hop






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




Hop of Humulus lupulus

Een razendsnelgroeiende klimplant, welke een groeisnelheid van een
een halve meter per dag kan bereiken.
Hop is een goed alternatief voor wingerd en klimop als het de bedoeling
is om grote oppervlakten snel te bedekken.

Bloeiwijze

Hop bloeit met aparte mannelijke en vrouwelijke planten.
De opbrengst van vrouwelijke bloemen gaat omlaag
bij de aanwezigheid van mannelijke planten. De vrouwelijke
bloemen of hopbellen worden gebruikt bij de bereiding van bier.




Op het einde van de zomer heeft deze hopplant de struik
overwoekert en staat in bloei.




De hopbellen worden bedekt door de grote bladeren. En ze
ruiken erg lekker, voelen zacht aan en zijn lichtgroen van
kleur. Ze zijn in het najaar te oogsten. Laat hop binnenshuis
drogen, de fijne geur verspreidt door het huis.







1 erwt ( Pisum sativum)
2 vlasvlas ( Linum usitatissmum)
3 hennep ( Cannabis sativa)
4 hop ( Humulus lupulus )
5 Wilde cichorei( Cichorium intybus)
6 Grote kaardenbol, Weverkaarde (Dipsacus fullonum)
7 Koolzaad ( Brassica napus)
8 Akkerboterbloem ( Ranunculus arvensis)
9 Wilde ridderspoor ( Consolida regalis, Delphinium consolida)
10Zomeradonis ( Adonis aestivalis)












hop


hopthee

Hopthee wordt bereidt door een hopbel te kneuzen en het in
theewater te trekken, de thee wordt daarna gezeefd.
Een hopbel per kopje is genoeg.
Hopthee op deze manier getrokken heeft een biezondere
lekkere maar ook mysterieuze smaak, en is ook
bitter. Om die reden wordt hopthee vaak zoet
gedronken of wordt munt toegevoegd, munt heeft wel de
neiging snel te overheersen.
Hopthee kan alleen uit verse hopbellen worden getrokken
en is daardoor alleen op het einde van de zomer te bereiden.
Er zijn grote verschilen in smaak tussen de diverse hoprassen.



hopscheuten

Dit zijn de nieuwe ondergrondse uitlopers welke hop
in het voorjaar vormt, Het zijn witte bleke stengeltjes,
zelden groter dan 5 cm lang. Ze zijn een delicatesse en
doen 200 euro per kilo.


de smaak van hopscheuten

Hopscheuten hebben geen uitgesproken sterke smaak, wel
enigzins bitter. En ze zijn knapperig.

de geschiedenis van hop


Hop werd al in de vroege middeleeuwen in Europa verbouwd.
Maar vooral om de hopscheuten, dus al groente. Ook waren
er medicinale toepassingen. Hop kwam toen voor in de
tuinen van kloosters. In de 11de eeuw was er de eerste
melding van hop als ingredient voor het brouwen van bier.
Bier werd toen vooral mbv gagel bereidt. Pas in de
15de eeuw verdrong hop het gagel en was het verbouwen
van hop wijd verspreid. Dit dan omdat hop ook een
uitstekend conserveermiddel is.

hop als geurstof


Hopbellen worden gebruikt als kussenvulling,
het is een merkwaardige maar aangename geur.
Niet elke hopvariėteit is hiervoor geschikt,
traditioneel wordt Saaz, een oud hopras gebruikt.





laat wasgoed lekker ruiken

Deze kruiden worden in de linnenkast
gelegd om de was lekker fris te laten
ruiken. Het wordt ook vaak in linnen
zakjes gedaan voor dezelfde reden:
lavendel
lievevrouwebedstro
geel walstro
verveine
boerenwormkruid
rozenblaadjes
lelietje-der-dalen
tijm
citroentijm
citroenkruid
kweepeer
kamille
citroentijm
rozemarijn
oregano
polei
marjolein of marjoraan
salie
hop
nagelkruid
zeealsem
cipressenkruid of heiligenbloem




hop en huidirritatie


Blad en stengels zitten vol met kleine weerhaakjes,
Deze dringen de huid binnen en geven irritaties.
Draag daarom handschoenen bij het oogsten van hop.