Suikerriet is een zeer belangrijk gewas,
vooral gebruikt wordt voor de productie
van rietsuiker. Driekwart van alle suiker
is rietsuiker. Suikerriet groeit in alle
subtropische en tropische gebeden van
de wereld.
Suikerriet in de achtertuin
Suikerriet wordt veel op kleine schaal gekweekt,
met name door arme mensen. Ook wordt suikerriet
als scherm tegen sterke wind en de moessonregen gebruikt.
Cultivars van suikerriet
Er zijn erg beel verschillende cultivars
van suikerriet, Het zijn vooral complexe
hybriden, suikerriet laat zich makkelijk intelen.
Nieuwe veelbelovende cultivars hebben de
mogelijkheid om stikstof te binden en het
op deze manier mogelijk te maken om
suikerriet zonder stikstof-kunstmest te
verbouwen.Et is met deze cultivars tot
een drievoudige vermeerdering van
het bruikbaar gewicht mogelijk.
Suikerriet, de wortels.
de wortels van suikerriet
Suikerriet wordt gekapt, maar zonder de
wortels te beschadigen: uit de rhizomen
ontstaan weer nieuwe planten. Maar wel
met andere zeer snel groeiende wortels.
suikerriet oogsten
De hele cyclus van het verbouwen van suikerriet
kan binnen een half jaar. Het riet wordt in
het droge seisoen geoogst en per truck of
trein naar de fabriek gebracht.
Suikerriet wordt enkele centimeter boven
de grond afgesneden, dan groeit het riet
weer aan. Het grootste gevaar bij het oogsten
zijn dan de slangen. De bladeren worden van
de stengels gesneden. Soms ook verbrand,
zoals in Brazilie, maar dit veramt de grond
en is ook slecht voor de suikerkwaliteit.
Na 5 jaar moet er opnieuwd begonnen worden,
tegenwoordig gebeurd dat met stekjes.
De opbrengst per hectare is bij goed beleid gemiddeld ongeveer 60 ton en brengt de boer 500dollar per ton op.
suikerriet extractie
In de fabriek wordt het suikerriet door
walsen gevoerd waar het sap uit het riet
wordt geperst.Dit sap bevat dan nog
veel verontreinigingen.
het sap reinigen
Er wordt een mix van manieren gebruikt om
het sap te reinigen : het toevoegen van kalk,
filtratie en centrifugeren. De vloeistof
wordt dikker door verdamping. Tijdens het
koken van het sap zal de kristalisatie
op gang komen. Deze kristallen zijn lichtbruin
en worden dan gedroogd.
bagasse of suikerriet vezels
De overblijvende vezels of bagasse.
wordt gebruikt om de ketels te stoken.
voor het proces van verdamping te versnellen.
Tegenwoordig wordt het ook gebruikt.
voor energie opwekking, vooral electriciteit.
De as wordt weer als mest gebruikt.
suikerriet toppen
De bovenste toppen van het suikerriet worden
door boeren verzameld en als veevoer gebruikt
voor carriboe, runderen , geiten en schapen.
Olifanten zijn er dol op.
demerara of cassonade
Dit is suiker welke direct van het
gekristaliseerde sap van suikerriet wordt gemaakt.
De kleur is lichtgeel door de kleine
hoeveelheid molasse welke het bevat.
De geschiedenis van suikerriet
Het verhaal van suikerriet start op Nieuw Guinea,
lang voor onze jaarteling. Vandaar uit werd het naar
India gebracht , omgeveer 400 voor Christus.
De Ararabieren brachten het verder, naar het
Romeinse Rijk, Egypte en ook naar Mesopotamie,
waar het in de 10 eeuw in elk dorp verbouwt
werd. Spanjaarden en Portugezen brachten het
naar America. In die tijd was suikerriet
een bron van oorlog tussen de Engelsen,
Spanjaarden en Nederlanders en al diegen
e welke ook slaven vervoerden. Hieraan
kwam een einde door de ontdekking van
de suikerbiet.
De toekomst van suikerriet
De betekenis van suikerriet als producent
van suiker neemt langzaam af.
Maar suikerriet wordt steeds belangrijker
als producent van ethanol.
Het afvalproduct is een goede brandstof
voor electriciteitopwekking.
Het is tegenwoordig mogelijk om bloem
van suikerrietstengels te maken.
In brazilie bestaan PET flessen voor 20% uit
bewerkt melasse.
Suikerriet wordt hier van schil en bladeren ontdaan.
Daarna wordt het in een pers gedaan, waarvan het
groene vliegwiel zichtbaar is. Het resultaat is
een glas rietsuikersap of "Oosacha Ras" of "Roh".
Het afval of bagasse is een goed veevoer.
"Oosacha Ras" of "Roh" wordt met ginger of
citroen op smaak gebracht. Jaipur, India.
In India wordt suiker op twee manieren verkocht:
geraffineerd als witte suiker en als "Gur"
of jaggery, een gele stof, bestaande uit
gedroogde sap van geperst suikerriet.
Jaggery
Jaggery is het gedroogde ongeraffineerde en ongefilterde
sap van suikerriet.
Jaggery wordt in Azie, Afrika en Zuid-Amerika gegeten,
in India heet het "Gur".
Jaggery bestaat voor de helft uit sachrose,
voor 20% uit andere suikers, de rest is water,
molasse en vezels. Verse jaggery is licht geel.
oudere donker gekleurd, soms zwart, zonder
dat de smaak daardoor anders wordt.
Jaggery wordt In India en Sri Lanka veel
in curry en zoete gerechten gebruikt.
In zuid amerika is het vooral de basis van
de zoete drank "Rapadoura", een soort limonade.
De meeste jaggery wordt van suikerriet gemaakt,
maar ook van : dadelpalm kokonoot
sago palm. suikerriet
Ethanol als brandstof, wereld productie 2010.
gasohol or E10
Gasohol of E10 is a mengsel van ethanol en
benzine. De ethanol is door vergisting uit sacharose
ontstaan, van suikerriet afkomstig. Dit wordt op
grote schaal in Brazilie gedaan. E10wordt in
auto's gebruikt zonder dat er aanpassingen
nodig zijn.
E10 wordt op veel plaatsen gebruikt :
De Verenigde staten, Brazilie, Thailand en Zweden.
Suikerriet world production.
Brazilie is de grootste exporteur van rietsuiker,
Suiker wordt hier dan ook voor de laagste prijs
per kilo geproduceert Sao Paulo state is de staat
waar weer het meeste riet wordt verbouwt.
suikerriet vervuiling
In Brazilie, de grootste producent, bestaat er
de gewoonte om voor het oogsten de suikerriet
te verbranden. Alleen de bladeren verbranden dan:
De maand augustus is de maand met de grootste
luchtvervuiling, deze kan dan ernstige vormen
aannemen. De belangrijkste voordelen zijn de
snellere en makkelijkere manier van oogsten.
Ook de landarbeiders dringen aan op verbranding
schorpioenen en spinnen overlast verminderd
op deze manier. Toch worden de bladeren ook
gebruikt voor electriciteits productie,
een nieuwe en meer milieuvriendelijke tendens.