Herik is een zeer veel voorkomende veldplant,
Het kan velden helemaal geel doen kleuren.
Herik komt veel voor in de berm.
Herik heeft een lange bloeiperiode, van lente
tot en met de herfst.
Wilde mosterd of Herik
bloeiwijze
Herik bloeit met helder gele bloemen
zaad van de Herik
Het zaad (hauw) van de Herik loopt spits toe,
een snavel wordt het genoemd. Daarmee is het
makkelijk te onderscheiden van Koolzaad en
andere geelbloemigen. Wanneer op een veld
Herik heeft gestaan blijft het teug komen: de
zaden behouden lang hun kiemkracht en kunnen
ploegen wer geactiveerd worden.
toepassingen van de Herik
De jonge bladeren van de Herik zijn eetbaar en
jong blad heeft een frisse scherpe smaak en
kan in salades worden gebruikt, maar het wordt
zelden gedaan. Oudere bladeren dienen eerst
kort gekookt te worden. Van het zaad kan mosterd
worden gemaakt , maar ook dat gebeurd zelden,
zaad van de bruine mosterd, zwarte of witte
mosterd is smakelijker.
mosterd zelf maken
meng mosterdzaad met een klein beetje azijn.
Gebruik hierbij een vijzel.
Voeg suiker en water toe naar eigen smaak.
Eventuele toevoegingen:
Kurkuma is een kruid welke de mosterd
maar ook kerrie geel kleurt.
Voeg een klein beetje toe, kurkuma heeft
weinig smaak van zichzelf.
De gewoonte om mosterd geel te kleuren
is een Engelse gewoonte, maar dit wordt
steeds minder gedaan.
Rozemarijn geeft aan mosterd
een aromatische smaak.
Mierikswortel versterkt de smaak van mosterd.
Zwarte korrelpeper wordt vaak in commerciele
mosterd toegevoegd.
Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
ontstaat pas daarna.
Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
van groenten.
Mosterdsoorten:
1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
komt massaal voor in de wegberm.
2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
worden bij het inmaken van augurken en uien.
Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
het scherpste.
3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br>
de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
erg lang daarna bruine mosterd opkomen.
4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
kan mosterd worden gemaakt.
5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.
6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.
Vlinders en mosterd
Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders welke
ook kool bezoeken zoals het koolwitje.
kurkuma en mosterd
Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.