patisson

patisson






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |


patisson


Patisson zijn de vruchten van de snelgroeiende
Cucurbita pepo welke tot de grote pompoenfamilie
hoort. Patisson wordt net als de courgette onrijp gegeten.
Patisson in Nederland wordt vooral geteelt om de
vele kleuren en vormen welke het kan aannemen,
en wordt dan vooral in bloemstukken gebruikt.
Onmiskenbaar is patisson aan een opmars bezig als groente.

patisson in de moestuin


Patisson is erg gevoelig voornacht vorst en koude.
Half mei kan, maar begin juni is het meest
gebruikelijk om in de volle grond te zaaien.
Het duurt minder dan 2 maanden tot de oogst.
dat is voor de eetbare patisson, dus tot 1 decimeter
of kleiner. Pluk de patissons zo vroeg mogelijk,
op deze manier is de opbrengst het grootste.
Voor patissons welke voor de vorm of kleur worden gekweekt is het gebruikelijk om de patissons te laten uitgroeien: dus na ongeveer drie maanden oogsten.

patisson oogsten


Meestal wordt een diameter van 1 decimeter aangehouden.
Er zijn erg veel soorten patisson. De witte
is het meest gebruikelijk, Flying saucer is
een ander bekend ras.

patisson in de tropen


Dit is een zeer veel gekweekte groente in de tropen.
De groeisnelheid is enorm. Patisson wordt vaak
in achtertuinen gekweekt voor eigen gebruik.


patisson zaden


In de tropen worden ook de zaden van de
uitgegroeiden patisson worden ook gegeten,
nadat ze geroosterd zijn.

patisson in gerechten


Patisson is erg makkelijk te bereiden:
Laat ze in de magnetron gaar worden, klaar.
Maar gekookt kan ook.