pekelkreeftjes Inleiding
Pekelkreeftjes (Artemia Salina) zijn een goede
bijvoeding voor zeewaterdieren: vissen en garnalen
en de lagere dieren. Omdat het kweken van artemia
bewerkelijk is wordt het niet veel meer gedaan.
Tegenwoordig eigenlijk alleen nog bij
zeewateraquaria-liefhebbers.
Wanneer artemia in zoetwater gebracht worden gaan
ze al na enkele minuten dood: de verandering van
zoutgehalte te groot. Om deze reden is het wat
minder geschikt als levend voer voor amfibien en
zoetwatervissen: Watervlooien voldoen
dan beter, en zijn ook makkelijker te kweken.
Artemia is wonderlijk mooi onder een microscoop.
zoutwater en artemia
Artemia's dienen in zout(zee)water gekweekt te
worden: het beste resultaat geeft zoutwater
gemaakt van speciaal zout, welk bedoeld is
voor zeewateraquaria. Gewoon zout en zeezout
welke bij de macrobiotiek te koop is geeft een
lagere opbrengst. De dichtheid dient ongeveer
1025 te zijn.
Dit is te bereiden met 15 gram jodiumloos
(keuken)zout per liter .
Maar dit komt niet zo nauwkeurig als bij de
tropische zeeaquaria want pekelkreeftjes groeien
ook bij lagere of hogere zoutgehaltes
of Saliniteit Hogere zoutgehaltes hebben
het voordeel dat er minder kans is op
bacterie groei. Artemia hebben de wonderlijke
eigenschap ook in
zeer hoge zoutgehaltes in leven te blijven.
Ze verdragen het zelfs als er zoutkristallen
op hun lichaam vastzitten.
Om deze reden komen ze overal op aarde in
zoutwatermeren voor, zoals Salt-lake in de
Verenigde staten, waar de meeste artemia-eitjes
geoogst worden , maar ook op sommige plaatsen
in de Dode Zee.
artemia
voeding van artemia
Na het uitkomen van de eieren (1 tot 2 dagen)
kan begonnen worden met het voederen van de artemia.
Gemalen mossel (de zogenaamde mosselmelk) is een
uitstekend voedsel om de kweek mee te beginnen.
In de handel is ook speciaal opfokvoedsel voor
artemia te koop (mikrozell), maar is onbegrijpelijk
prijzig. Wanneer de artemia volwassen zijn is het
goed mogelijk om goedkoop vast,
fijn verdeeld voedsel te geven:
- soja meel
- meel
- vismeel
- eigeel
- Plankton is natuurlijk ook goed , want het is
het natuurlijke voedingsmiddel, en goed voor met
name het jongste stadium. Pekelkreeftjes
kunnen tot 3 maanden oud worden. In de eerste 8
dagen is het voedsel relatief duur. Het
is daarom dan ook veel voordeliger om
pekelkreeftjes dan pas als voedsel te
gebruiken als ze ouder zijn.
Temperatuur en artemia
De kreefjes groeien goed bij kamer temperatuur.
De groeisnelheid van artemia is sterk afhankelijk
van de temperatuur. Maar dat is de groei
van schadelijke bacterien ook: en met name de
jonge artemia zijn gevoelig voor bacterie groei,
met name direct na het uitkomen uit de eieren,
het zogenaamde nauphilus-stadium.
Na ongeveer 2 weken worden ze snel groter.
Licht en artemia
Er is geen speciale belichting nodig voor
artemia: wel is het zo dat artemia sterk naar
licht wordt aangetrokken: Hiervan kan dan
gebruik worden gemaakt om artemia te oogsten:
door alleen op een bepaalde
plaats in de bak licht te laten vallen worden de
artemia's naar die plek gelokt. In de handel
bestaan hiervoor speciale bakjes, maar ik heb
er nooit goed mee overweg gekund.
artemia kop (200x), met de 2 samengestelde ogen en het derde oog
aquarium voor artemia kweek
Ondiepe bakken zijn het beste geschikt voor
artemiakweek, in ieder geval niet dieper dan
0.2 meter. Doorzichtige bakken zijn beter:
algengroei verbetert de waterkwaliteit en is
tegelijk ook voedsel.
