De bloemen van de Roselle of Afrikaanse hibiscus
worden gebruikt om thee van te zetten. De thee
heeft een citroenachtige smaak. Maar de hele plant
heeft toepassingen. In Afrika, maar ook in India
wordt Roselle zowel op grote schaal als in
achtertuinen gezien voor eigen gebruik. Rosella
is een plant welke weinig vatbaar voor ziektes
is en op arme grond in droge klimaten groeit.
Om deze reden is de Roselle steeds populairder
aan het worden. De Roselle is op elke markt in
Afrika en Azie te vinden als gedroogde bloemen
voor de thee.
Rosella, met donkere bloemen. De variant met
licht roze bloemen wordt vaker gezien.
Roselle zaden
Na het drogen van de bloemen worden de zaden verwijderd.
Dit gebeurd meestal met de hand, met behulp van een soort buisje.
Rosella zaden worden gebruikt als alternatief voor
soya en hebben een cholesterolverlagende werking.
Er wordt gezocht naar een manier om de zaden
wat meer in Westerse dieten te verwerken .
Bron: Amin Ismail e.a. Rosella (hibiscis sabdariffa)
seeds. 2008 Food magazine
Roselle bladeren
De jonge bladeren worden groente verkocht.
Ze verdwijnen vooral in de soep, en smaken
enigzins naar spinazie.
Thiéboudieune, Senegal
Thiéboudieune is een nationaal en ook zeer veel
gegeten gerecht in Senegal.
De ingredienten zijn overvloedig aanwezig:
Gedroogde Butterfish, palmolie, en de gedroogde bloemen
en bladeren van de Afrikaanse hibiscus en wortelen.
Thiéboudieune wordt uitgesproken chey boe jen.
Roselle op de markt in Gambia: als thee in de meest verkochte
rode vorm en gele vorm. Daarnaast roselle zaad,
achter het rosellezaad: baobapzaad, links achter:
de donkere vorm van gedroogde rosellebloemen.
Kruidenthee of infusie
Thee welke van kruiden wordt bereid heet ook wel infusie of tisane.
Op deze website zijn deze soorten infusie te vinden: