De steranijs is een veelgebruikt kruid, maar dan vooral
in de Indiase en Chinese keuken. Het smaakt sterk
naar anijs.
steranijs in India
In India wil de boom maar in een klein gebied groeien,
in Arunachal Pradesh. Het is een onmisbaar
onderdeel voor garam massala.
steranijs en Vijfkruiden mix.
In de chinese keuken speelt steranijs een belangrijke rol,
het wordt toepast in het Vijfkruiden mengsel:
Behalve het steranijs bestaan de vijf andere kruiden uit:
kaneel maakt vaak de helft van het gewicht uit.
Ook: venkelzaad, kruidnagel en zwarte peper.
De samenstelling wil nogal varieren : gember,
piment en korianderzaad in plaats van kruidnagel.
Badiane, een mengsel van gesuikerde venkel, steranijs en rode korrelpeper.
Badiane is mondvervrisser uit de Indiase keuken.
Badiane mondverfrisser in India.
In India wordt steranijs als mondverfrissener gebruikt,
met een suikerlaagje eromheen. Dit lijkt erg op de "muisjes".
De rode korrelpeper ia alleen ter decoratie, het heeft geen scherpte.
Steranijs op Indiase markt, samen met zwarte peper, venkelzaad en kruidnagels.
sterrenmix thee
Sterrenmix is een bekende mengsel van kruiden: zoethout,steranijs, venkelzaad.
Ook andere kruiden kunnen voorkomen, zoals : jeneverbes, kruizemunt, brandnetel.
Sommige merken vervangen de steranijs door gewone
anijszaad. Ook moerasspirae kan in sterremix thee
voorkomen. De thee moet lang trekken, en blijft
licht van kleur.
sterrenmixthee en vergiftiging
In 2001 werden er mensen ziek na het drinken
van sterrenmix geproduceerd door Hetger.
Er bleek het zaad van de Japanse steranijs
(illicum anisatum)gebruikt te zijn inplaats
van de Chinese steranijs. Japanse steranijs
is erg giftig en wordt als decoratie materiaal
gebruikt.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: