aardbeien
Heerlijke vruchten, en verreweg het meest
populaire zachtfruit.
Serveer aardbeien op kamertemperatuur,
dan hebben ze veel meer smaak dan bij
lagere temperatuur.
Hoe een goede aardbei te herkennen
Belangrijk is hoe een aarbei ruikt!
De kleur van het kroontje (het groene blaadje)
en de helderheid zeggen iets over de smaak.
Hoe groot een aardbei is, de kleur en de vorm
zeggen niets over de smaak!!.
Of een aarbei onrijp is dat kan je zien
doordat om het kroontje een witte vlek zit.
Belangrijk om te weten is dat aardbeien
alleen rijpen wannneeer ze aan de plant
vastzitten , daarna rijpen ze niet verder.
Onrijp gekocht blijft onrijp!.
vroege rassen aardbeien
Deze rassen zijn tot het begin van de zomer te krijgen.
De vroege rassen aardbeien worden vaak in tunnels
en in kassen gekweekt,'Elsanta' is de bekendste aardbei,
en verreweg het meest gekweekte aardbeienras,
grootste nadeel is de vatbaarheid voor ziektes,
zoals meeldauw. 'Elsanta' is niet biezonder
lekker, maar wel goed houdbaar.
'Lambada' is veel minder productief, maar heeft
een sterkere smaak en is prachtig om te zien.
'Lambada' is uitermate gevoelig voor ziektes.
Dit is typisch de aardbei voor op een beschuitje.
'Darselect' is en stevige aardbei met een goede smaak.
'Mare des bois' smaakt kruidig en veel minder
naar aardbei.
'Korona' typische volkstuin aardbei, productief
en vele grote aardbeien, sterk ras, weinig ziektes.
late rassen aardbeien
Dit zijnaardbeien voor de industrie, waarbij een
grote productie voorop staat, 'Tago"
heeft zowel grote als talrijke aardbeien,
maar is gevoelig voor ziektes.
trends in de aardbeienteelt
Tegenwoordig worden de aardbeien op ongeveer 1 meter
hoogte gekweekt, en dan vooral in zakken met aarde.
Dat is dan economischer dan in de volle grond kweken:
de bodem gaat dan uitgeput raken en wisselteelt
moeten worden toegepast om vooral ziektes te
voorkomen. Daarbij raken de aardbeien op de grond
eerder besmet met schimmel. Ze worden vaak gekweekt
onder plastic: de temperatuur is dan hoger en vogels
en hagel krijgen geen kans.
aardbeien in de moestuin
Traditioneel worden aanbeien onder netten tegen
vogels gekweekt. Aardbeien houden niet
van droge grond, de aardbeien blijven dan klein.
En van verse mest gaan de aardbeien rotten.
Stro onder de aardbeien voorkomt het contact
met de grond.
Aardbeien in een moestuin gaat het makkelijkst
wanneer er op de bodem worteldoek ligt. Het heeft
een heel stel voordelen: Onkruid wordt
weggehouden, de slakken hebben minder kans,
de aardbeien gaan minder snel rotten.
Doordragende rassen zijn het beste:
af en toe heb je dan een mandje verse aardbeien,
het is moeilijk iets lekkerders te bedekken.
Pluk aardbeien zonder het kroontje te beschadigen:
door het steeltje te knikken.
netten en aardbeien
Aardbeien zonder net kan eigenlijk niet:
Gebruik netten in opvallende kleuren
anders raken vogels verstrikt.
Strak trekken van het net maakt dat
de vogels makkelijker loskomen.
doordragende aardbeienplant
In april worden doordragende aardbeiplanten geplant
Deze planten hebben de goed gewoonte om voortdurend
bloemen te vormen tot in de herfst en dus daarna
ook aardbeien.' Ostara' is de bekendste doordragende
cultivar met een hoge opbrengst.
De meest gemaakte fout is om de wortelstok te diep
te plaatsen , deze moet precies nog zichtbaar onder grond
zijn , voor de beste opbrengst.
Een andere vorm van aardbeien in kassen: de kweek
van aardbeien als potplanten. Deze worden in mei
in tuincentra als potplant verkocht.
Aardbeienjam, voordat het etiketje erop zit.
In deze jam zijn ook aalbessen bijgevoegd voor
het kleurtje. Aardbeienjam verliest zijn rode
kleur wanneer het in het licht wordt bewaard,
zet het dus in het donker weg, of voeg een aalbes
toe met een kleurtje : rode aalbessen of Zwarte bes.
aardbeienjam
1kg aardbeien 1kg suiker
sap van 2 citroenen of sinasappels (niet verplicht)
Verwarm de instukken gesneden aardbeien, meng de
suiker en het sap van citroen of sinasappel, zachtjes inkoken ,
in ongeveer 40 minuten, voorzichtig op een zacht vuur.
Laat dit 2 minuten staan, dan komen er nog belletjes uit de hete jam.
Giet de aarbeienjam in steriele hete potten,
deksel erop en meteen omdraaien, klaar
Variaties : zure appelen toevoegen, bijvoorbeeld
1 per kilo aardbeien: dit voegt pectine en
volume toe, voor weinig geld.
Oude aardbei rassen, een gravure uit 1870 .
Al deze oude rassen zijn veel smakelijker dan de hedendaagse plofaardbei.
1Black Prince
2Hautbois, een hybride van Myatt
3Mammouth
4Grote witte, grande blanche of large white
Zacht fruit
Zacht fruit
Vanaf de lente :
1 aardbeien
2 framboos
3 kers
4 bosbessen
bosaardbei
vanaf de zomer:
5 veenbessen
6 vossenbes
7 lijsterbes
8 vlierbessen
9 aalbessen
10 zwarte bes
11 kruisbessen
12 bramen
13 blauwe bessen
taybessen
Japanse wijnbes
herfst
14 rozenbottel
15 meidoorn
16 duindoorn
dadelpruim, persimmon
kaki
Winter
kiwibes
17 sleedoorn
18 cranberry
kiwi
goudbes, Kaapse kruisbes
Blij met een courgette uit eigen tuin.
Een moestuin voor kinderen
Bedenk bij de aanleg van een moestuin voor kinderen,
dat kinderen snel een goed effect willen,
de vruchten fleurig en lekker moeten zijn,
eenvoudig te kweken en natuurlijk niet giftig zijn:
radijsjes
pompoen
aardbeien
pronkbonen
toverbonen
suikermais
koolrabi
courgette
sla
bieslook
bloementuin voor kinderen
De bloemen zijn eenjarig , fleurig en komen altjd op.
cosmea
Zonnebloemen
Oost-indische kers
zinnia
zonnebloem
goudsbloem
lathyrus
slaapmutsje
klaproos
|
|