Ik zelf gebruik voor Artemiakweek dezelfde
bakken als voor plankton
kweek : ronde plastic potten , met onderin
een afvoer voor wateren aanvoer van lucht
(geen luchtblokje). Het zoutwater heeft
het zelfde zoutgehalte als de zee, wat
een lagere opbrengst geeft, maar geen
problemen in zoutgehalte verschillen tussen
aquarium en kweek.
artemia kweken in een fles
problemen bij Artemia kweken
- Gebruik van kleine bubbeltjes: kleine
luchtbelletjes blijven aan de artemia
plakken zodat ze aan de oppervlakte komen
te drijven en niet kunnen eten. Gewoon
een slangetje met grote luchtbellen
voldoet veel beter.
- Overvoeren is het grootste probleem
en leidt snel tot bacteriegroei,
met vertroebeling van het water. Met
name in het begin zijn Artemia
kwetsbaar. Eenzelfde soort probleem
ontstaat bij te hoge temperaturen,
dus hoger dan kamertemperatuur. Artemia
eieren zelf zijn niet geschikt
om te voeren.
- Een artemia kweek kan ineens uitsterven,
wat dan veroorzaakt wordt door een virus.
Een goede indicatie voor de gezondheid
van de kreeftjes is hun reactie op licht:,br>
in het donker komen ze snel op licht af,
wanneer dat niet zo is dan zijn ze
waarschijnlijk overvoerd.
Artemia behoren roze of geel te zijn ,
rood wijst op een zuurstof tekort.
artemia en Ph
Optimaliseren van de PH: een PH van 8 tot 9
is de optimale zuurtegraad, licht basisch,br>
dus. in de loop van de kweek
wordt het water minder basisch door zure
afvalproducten,
verhogen van de PH kan dan gebeuren met kalk.
Zoals gezegd stijgt met de temperatuur
ook de problemen.
artemia en zoutgehalte, salaniteit
Grootste groeisnelheid wordt bereikt
bij 25 graden Celsius of hoger. Dit geldt
dan met name bij de hogere zoutgehaltes:
( 1025 tot 1030), pekelkreeftjes welke in
een lager zoutgehalte
artemia en temperatuur
Artemia welke worden opgekweekt groeien bij
22 graden celsius voor 1014.
Gebruik geen sterke verlichting: de
artemia worden erdoor aangetrokken, en
verbruiken dan meer energie dan bij lagere
verlichting.
artemia continu productie
Op internet zag ik een ontwerp wat
theoretisch veel beter is : Een grote
en een kleine bak met een zogenaamd
artemia filter erin . In de kleinere bak
worden de artemia’s gekweekt: in de grote ,br>
bak de algen.
Met de hulp van een luchtlift of luchthevel
wordt water van het deel waar de algen
groeien in het deel van de
artemia gepomt : Op deze manier zou een
gratis en
continue kweek theoretisch mogelijk zijn:
Grootste probleem in deze opstelling
is het verstopt raken van het
artemia filter met alg ,het dient af en
toe schoon gemaakt te worden.
Artemia continu kweken.
Artemia kweken verbeteringen.
Artemia kweken: Er is een belletjelift nodig
om het water omhoog te voeren, doe je dit met
een electrische pomp dan zouden de algen beschadigen.
Lucht wordt aan de onderzijde van een buisje
in de buis gepompt,waardoor water omhoog wordt
gevoerd in de bak. Het luchtpompje is
een membraampompje zoals bij zuurstofblokjes
wordt gebruikt.
Artemia Franciscana soort.
Een apart te noemen verschijnsel is bij
de ondersoort uit de San Franciscobaai te zien:
Deze gedraagt zich anders dan
de ondersoort uit Salt Lake (welke in
de handel het meeste wordt verkocht):
De artemia franciscana soort plant zich
het snelste voort bij 24 graden celsius.
Bij lagere temperaturen echter (20 graden
celsius wordt het kreeftje groter en
leeft langer en gebruikt het voedsel
efficienter, maar plant zich dus langzamer
voort. Artemia welke uit het Salt Lake
komen gedeien het beste bij hogere
temperaturen.
Artemia en gesloten systemen .
