Paardebloem
Waarschijnlijk het meest voorkomende onkruid
in Nederland en Belgie. De paardenbloem kan massaal
voorkomen en kleurt weilanden geel. De paardebloem
bloeit in mei en in augustus. Ook
produceert deze plant dan zoveel zaadpluizen
dat er wolken in de lucht hangen.
Paardebloem groeit op elke grondsoort, en komt vooral
in grasland voor.
paardebloem pluis
de paardebloem is succesvol
De paardebloem komt zo massaal voor omdat het 3
strategien heeft:
1: - Grote weerstand tegen het afgrazen:
De paardebloem smaakt vies-bitter
en de paardebloem kan afgegrazen worden tot
aan de wortel maar blijft daarna
toch weer bladeren vormen. Dit geeft moestuin
eigenaren het idee dat ze onuitroeibaar zijn.
2:- Het vormt enorme hoeveelheden pluis-zaad
welke gemakkelijk door de lucht verplaatst worden.
Er zijn natuurlijk veel meer zaden van planten die
dat doen. Maar de paardebloem pluis kan grote
afstanden afleggen.
3.- De paardebloem kan zich alleen ongeslachtelijk
voortplanten (klonen) en is daarom niet
afhankelijk van de bestuiving. Elke plant is dus
een kloon van de ander.
de paardebloem in gazon en grasveld bestrijden.
Uitsteken met een onkruidsteker of aspergesteker
of distelsteker is het meest effectief.
Doe dit voordat de paardebloem zelf zaad gaat verspreiden.
Natuurlijk bestaan er grasvelden welke omringd zijn door
paardebloemkwekerijen.
Konijnen en cavia rennen het eerst naar de
paardebloemen en gaan er gezellig aan knabbellen.
Onkruidverdelger helpt nauwelijks, het is vooral het gras
wat er last van heeft. Zout in het centrum leggen
is het beste, met een kwastje Round-up erop is ook
een goed alternatief. Pesticiden doen het blad
afsterven wat lelijke bruine hoopjes in je gazon maakt.
de paardebloem in gazon en grasveld voorkomen
Kalk is redelijk effectief in het voorkomen van grote
aantallen paardebloemen, maar eerder goed in het
voorkomen dan in het bestrijden. Gebruik kalk,
Thomas slakkemeel of kalkcyanamide. Omgekeerd doet
bemesting van een grasveld vooral de paardebloemen
goed, meer nog dan het grasveld. Laat bemesting
in ieder geval achterwege wanneer het gras geel
ziet van de paardenbloemen. Plaatsen waar
paardebloemen gestaan hebben moeten opnieuw
ingezaaid worden.
de paardebloem is overal
De paardebloem komt overal op aarde voor behalve
in de tropen en in de woestijn en australie.
Van de poolcircel tot diep in de Andes en
in Japan, de paardebloem is wijd verspreidt.
pluis van de paardenbloem
de paardebloem is eetbaar
De bladeren van de paardebloem zijn eetbaar,
maar de stengel en bloem niet,
het melksap is licht giftig en smaakt vies.
recepten met paardebloem
Paardebloembladeren worden als heerlijke bittere
groente gebruikt.
- gebruik alleen de blaadjes, niet de steel.
- de paardenbloemblaadjes zijn het lekkerste voor
het bloeien.
Dus vroeg in de lente. Oudere blaadjes worden te bitter.
Paardenbloemen salade.
Meng blaadjes door de sla, het geeft een heerlijk
verfrissende smaak aan de salade.
Franse paardenbloemen salade.
voeg gebakken spek en gebakken croutons toe.
