Fenegriek
Een kruid waarvan het zaad veel wordt toegepast in
Indiase en Oosterse gerechten, in Indiase thee en in
kaas. De smaak van het zaad is vooral bitter, en lijkt
op die van mosterd. Fenegriekzaad is bij
Marokaanse en Turkse winkels te koop
Fenegriek als kruid
Fenegriek komt op het einde van de zomer in bloei
en heeft bleke bloemetjes, het vormt lang gerekte
kromme zadendozen met minstens tien geelbruine
harde zaadjes erin.
Fenegriek is al van een afstand te ruiken, het heeft
een onaangename geur. Fenegriek is zelf eenvoudig
uit het zaad te kweken, voorkiemen gaat het beste,
daarna uitpoten. De zaden kunnen op het einde
van de zomer geoogst worden, de jonge blaadjes
zijn eetbaar en pittig.
Fenegriek als medicijn
Stoffen in het fenegriek dienen als voorlopers
(prohormonen)van de (vrouwelijke) hormonen (trigonelline),
om deze reden worden de zaden gegeten als middel
te vergroting, de moedermelkproductie te verhogen
en als afrodiasicum. Overigens is dit alles weinig
wetenschappelijk onderbouwd.
Fenegriek in augustus, de langgerekte zaden zijn oogstbaar.
Fenegriekkaas
Net als Kummel en Komijn wordt Fenegriek aan kaas
toegevoegd. Maar dit is een andere soort fenegriek:
dit is de blauwe fenegriek die zowel in de Alpen
als de Caucasus groeit, en een veel mildere
smaak heeft dan de geel bloeiende bekende
fenegriek. De blauwe fenegriek bloeit met
licht blauwe bloemen
Fenegriek thee
Fenegriek zaden worden vaak in Indiase thee gebruikt.
Ook in thee welke in de woestijn van Noord Afrika
wordt gedronken is het bekend.
Een voorbeeld van een dergelijk thee:
(indiase thee bestaat uit kruidenmengsels):
1 theelepel fenegriekpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theeepel zwarte peperkorrels
verwarm dit tot het kookpunt in een 1/2 liter
water samen met een 1/2 liter liter melk.
Niet laten koken.
Fenegriek als kiemgroente
Fenegroiek heeft een lekkere pittige smaak als
kiemgroente, maar laat fenegriekzaad wel in
het donker ontkiemen, anders wordt de smaak
bitter (net als soya).
Fenegriek voor een volle boezem
Fenegriekzaden bevatten een werkzame stof welke
zowel in chemisch opzicht lijkt op oestradiol
als progesteron. Doordit gecombineerde effect
is er met name een omvang op de borsten:
deze worden groter door stimulatie van de
melklieren, maar ook neemt de doorbloeding
en daardoor de gevoeligheid) toe.
Om deze reden is in india fenegriekzaad
populair.
Fenegriek kiemen en EHEC
De gevaarlijke EHEC bacterie is mogelijk verspreidt
door fenegriek kiemen uit Egypte en daarna
verspreidt via tuincentra, bijvoorbeeld in Limburg.
Dat is de stand van zaken naar het onderzoek naar
de Ehec bacterie op 7-7-11.
het gaat dan om de variant:vO104:H4, een agressieve
en erg besmettelijke variant. De EHEC veroorzaakt
diarhee met krampen en later ernstige complicaties
veroorzaken, met name het hemolytisch-uremisch
syndroom, meestal HUS syndroom genoemd.
EHEC bacterieen
Enterohemorragische Escherichia coli (EHEC) is een verzamelnaam
voor verschillende stammen van de bacterie E. coli die
welke een toxine produceren, het verotoxine. Andere benamingen
zijn dan ook VTEC (Verotoxin-producing E coli) of STEC
(Shiga-like-toxin-producing E coli).
India
Op deze website is meer info te vinden over:
Indiaas fruit
mango
guava
ananas
granaatappel
papaja
bignay
carambola
arbi
durian of doerian
pawpaw
mangoestan
rambutan
tamarinde
Indiase groenten
suikerriet
waterkastanje
turai
okra, bhindi
lauki, dudhi
linzen
watermeloen
karela, sopropo
kachri
pinda
Indiase planten
lotus
neem, neemolie
sisal, ketki
koningspalm, vakka
betelnoot
jojoba
tabak
sandalwood, sandelhout
Indiase dieren
pauw
kip
waterbuffel
bruine rat
Indiase kruiden
sesam
zeezout
fenegriek
kruidnagel
gember
kurkuma
steranijs
knoflook
saffraan
chai
|
|