Dit zijn kleine aquaria welke afgesloten
zijn van dr buitenwereld. Ze zijn interresant
om te bekijken en om cadeau te doen
aan patienten in ziekenhuizen,
verpleeghuizen en gedetineerden in gevangenissen.
lees hierover bij Wijnglasaquarium
anatomie van artemia
Anhydrose bij artemia
Anhydrose is een vorm van cryptobiose waarbij de
lichaamsfuncties bijna stoppen.
Anhydrose wordt veroorzaakt door de vorming van een
suiker: trehalose .
Dieren met anhydrose:
Bdelloidea ,een klasse uit de radardieren,
de beerdiertjes beerdiertjes (Tardigrada),
de pekelkreeftjes pekelkreeftjes (Artemia salina)
en rondwormen (Nematoda)
De voedingswaarde van levend voer.
Commerciele artemia productie
Artemia komt van nature voor waar het water
zouter is dan zeewater: In de zoutmeren in de
woestijn, in strandpoelen en lagoons
langs de zee. In deze lagoons wordt
tegenwoordig naast zoutwinning ook
artemia en zeewier gekweekt, vooral in
India en China.
Artemia en zout
Artemia heeft een biezondere relatie met saliniteit.
Dit is het zoutgehalte van het water.
Geen enkel ander dier verdraagt zulke hoge
zoutgehaltes en zulke grote schommelingen.
Daardoor heeft artemia weinig vijanden.
Oorspronkelijk komen alle artemia cysts (eieren)
uit Salt-Lake, een groot zoutmeer midden in de USA.
Door de hoge prijs en onzekere aanvoer zijn derde
wereld landen ook begonnen met de productie van artemia.
Zeezout en artemia productie gaan in india samen.
Artemia in India
De productie van zeezout in India is vooral handenarbeid.
Door de concurrentie met zout uit gesteenten is de prijs
voor zeezout laag.
India is verreweg de grootste producent van zeezout in de
wereld. Met dank aan Erik van der Kamp.
kijk op Zuid-India
Zoutpannen, zout en Artemia
Er zijn 2 miljoen hectare zoutpannen langs de
kust van India, welke gebruikt kunnen worden voor
de productie van Artemia. Experimenten met het
kweken leverde een productie van 4kg/ha en hoger op.
Daarvoor werd gebruik gemaakt van de Artemia franciscana
variant:
Er zijn drie manieren om Artemia te gebruiken:
1 Verhogen van de zoutproductie:
Artemia en halo-bacterien veranderen de kleur van het water
Daardoor neemt de verdamping sterk toe en daardoor de
de productie van zeezout.
2 De productie van Artemia cysten.
3 De productie van garnalen welke artemia eten.
Zeezout wordt verzameld in de verdampings zoutpan.
Zeezout in een zoutpan
Om te beginnen de productie van zeezout, deze verloopt in
drie fases
Eerst: Het zeewater wordt opgepompt en in de verdampings zoutpan
gevoerd. In India is het water rijk aan mineralen.
Er onstaat in deze verdampingspannen een algengroei.
Daardoor kunnen ook garnalen zich vermenigvuldigen.
Vervolgens neemt het zoutgehalte toe. Artemia komt
tot ontwikkeling. Gips slaat neer in deze zoutpannen.
Uiteindelijk blijft alleen Artemia over, deze wordt geoogst.
Bij verdere toename van het pekelgehalte ontwikkelen
zich rode halo-bacterien en purple bacteria: deze laatste
geven het water een paarse gloed en verhogen de verdampingsnelheid.
Als laatste wordt de pekel volledig verdampt en het zout
met de hand geoogst.
commerciele artemia in zoutpannen
Artemia productie in verdampingspannen
In de verdampingspannen spoelen de artemia eitjes aan en worden
met een zeef geoogst, alweer handenarbeid.
Voor het verder productie proces, kijk bij
Golden Sea Aquaculture Co.,Ltd
Het leven in een zoutpan
Zoals gezegd: garnalen leven in die zoutpannen waar het zoutgehalte
niet te hoog is. In deze zoutpannen groeit ook zeewier: alle
zeewier is eetbaar, en de garnalen kunnen zowel met de algen, de
artemia en het zeewier gevoerd worden. Dit is momenteel in
sterk ontwikkeling.