Oorspronkelijk is de artisjok uit de landen rond de
middellandse zee afkomstig, maar het is ook
mogelijk deze in eigen land te kweken. Het is
in feite de bodem en de schutblaadjes van de bloem
welke gegeten worden, de smaak lijkt op die
van asperges.
Artisjokken kunnen uit zaad worden opgekweekt,
wat bewerkelijk is, of via wortelstokken worden
vermeerderd.
zaaien van de Artisjok
Zaai vroeg in het voorjaar in verwarmde bakken
of gewoon thuis. Ontkiemen gebeurt pas tussen
de 20C en 25C dus ze moet warm staan.
vochtige grond is belangrijk.
verspenen van de Artisjok
Verspeen deze zaailingen zodra dat mogelijk is
en zet iedere zaailing in een aparte pot.
Maar nog steeds onder glas dus.
Artisjokken nemen veel ruimte in.
afharden van de Artisjok
Dit gebeurd half april , simpel weg
door de glasplaat s'nachts omhoog te doen.
Doe dit alleen bij zacht weer.
Maar bij kou en slecht weer gewoon weer
onder glas of binnen zetten.
Vanaf halfmei kunnen ze naar buiten in
grote kuilen van een vierkanten meter en
vul deze kuilen met goede grond en mest.
Deze artisjok cultivar heet "green globe" en geeft een
prima opbrengst, en is ook winterhard. Toch is het
belangrijk om in de winter de artisjok met hooi te
bedekken.
Artisjok in de winter
Artisjok in de winter dient tegen vrieskou
beschermt te worden. Doe dit als volgt:
Schep aarde rondom de stam, het zogenaamde
aanaarden. Bind de bladeren tegen de stam
en doe er doppenplastic omheen.
oogsten van de Artisjok
Artisjokken geven 5 tot 6 bloemen per plant.
In het eerste jaar kunnen er nog geen bloemen
worden geoogst, wel in het tweede en derde jaar,,br>
in het vierde jaar gaat de opbrengst minder
worden, neem van de plant de wortelstekken af.
Wacht bij het oogsten niet tot de bloemen opengaan:
de artisjokken zijn dan niet meer eetbaar.
Snij de artisjokken af met minstens 5 cm steel er nog aan.
Kardoen, Artisjok en distel
Kardoen (Cynara cardunculus) en Artisjok zijn
sterk verwant en allebei groentes welke
op arme grond kunnen groeien. Kardoen en artisjok geven
allebei biezonder mooie bloemen.
Beide worden meestal ook distels (geslacht
Carduus) genoemd maar zijn daar niet mee verwant.
Artisjok wordt opgediend met een dipsausje,
wat bereidt wordt met 1 dessertlepel mayonaise,
1 dessertlepel volle yoghurt, citroensap en
een fijn gesneden knoflook.
De artisjok is een indrukwekkende mooie plant,
met grote grijze bladeren en prachtige grote paarse bloemen.
de artisjok bloemen doen het ook uitgebloeid
uitstekend in borders als droogbloem.
De cultivars van artisjok
Cultivars zijn de 'vroege groene' of 'groene van Laon',
De bekendste en is ook winterhard: 'Green globe'
Ook bekend is 'Violet de Provence'.
recept met artisjok
Eet artisjokken vers, de smaak gaat snel
achteruit bij bewaren en een koelkast veranderd
daar weinig aan.
De bloembladeren zijn het lekkerste, de bloembodem
levert het meeste op, de bloembladeren zelf
zijn niet eetbaar. De artisjok ongeveer
30 minuten koken , maar knip eerst de bruine
stukken eraf. De artisjok is gaar en klaar als
de bloemblaadjes makkelijk losgetrokken kunnen worden.
artisjok voor gevorderden
Op de volgense manier is het mogelijk om
de draadjes uit de artisjok te verwijderen:
"Je moet vooral niet snijden! Het gaat erom de steel er
wrikkend af te breken, zodat de draadjes meekomen
met de steel; leg de artisjok neer op het aanrecht
en neem hem stevig in de houdgreep en ga dan
proberen om de steel er voorzichtig en toch
ook krachtig af te breken, terwijl je ziet dat
de draadjes blijven zitten aan de stengel en je
uiteindelijk een soort kwastje overhoudt
aan de stengel. Succes en eet smakelijk !"
Met dank aan
Alika Last