Witlof of witloof






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


Witlof, witloof


Een veel gegeten groente in Nederland en Belgie,
welke in het donker wordt geteeld, het zogenaamde
witlof trekken of witloof forceren.



Witlof groeit het beste in arme zandgrond.
Geef geen mest. zaai de rijen op 3 decimeter afstand.
Deze kroppen hebben oogstbare grote wortelen.



Witlof telen


Witlof is een tweejarig bladgewas. In het eerste jaar
worden de grote wortelen geteeld door in mei te zaaien,
In de herfst van dat jaar worden de wortelen
geoogst en naar de witloftrekkers gebracht.

Witlof forceren


In het najaar worden de wortels opgegraven om te
worden geforceerd. De wortel wordt ingekort en
het loof 2 cm boven de wortel afgesneden, en
daarna zet men de wortel in een laag vochtige turf,
zonder licht .
De witloftrekkers bewaren de witloofwortels in
enorme koelcellen: De temperatuur en bewatering
wordt hier minescuul geregeld, op de knollen
ontstaat dan het eigenlijke witloof. Door met
name de tempeatuur nauwkeurig te regelen is
zeer nauwkeurig het moment te bepalen om de
witloof te oogsten. Meestal wordt in hetzelfde
bedrijf waar geoogst wordt ook de witlof verpakt.

Witlof bewaren


Wanneer witlof aan het licht wordt bloot gesteld
loopt de kwaliteit snel achteruit, bewaar ze dus
donker (in een bruine zak), en in de koelkast>.

wie eet Witlof?


Vooral bejaarden eten witlof, jongeren eten witlof
steeds minder: De sector heeft een moeilijke tijd
achter de rug. Het aantal bedrijven (trekkerijen)
is teruggelopen, de productie is al langere tijd
57 miljoen kilo, waarbij 1 kilo 60 eurocent oplevert.

Witlof is gezond


Witlof bevat , ook voor een groente, veel
vitamine C en kalium. De nieuwste cultivars
van witlof bevat veel mindere bittere stoffen
dan vroeger. Maar soms vinden kinderen witlof
dan nog te bitter: haal dan ook het hartje
onderaan de stronk weg.
Hoe witter de witlof des te minder bitter,
dus zoek mooie witte uit.
Een andere truc : voeg melk toe aan het kookwater.
Of voeg azijn of citroen toe, de witlof wordt
dan zoet.


Witlof wordt in reusachtige koelcellen geforceerd.
De witlof groeit in het donker in kratten gevuld met
turf. Met een vorkheftruc worden deze dan naar de
verpakkingsafdeling gereden.

witlof met ham, uit de oven



4 witlof stronkjes
uitje
bladerdeeg
ham
geraspte kaas
Voor twee personen:
Kook de in plakjes gesneden witlof samen
met het uitje. giet af, leg de plakjes witlof
in een rolletje ham in het bladerdeeg
een kwartier op 180graden in de oven. Klaar.

Recepten met witlof



Witlofsoep, basisrecept:

een halve kilo witlof
1 aardappel
kippebouillion blokjes voor 1 liter bouillon
1 ui of sjalot gesnipperd
1 teen knoflook













    Witlof behoort samen met Asperges en bleekselderij
    en zeekool tot de groentes welke geforceerd worden.
    Witlof is verwant aan chichorei
    en groenlof en roodlof.



    Witlof gronsoort


    De wortels van witlof groeien het beste op
    arme grond, dus zandgrond.

    Witlof uit de moestuin


    De wortel worden gerooid en daarna die dagen op
    de moestuin gelegd . Het blad sterft dan af,
    de wortels zijn daarna klaar voor de volgende bewerking :
    knip de bladeren iets boven de wortel af.

    Zelf Witlof trekken


    Zet de wortels tegen elkaar in een emmer
    met grond gevuld, de grond moet tegen de
    wortel aandrukken, doe er water bij,
    zet op de emmer een andere emmer omgekeerd.
    Zet dit geheel weg in het donker. Na ongeveer
    een maand hebt u de witlof oogstbaar.




    Witlof: de wortels lopen uit in houten bakken, gevuld met turf .
    Dit gebeurd in volledige duisternis omdat de vorming
    van chlorofyl de witlof onverkoopbaar maakt.




    Witlofsalade met cranberries en pate. Het bittere van witlof
    wordt door het zure van de cranberry geneutraliseerd.



    het forceren van groenten


    Sommige groentes worden geforceerd om ze sneller te
    doen rijpen of om de smaak te verbeteren.
    Forceren of trekken van groentes gebeurd in
    het donker, zodat de plant geen energie verbruikt
    om zelf chlorofyl aan te maken. Geforceerde groentes
    zijn dus veel bleker dan niet geforceerde groentes.
    Begin niet met forceren na een regenbui, alleen
    droge planten mogen geforceerd worden.
    schimmels zullen anders de plant beschadigen.

    De volgende groentes worden op deze website besproken:

    asperge
    witlof
    zeekool
    kardoen
    rabarber
    bleekselderij
    molsla
    andijvie
    frisee, krulandijvie







    groenten op deze website:

    Chichorei
    Spruitkool
    ui
    pompoen
    snijbiet
    meiknol
    tomaten
    aubergine
    zeekool
    lamsoor
    zeevenkel
    zeewier
    zeekraal
    veldsla
    boerenkool
    witlof





    visitors | © copyright waterwereld 2002-2025 | home | links

    | Email: sysopje@yahoo.com | |
    Google
    WWW www.waterwereld.nu
    Stumble It!