Wilde mosterd of Herik of Sinapis arvensis

Mosterd






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Wilde mosterd of Herik


Herik is een zeer veel voorkomende veldplant,
Het kan velden helemaal geel doen kleuren.
Herik komt veel voor in de berm.
Herik heeft een lange bloeiperiode, van lente
tot en met de herfst.

Wilde mosterd of Herik



bloeiwijze


Herik bloeit met helder gele bloemen


zaad van de Herik


Het zaad (hauw) van de Herik loopt spits toe,
een snavel wordt het genoemd. Daarmee is het
makkelijk te onderscheiden van Koolzaad en
andere geelbloemigen. Wanneer op een veld
Herik heeft gestaan blijft het teug komen: de
zaden behouden lang hun kiemkracht en kunnen
ploegen wer geactiveerd worden.


toepassingen van de Herik


De jonge bladeren van de Herik zijn eetbaar en
jong blad heeft een frisse scherpe smaak en
kan in salades worden gebruikt, maar het wordt
zelden gedaan. Oudere bladeren dienen eerst
kort gekookt te worden. Van het zaad kan mosterd
worden gemaakt , maar ook dat gebeurd zelden,
zaad van de bruine mosterd, zwarte of witte
mosterd is smakelijker.



mosterd zelf maken


meng mosterdzaad met een klein beetje azijn.
Gebruik hierbij een vijzel.
Voeg suiker en water toe naar eigen smaak.
Eventuele toevoegingen:
Kurkuma is een kruid welke de mosterd
maar ook kerrie geel kleurt.
Voeg een klein beetje toe, kurkuma heeft
weinig smaak van zichzelf.
De gewoonte om mosterd geel te kleuren
is een Engelse gewoonte, maar dit wordt
steeds minder gedaan.
Rozemarijn geeft aan mosterd
een aromatische smaak.
Mierikswortel versterkt de smaak van mosterd.
Zwarte korrelpeper wordt vaak in commerciele
mosterd toegevoegd.








    Kaas.
    1 Leidse kaas of fenegriekkaas
    2 peperkaas
    3 brandnetelkaas
    4 oude kaas
    5 mosterdkaas
    6 komijnekaas



    1 : Gewone klaproos (Papaver Rhoas)
    2 : Slaapbol (Papaver somniferum),
    3 : duivenkervel Fumaria officinialis),
    4 : Herik of wilde mosterd of Sinapsis arvensis
    5 : driekleurig viooltje of viola tricolore
    6 : Akkermelkdistel of Sonchus arvensis,
    7 : Echte kamille of Matricaria chamomilla,
    8 : Zwarte Nachtschade (Solanum nigrum)
    9 :
    Bolderik of Agrostemma githago
    10 : Veldsla of Valerianella olitoria.
    11 : rood guigelheil
    12 : Akkerkamille (Anthemis arvensis)








    Mosterd

    Mosterd wordt gemaakt van de zaden van de zwarte
    en bruine Mosterd. Herik of Wilde mosterd is nauw
    verwant, maar levert minder bruikbaar zaad. Mosterd
    wordt gemaakt door de zaden te vermalen samen met
    azijn en water en zout. De typische mosterdsmaak
    ontstaat pas daarna.
    Behalve voor het maken van mosterd wordt het zaad
    ook direct gebruikt in soep en bij het inmaken
    van groenten.



    Mosterdsoorten:
    1 Herik of Sinapis arvensis is de wilde Mosterd en
    levert gele zaden. Deze zijn minder bruikbaar. Herik
    komt massaal voor in de wegberm.

    2 Zwarte mosterd of Brassica nigra levert de beste
    mosterd, maar de zaden kunnen alleen met de hand
    geoogst worden. De zwarte mosterd produceert zeer
    kleine zwarte zaden welke ook gebruikt kunnen
    worden bij het inmaken van augurken en uien.
    Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad
    het scherpste.

    3 Bruine of Chinese mosterd of brassia Juncea
    Dit is de mosterd welke wordt verbouwd voor ,br> de mosterd productie. De zaden kunnen machinaal
    geoogst worden. Dit is het zaad waarvan Dijon Mosterd
    voornamelijk uit bestaat. De bruine mosterd is in
    drie tot vier maanden uitgegroeid en sterft dan weer
    Op grond waar bruine mosterd heeft gegroeid blijft nog
    erg lang daarna bruine mosterd opkomen.

    4 Witte of gele mosterd of Sinapsis alba
    Een eenjarige bodembedekker welke vooral als
    groenvoer wordt gebruikt, maar uit de zaden
    kan mosterd worden gemaakt.

    5 koolzaad is verwant en lijkt op Herik, maar
    levert geen bruikbaar zaad op voor mosterdproductie.

    6 Amsoi of mosterdkool geeft bruikbare zaden voor
    mosterd bereiding, de bladeren zijn goed eetbaar.

    Vlinders en mosterd


    Alle soorten mosterd worden bezocht door vlinders
    welke ook kool bezoeken zoals het koolwitje.

    kurkuma en mosterd


    Mosterd wordt extra geel gemaakt door er kurkuma aan toe te voegen.





    visitors:

    english English | | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!