De lavendel is een overblijvende lage struik, met grijsgroene
lancetvormige bladeren en een houtige stam. In de Provence komt
de lavendel uitbundig voor: de grond is daar kalkachtig en
zomers droog en heet, lavendel groeit van nature boven de
400 meter. Lavendel heeft last van natte zomers
De bloemen staan op stelen en zijn zo'n decimeter lang,
de bloemen verschijnen eerst onderaan.
Lavendel als gewas
Lavendel wordt op grote schaal gekweekt in de Provence, en
Cote d'Azur. Uit de gedroogde bloemen wordt lavendelolie
gewonnen.
Soorten commerciele lavendel:
echte lavendel of spijklavendel
De echte lavendel of spijklavendel (lavendula angustifolia)
wordt 75 cm hoog en is een populaire plant in tuinen.
Deze lage struik komt in het wild in de provence voor op
rotsachtige hellingen met kalkhoudende grond.
De echte lavendel is hoog in de bergen te vinden.
en groeit op kleine veldjes. Er wordt geoogst op het
moment dat de helft van de planten is utgebloeid.
De bloeitijd is gedurende de hele zomer.
Van deze soort zijn erg veel cultivars afgeleid.
Franse lavendel
De franse lavendel of lavendula stoechas wordt 1 meter
hoog en lijkt sterk op de eerder genoemde soorten.
Deze lavendel heeft een sterke lavendelgeur.
De bloeitijd is in de lente tot halverwege
de zomer. De belangrijkste toepassing is de
commerciele productie van lavendelolie.
De grote lavendel of lavendula latifolia.
Deze lavendel groeit tot op 600 meter. Deze lavendel
bevat tot 4 keer meer olie dan voornoemde soorten.
Lavendin of grove lavendel
De Lavendin is een kruising tussen L. angustifolia
en L. latifolia. De lavendin is gevoelig voor
strenge vorst.
de lavendel route Frankrijk
De mooiste lavendelvelden zijn te vinden bij Gordes (Luberon),
en bij de abdij van van Sananque, welke omgeven is met
lavendelvelden. Sault is de onbetwiste lavendel hoofdstad:
het heeft een Jardin des Lavandes en de lavendelfeesten zijn er
op 14 en 15 augustus (Fête de la Lavande).
de lavendel route Engeland
Cotswold Lavender is een park met eindeloze velden lavendel.
Hill Barn Farm, Snowshill, Broadway, Worcestershire, England,
bezoek dit park in juli.
lavendula intermedia Grosso
Dit is de bekende productie lavendel, welke het meeste
op akkers in de Provence wordt gezien. Lavendelvelden
hebben een paarse kleur, een lavendelgeur, en overal
is het zoemen van de bijen te horen.
De bekende Lavendula intermedia "Dutch", de
klassieke Lavendel waarvan de olie in parfums
zeep etc wordt verwerkt. Speervormige bloemen
en grijs-groene bladeren. Direct na
bloeien de bloemen verwijderen.
Lavendula angustifolia "Munstead" heeft knotsvormige
bloemen en is de bekendste dwerg vorm van de lavendel.
Lavendela angustifolia "alba" is de bekende witte lavendel.
mix alles tesamen, voeg de olijfolie langzaam toe.
voeg suiker naar smaak toe indien te zuur/peper en
zout toevoegen. Geef deze saus bij zeegerechten,
zeefruit , zeekat.
lavendel limonade
Voeg een lepel lavendelbloemen toe
aan twee kopjes gekookt water,
laat 5 minuten trekken. Voeg een eetlepel
suiker of honing toe en sinaasappelsiroop.
Voeg dit aan een karaf koud water toe,
voeg het sap van een kleine limoen toe,
Zet de karaf in de koelkast.
Lavendula angustifolia "Grannies Bouquet" is een nieuwe
cultivar welke groene bladeren heeft (ipv grijze) wat
een betere aansluiting geeft bij andere borderplanten.
De lavendel in de tuin
Lavendel groeit het beste op kalkrijke zandige grond,
en in de volle zon. Lavendel is wel tegen vorst
bestand maar niet tegen strenge vorst. Alle Lavendel
verdraagt droogte.
Lavendel cultivars.
Er is een lange ljst van cultivars , in de kleuren
paars blauw lila roze en wit, al of niet laagblijvend.
De meeste cultivars zijn afgeleid van de Spijklavendel.
De bekendste is de wit bloeiende soort, de L angustifolia"Alba".
Een andere bekende is de L.angustifolia "Munstead",
blauw bloeiende en sterk geurend.
vermeerdering
Verreweg de eenvoudigste manier is om lavendel te stekken.
Dit gaat vrij eenvoudig door op het einde van de zomer
een takje af te snijden van een niet-bloeiend deel van
de struik. Dit dient een decimeter lang te zijn.
Doe dit stekje in een pot met zand en tuinaarde.
vermeerderen op een andere manier
Bedek het centrum van de plant met aarde: de takken
vormen dan zijworteltjes, en kunnen dan een paar
maanden later afgesneden worden, op deze manier
ontstaan grote hoeveelheden stekjes met worteltjes.
Dit is de commerciele manier van vermeerderen.
Verzorging van Lavendel
De bloei van de lavendel heeft na drie jaar zijn
hoogtepunt bereikt, het beste resultaat geeft door
de lavendel te vervangen door nieuwe stekken.
Voor een grotere opbrengst kunnen uitgebloeide
stengels meteen afgesneden en verwijderd worden.
lavendelsiroop: 1 liter water, een halve kilo suiker
en 10 eetlepels worden een half uur gekookt en daarna gezeefd,
voeg daarna het sap van 1 ciroen toe. Geef koud in een lang glas.
Lavendel in de keuken
Lavendel kan als kruid in de keuken worden gebruikt.
Lavendel wordt samen met thijm gebruikt of in plaats
van thijm. Het is een belangrijke ingredient van
Herbes de Provence. Verse bloemen kunnen in salades worden verwerkt.
lavendelhoning
Lavendelhoning
Lavendelhoning is afkomstig van uitsluitend de lavendelplant.
Per veld worden zo'n 50 bijenkorven geplaatst , welke
ieder 40kg lavendelhoning kunnen opbrengen.
Het oogsten van duurzaam geteelde Lavendin voor de
productie van biologische Lavendelolie. Deze lavendelolie
kost 45 euro per liter, gewone lavendelolie 20 euro.
De foto is gemaakt bij het stadje Minceni in Moldavie
Met dank aan Weleda Nederland.
lavendel olie in de wereld
Oekraiene, en dan met name Moldavie is de grootste
producent van lavendel en lavendelolie.
Lavraklooster, Kiev.
Oekraiene
Oekraiene is een steeds grotere speler op de wereldmarkt,
het klimaat en het landschap is vergelijkbaar met dat van Frankrijk,
maar de prijzen zijn er laag. Boekweit seringen Augurk Lavendel rode bieten komkommer
de productie van lavendel olie
Er is 40kg lavendil of 140kg lavendel nodig om 1 kilo lavendelolie
te produceren.
Dat gebeurd in enkele stappen:
Uit de lavendel wordt de olie verkregen door er
stoom door de gedoogde bloemen heen te voeren.
De stoom wordt afgekoeld en een mengsel van water
en lavendelolie blijft over.
Dit wordt vervolgens verwarmt, waarna de zuivere
olie overblijft. Dit is een eenvoudig proces, wat
al in 1600 op grote schaal werd uitgevoerd.