Franse paardenbloemensalade wordt samen met
toast en gebakken ei geserveerd.
paardebloemjam
Een halve kilo paardebloembladeren
1 kilo suiker
(1 citroen of 1 sinasappel)
kook een halve kilo paardebloem bladeren in 1 liter water
eventueel met een citroen erbij)
filter dit door een doek (theedoek bijvoorbeeld), kook het
daarna kort met 1 liter suiker, doe dit in kokendhete
schone potten , doe het deksel erop en draai de
potten om, laat dit afkoelen. klaar.
paardebloemen pannekoeken
Voeg enkele blaadjes aan het pannekoeken beslag toe.
Molsla
Molsla is gekweekte paardebloem waarbij over de jonge
blaadjes zand is gestrooid. Molsla is heerlijk, maar
hier niet of nauwelijks te krijgen. Een variant
hiervan zijn paardebloemen waar een bloempot
overheen is gezet (forceren).
De pluizebol van de paardenbloem.
Paardebloem kleurt de wegbermen geel in de maand april, maar
ook herik kan dat doen.
Paarden eten alleen paardebloem als ze
niets anders kunnen vinden, varkens en konijnen
lusten het wel en geiten zijn er dol op
het forceren van groenten
Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
Forceren of trekken van groentes gebeurd in
het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
droge planten mogen geforceerd worden.
schimmels zullen anders de plant beschadigen.
De volgende groentes worden op deze website besproken:
asperge
witlof
zeekool
kardoen
rabarber
bleekselderij
molsla
andijvie
frisee, krulandijvie
Een diadeem van paardebloemen.
diademen van bloemen
Op deze website zijn de volgende diademen van gevlochten bloemen te vinden:
paardebloem diadeem
maarts viooltje diadeem
madeliefje diadeem
haagwinde diadeem
akkerwinde diadeem
goudsbloem diadeem
paardebloem pluis wegblazen
Paardebloempluizebollen worden als orakel gebruikt:
het aantal pluizen wat overblijft na wegblazen geeft
het aantal kinderen aan wat ze krijgen. Ook: als je
alle pluisjes wegblaast mag je een wens doen.
paardebloemzaad als vogelvoer
Vogels zijn dol op het zaad en het is goedkoop.
Paardebloemzaad hoeft dan nog niet helemaal
rijp te zijn. Knip de pluizen eraf en bewaar
het zaad in de koelkast.
Het puttertje of distelvink verzamelt grote hoeveelheden paardebloemzaden.
De kleuren van het weiland
wit : madeliefje, fluitekruid
lila : pinksterblom
geel : paardebloem en boterbloem
grijsgroen : bloeiende grassen
rood : zuring
Jam
Op deze website zijn de volgende jamsoorten te vinden,
met recept en soms een foto.
aardbeienjam
frambozenjam
vlierbessenjam
duindoornjam
meidoornjam
sleedoornjam
cranberryjam
kornoeljejam
paardebloemjam
zuurbessenjam
vuurdoornjam
witte bessen gelei
rode bessenjam
rozenbotteljam
rabarber jam
bramenjam
mispeljam
mirabellenjam
abrikoos
viooltjesjam
blauwe bessenjam
groene tomatenjam
rode tomatenjam
kersenjam
pruimenjam
reine claude jam
rabarberjam
kaki jam
dadel-vijgenjam
passieflora jam
stoofperenjam
druivenjam
vijgenjam
kiwi-jam
Marmelade
Marmelade is jam gemaakt van citrusvruchten.
kumquat marmelade
grapefruit marmelade
citroen marmalade
kweepeer marmalade
pomerans marmelade
Moestuinsoep
Moestuinsoep wordt gemaakt van teveel geproduceerde groenten
uit de moestuin, samen met eetbaar onkruid. Typische ingredienten
zijn te kleine
aardappeltjes, welke met schil en al worden meegekookt,
en de bekende eetbare onkruiden:
brandnetel.php
melkdistel,
melganzevoet,
vogelmuur
blad van radijs,
kleine veldkers,
jong blad van weegbree
jong blad van zevenblad
molsla
snijbiet
etc.
Kook dit samen met een uitje, bouillionblokje, olijfolie en
een blaadje maggi of lavas
|
|