waterwereld

saffraan

Saffraan wordt uit de meeldraden van de crocus sativus gemaakt. Saffraan is er in draadjes of poeder. De kleur is afhankelijk van de soort waarvan de saffraan van genomen is.. De naam is arabisch voor geel. Saffraan is verreweg het duurste kruid wat te koop is.saffraan verbouwen

Saffraan is een bolgewas waarvan de meeldraden geplukt worden. Andere delen van de plant worden niet gebruikt . De krokus kent twee soorten van voortplanting: geslachtelijk (met zaad) en ongeslachtelijk. Deze laatste gaat tijdens het verbouwen van saffraan door, zodat na verloop van 5 jaar de hoeveelheid bollen is verdrievoudigd en deze krokusbollen ook verkocht kunnen worden.


saffraan heeft toekomst

Doordat de saffraan erg bewerkelijk is, en alleen in gebieden groeit waar het verzengend heet is, is dit gewas zeer geschikt voor woestijngebieden met hoge werkeloosheid. En die gebieden zijn er veel :Iran, Irak, Marokko, Senegal, India (kashmir), Afghanistan, Tibet etc . Saffraan op de touristenmarkt markt in Marrakech. Deze saffraan bestaat
vooral uit andere planten (saffloerbloemen) en is dus van geen
waarde voor het koken.


saffraan thee

Saffraan thee kan puur gedronken worden: de kleur is dan intens geel, de geur is heerlijk maar dit is geen lekkere thee, het smaakt bitter. Om deze reden worden er thee bladeren door heen gedaan, zoals groene thee of Ulong.


muntthee met saffraan

Maak muntthee van nana of Marokkanse munt . voeg enkele draadjes saffraan toe en een paar plakjes gember. Laat dit even trekken!

saffraan namaak

Saffraanpoeder is vaak vermengd met andere gele kleurstoffen zoal geelwortel en de bloemen van saffloer. Koop daarom altijd rode saffraan draden.

saffraan is rood

Vaak bestaat saffraan uit een mengsel van rode en gele draden. De gele hebben geen enkele waarde, zijn vaak van andere planten afkomstig en bevatten niet het crocine en picocrocine: de stof die saffraan de kleur en smaak geeft.

de beste saffraan

De beste saffraan komt uit Iran, zoals Sargol saffraan. deze saffraan is donkerrood en erg geurig. In Iran zelf is de grote stad Mashad bekent om de saffraan markt.

goede saffraan, kesar

Goede saffraan komt uit Kashmir, waar de saffraan ook in het wild voorkomt . Saffraan wordt hier vaak onder schaduwgevende bomen geteeld. Pampur is bekend om de goede kwaliteit. 'Shahi Zafran' is de naam van deze saffraan.

de slechtste saffraan

Deze komt uit de supermarkt, ruikt muf en is vooral bitter. Wanneer het poeder is bevat het geelwortel en andere kleur en smaakstoffen, zoals de blaadjes van goudsbloem. Saffraan welke door touristen in Marokko of Spanje is gekocht bevat maar kleine hoeveelheden echte saffraan .


saffraan in recepten

Saffraan is samen met langoustine een onmisbaar ingredient in bouillabaisse. Vissoep en paŽlla zijn andere bekende gerechten. Los enkele draadjes op in de bouillion.

rijst geel kleuren


Met de volgende kruiden wordt rijst geel gekleurd:
safraan
kurkuma
goudsbloem
saffloerMarokko


Marokko heeft een middellandse zee klimaat langs
de kusten en een woestijnklimaat in het binnenland.
Op deze websites zijn te zien:
harissa
fleskalebas
citroen
couscous
ansjovis
saffraan
sardines

thee


Verveine
Marrokaanse thee
India

Op deze website is meer info te vinden over:

Indiaas fruit

mango
guava
ananas
granaatappel
papaja
bignay
carambola
arbi
durian of doerian
pawpaw
mangoestan
rambutan
tamarinde

Indiase groenten

suikerriet
waterkastanje
turai
okra, bhindi
lauki, dudhi
linzen
watermeloen
karela, sopropo
kachri
pinda

Indiase planten

lotus
neem, neemolie
sisal, ketki
koningspalm, vakka
betelnoot
jojoba
tabak
sandalwood, sandelhout

Indiase dieren

pauw
kip
waterbuffel
bruine rat

Indiase kruiden

sesam
zeezout
fenegriek
kruidnagel
gember
kurkuma
steranijs
knoflook
saffraan
chai