Daslook
De wilde ui of daslook is een bolgewas
welke op bodem van het bos is te vinden.
Wanneer de daslook in grote aantallen voorkomt
is de typische uiengeur makkelijk te herkennen.
In de tuin heeft daslook de neiging om te woekeren.
Daslook plant zich voort met zowel zaad als bolletjes.
Die bolletjes laten zich makkelijk uit elkaar
halen en zo kan daslook eenvoudig vermeerderd worden.
Daslook groeit snel op vochtige humusrijke grond.
Daslook en het Lelietje der Dalen
Voor het bloeien lijkt daslook sprekend op
het Lelietje der Dalen, en ze komen ook nog
eens op dezelfde plaats voor (op de bodem
van het bos) op hetzelfde moment van het jaar.
Maar daslook heeft de typische knoflook geur.
Het Lelietje der dalen is giftig.
Daslook in Limburg
Daslook komt in enorme aantallen in Limburg voor
waar het de bodem van bossen
wit kan kleuren in het voorjaar.
Daslook in de duinen
Daslook komt ook voor langs de duinen. Hier is
daslook in de vorige eeuw aangeplant als
stinzenplant en heeft zich verwilderd.
Daslook in recepten
Daslook heeft zowel een uien als knoflook smaak.
Het wordt gebruikt in soep, salades en brood.
Bärlauchbrot (Zwiebelenbrot) is een Zuid-duits
populaire broodsoort.
Daslook is heerlijk in tomatensalades.
Maar nadat de plant gebloeit heeft (maart/april)
worden de bladeren oneetbaar en giftig.
Daslook schoonmaken
Haal de worteltjes van de daslookbolletjes
af en snijdde bolletjes fijn,
Ook is het mogelijk om de bladeren
van de daslook te gebruiken,
maar niet de stengels. Daslook is alleen
voor of tijdens het bloeien te gebruiken, niet erna.
Daslooksoep in recepten
2 grote uien, gesnipperd
een pond aardappelen
300 g daslookbolletjes, gesnipperd
4 tenen knoflook
2 l groentebouillon
2 dl room
250 g zachte schapenkaas
kook de aardappelen een kwartier in de groentenbouillion, ondertussen:
fruit het uitje in een koekenpan. Voeg daarna daslook toe
en laat dit 10 minuten sudderen.
Daslook schoonmaken gaat als volgt
Haal de worteltjes van de daslookbolletjes af en snij
deze bolletjes fijn.
De bladeren van de daslookzijn ook te gebruiken,
maar niet de stengels.
Voeg het geheel bij elkaar en voeg de room toe, even roeren. klaar.
eventueel: soep pureren, ook kan: gesnipperde bieslook erbij.
|
|