WaterwereldPistache noten


Een nootje wat steeds populairder wordt.
De noten worden donkerder groen naar mate
ze meer rijp zijn. Pistache noten bevatten
meer dan de helft olie.
Gepelde, gezouten en gebrande pistache noten hebben
een duidelijk groene kleur.Pistache boom


Pistache is een kleine boom, met grijze blaadjes.
De blaadjes vallen in de winter weer af. Een blad
bestaat uit 5 kleine deelblaadjes met ovale vorm.
De boom kan oud worden, tot meer dan 500 jaar en
groeit langzaam.
Pistache bomen verdragen hoge temperaturen en
droogte en zijn bestand tegen koude winters.
Maar pistachebomen kunnen slecht tegen hoge
luchtvochtigheid. Pistache groeit ook op
onvruchtbare rotsachtige grond.

Pistache voortplanting


De pitache boom is of mannelijk of vrouwelijk , en zonder bevruchting produceert de vrouwelijke boom geen nootjes. Maar een mannelijke boom kan veel vrouwelijke bevruchten. Voor mannelijke bomen wordt de cultivar Pistacia 'Peters' veel gebruikt. 1 mannelijke boom op 8 vrouwelijke geeft de beste resultaten. Bij alleenstaande vrouwelijke bomen wordt soms een mannelijke tak ge-ent. Het duurt zo'n 6 jaar voordat de vrouwlijke boom vruchtjes produceert, welke bij het rijpen opensplijten. Maar soms verloopt de rijping in een te vochtige omgeving en splijt het nootje niet. Deze nootjes zijn niet bruikbaar. Pas na 20 jaar produceert de boom de maximale hoeveelheid nootjes.Pistaches groeien in groepjes van 30. Een plukker kan 20 kilo per dag plukken, alleen de rijpe nootjes worden geplukt, een boom levert 50 kilo. De plukkers hebben hun haar beschermd tegen de plakkerige hars van de boom.

Pistache cultivars


De meest gebruikte vrouwelijke cultivar heet Pistacia 'Kerman', welke grote noten produceert, en ook een knisperige bite hebben. 'Kerman' heeft temperaturen van onder de 7 graden nodig voor bloeien, maar 'Mateur' (Noord-Afrika) en 'Halebi' Klein-Azie juist niet, deze rassen zijn beter geschikt voor de Middelandse zee landen. Pistacia vera 'Napolitana' groeit rondom de Vesuvius en produceert de best smakende pistache. Als onderstam wordt de terebinth gebruikt.

Pistache opbrengst verbeteren


De productie van pistache notjes kan verbeterd worden door rondom de boom te irrigreren. Maar pistache bomen groeien juist op bergachtige plaatsen omdat daar de grond goedkoop is en er weinig anders wil groeien.

Pistache boomgaarden


Pistache wordt op de onderstammen gekweekt van vooral de Terebinth, omdat deze stammen meer weerstand tegen aaltjes (nematoden) en schimmelziektes hebben. De Terebinth of terpentijnboom is in staat om ook op kale vulkanische grond te groeien. Nadeel is dat de Terebinth veel hars produceert die overal aan blijft kleven. De nootjes welke de Terebinth zelf levert zijn niet bedoeld voor consumptie. Een boom geeft 50 kilo nootjes, een ervaren plukker produceert 20 kilo per dag. Alleen de rijpe nootjes worden geplukt. De meeste nootjes zijn dan gesloten, na enkele dagen drogen springen ze open. Er bestaan plukmachines voor de pistache, deze worden in Californie gebruikt. De nootjes worden van schil in een pelmachine ontdaan. Daarna wordt de nootjes gestoomd, zodat het velletje loslaat, de groene nootjes komen dan tevoorschijn.


Pistache uit Bronte, Italie


Bij Bronte, Sicilie, groeit pistache op de flanken van de Etna. "Pistacchio di Bronte" is bekend om de goede smaak. Jaarlijks is er de "Sagra del Pistacchio", het oogstfeest. Typische producten met pistache nootjes zijn: Noga "Torrone", noga met pistache nootjes. "Fioiri di Pistacchi" is pistache gebak bepoederd met suiker.


Pistache is gezond

Het eten van pistachenoten verlaagd de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Eenzelfde effect is aangetoond voor walnoten en amandelen.
Effects of pistachios on cardiovascular disease risk factors.The American Journal of Clinical Nutrition.De jonge blaadjes van de pistacia vera zijn eerst rood groen bij het
uitlopen en worden later grijzig.
pistache is een kleine boom welke uit zichzelf
de neiging heeft om schreef te groeien.
Deze boom is 410 jaar oud.


Pistache ijs


Pistache ijs wordt gekleurd met het vruchtvlees
van rijpe avocado:
gebruik voor 1 kilo roomijs,
2 avocado's,
half pond ongezouten, gepelde pistache nootjes:
Schil de avocado, verwijder de pit en pureer de avocado :
schep het door het ijs heen, samen met 2 ons gepelde pistache noten. Laat dit in het vriesvak minstens 8 uur staan, garneer met de overgebleven pistache nootjes