
van hop wijd verspreid. Dit dan omdat hop ook een
uitstekend conserveermiddel is.
hop als geurstof
Hopbellen worden gebruikt als kussenvulling,
het is een merkwaardige maar aangename geur.
Niet elke hopvariėteit is hiervoor geschikt,
traditioneel wordt Saaz, een oud hopras gebruikt.
Blad en stengels zitten vol met kleine weerhaakjes,
Deze dringen de huid binnen en geven irritaties.
Draag daarom handschoenen bij het oogsten van hop.
hop
hop en bierbereiding
Hop is een van de 4 basis ingredienten van bier: hop,
water, gerst en gist. Hop maakt bier bitter. Maar de
invloed van hop is van minder belang dan wordt gedacht;
veel belangrijker is de keuze van de gist en de
variaties in de bereiding van het bier. Hop is ook
niet essentieel: Maar zonder hop heet het geen bier.
Hop wordt steeds vaker vervangen door andere stoffen
bij de bierbereiding.
hop verbouwen
hop wordt nog maar nauwelijks in Belgie verbouwt en
niet in Nederland voor de bierproductie.
Het meeste hp komt uit Frankrijk, Tjechie en Duitsland.
Hop uit de VS is in opkomst, met name hop welke sterk
naar fruit smaakt, bijvoorbeeld citroensmaak.
hop en alfa zuren, IAA's
Hop bevat alfa-zuren, dit zijn waterafstotende
stoffen en in de vrouwelijke hopbellen worden gemaakt.
De oorspronkelijke alfazuren worden tijdens het
koken van de wort omgezet is iso-alfazuren
(isomeren van alfazuur of IAA).
Deze gaan vooral in het schuim zitten en
waardoor schuim dan ook anders smaakt dan
het bier zelf. De alfazuren
zorgen ervoor dat bier bewaard kan blijven,
alfazuren remmen de groei van grampositieve bacterieen.
hopvariėteiten en alfa zuren
Er is een groot verschil tussen de diverse hopvariėteit
als het om de hoeveelheid alfazuren gaat:
Sommige hopvariėteiten zijn er vooral voor het alfazuur,
sommige voor de smaak en moderne hopvariėteiten voor allebei:
Chinook heeft een hoog alfazuur gehalte van 10%,
daarnaast ook een duidelijke pompelmoessmaak.
Saaz heeft slechts enkele procenten alfazuur
maar wel veel smaak, het geeft een parfumachtige smaak.
hop alternatieven
Langzaam wordt hop verdrongen door nagemaakte hop, het
hopextract. Dit hoeft niet volledig uit hop gemaakt
te zijn: Kastanjeschillen geven bijvoorbeeld ook
een bittere smaak en zijn veel goedkoper. Bier wat
op deze manier wordt bereid is dan wel gevoeliger
voor bederf.
tetrahop en alfa zuren
Tetrahop is een gemodificeerd hopextract. In feite
is het een isomeer van de alfzuren welke als
groot voordeel heeft dat het tegen licht is bestand:
Alfazuren gaan door licht naar kattepis smaken.
Tetrahop zorgt er ook voor dat het schuim langer
op het bier blijft staan.
De groeipunt van de hop, hop behoort tot de snelste groeiers.
Hop is linkswindend, peulen zijn rechtswindend,.
Linkswindend komt veel minder voorkomend voor in de
natuur dan rechtswindend.