turai, Sukwa,

sukra, luffa, tori






Sloot | Waterplant | Levend Voer | Noordzee | Worm Slak | Vlinders | Kever | Spin | Vogel | Tuin | groenten | overige
Bomen A-L | Bomen M-Z | Kruiden | Wilde planten A-D | Wilde planten E-M | Wilde planten N-S | Wilde planten T-X | Klimplant | Varen | Zwam | Korstmos |




Sukwa

Een geribbelde komkommer, welke net als de komkommer onrijp wordt gegeten. De sukwa wordt bitter en taai wanneer deze rijp is. Schil de sukwa totdat het het vruchtvlees lichtgroen is.

recepten met sukwa

De sukwa schillen, in plakjes snijden, samen met ui en tomaten in boter bakken, peper/zout/druppeltje azijn erbij. In plaats van sukwa kan ook Pu worden genomen, 1 poe = 2 sukwa's. Niet te lang bakken anders wordt de Sukwa papperig.

Turai

De sukwa heet in India Turai. In India wordt het iets anders gedaan : voor en achterkant wordt eraf gesneden , met een dunschiller worden de vleugels eraf gesneden, maar niet de schil tussen de vleugels in . Snij daarna de turai of sukwa in plakjes.



familie van de komkommerachtigen, Cucurbitae


Een familie van vooral eenjarige, snelgroeiende klimplanten, welke ranken vormt, en zich daarmee aamn andere planten optrekt. De bloemen zijn vijf tallig en de 5 meeldraden staan vaak als 2 maal 2 vergroeid en 1 alleenstaande meeldraad. Deze familie heeft vaak last van meeldauw
tijdens vochtige periodes:

komkommer
augurk
pompoen
Watermeloen of Citrullus vulgaris
Kiwano of Cucumis metuliferus
Courgette
Sopropo
Wilde meloen, karchi
sukwa of turai
lauki of Poe, fleskalebas
patisson

Niet eetbaar:
heggerank
Echinopepon wrightii
thladiantha dubia
Springkomkommer of Ecballium elaterium