steranijs of Illicium verum,badian khatai <br><br>

steranijs






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |





steranijs


De steranijs is een veelgebruikt kruid, maar dan vooral in de Indiase en Chinese keuken. Het smaakt sterk naar anijs.

steranijs in India

In India wil de boom maar in een klein gebied groeien,
in Arunachal Pradesh. Het is een onmisbaar
onderdeel voor garam massala.


steranijs en Vijfkruiden mix.

In de chinese keuken speelt steranijs een belangrijke rol,
het wordt toepast in het Vijfkruiden mengsel:
Behalve het steranijs bestaan de vijf andere kruiden uit:
kaneel maakt vaak de helft van het gewicht uit.
Ook: venkelzaad, kruidnagel en zwarte peper.
De samenstelling wil nogal varieren : gember,
piment en korianderzaad in plaats van kruidnagel.


Badiane, een mengsel van gesuikerde venkel, steranijs en rode korrelpeper.
Badiane is mondvervrisser uit de Indiase keuken.

Badiane mondverfrisser in India.

In India wordt steranijs als mondverfrissener gebruikt, met een suikerlaagje eromheen. Dit lijkt erg op de "muisjes".
De rode korrelpeper ia alleen ter decoratie,
het heeft geen scherpte.



anijs

anijs

Anijs is een anethol, een olie met de geur en smaak van anijs
. De olie wordt uit anijszaad geextraheerd met behulp van stoom
De volgende planten smaken min of meer naar anijs:
anijs
venkel
zeevenkel
dille
steranijs
dragon
zoethout
dropplant
kervel
Roomse kervel
Basilicum anijs
djinten of komijnepoeder
karwijzaad