saffraan
Saffraan wordt uit de meeldraden van de crocus sativus gemaakt.
Saffraan is er in draadjes of poeder.
De kleur is afhankelijk van de soort waarvan de saffraan van genomen is..
De naam is arabisch voor geel. Saffraan is verreweg het duurste
kruid wat te koop is.
saffraan verbouwen
Saffraan is een bolgewas waarvan de meeldraden geplukt worden.
Andere delen van de plant worden niet gebruikt .
De krokus kent twee soorten van voortplanting:
geslachtelijk (met zaad) en ongeslachtelijk.
Deze laatste gaat tijdens het verbouwen van saffraan door,
zodat na verloop van 5 jaar de hoeveelheid
bollen is verdrievoudigd en deze krokusbollen ook verkocht kunnen worden.
saffraan heeft toekomst
Doordat de saffraan erg bewerkelijk is, en alleen in gebieden
groeit waar het verzengend heet is, is dit gewas zeer geschikt
voor woestijngebieden met hoge werkeloosheid. En die gebieden
zijn er veel :Iran, Irak, Marokko, Senegal, India (kashmir), Afghanistan, Tibet etc .
Saffraan op de touristenmarkt markt in Marrakech. Deze saffraan bestaatvooral uit andere planten (saffloerbloemen) en is dus van geen
waarde voor het koken.
saffraan thee
Saffraan thee kan puur gedronken worden: de kleur is dan intens
geel, de geur is heerlijk maar dit is geen lekkere thee,
het smaakt bitter.
Om deze reden worden er thee bladeren door heen gedaan,
zoals groene thee of Ulong.
muntthee met saffraan
Maak muntthee van nana of Marokkanse munt .
voeg enkele draadjes saffraan toe en een
paar plakjes gember. Laat dit even trekken!
saffraan namaak
Saffraanpoeder is vaak vermengd met andere gele
kleurstoffen zoal geelwortel en de bloemen van
saffloer.
Koop daarom altijd rode saffraan draden.
saffraan is rood
Vaak bestaat saffraan uit een mengsel van rode
en gele draden. De gele hebben geen enkele waarde,
zijn vaak van andere planten afkomstig en bevatten
niet het crocine en picocrocine: de stof die saffraan de kleur en smaak geeft.
de beste saffraan
De beste saffraan komt uit Iran, zoals Sargol saffraan.
deze saffraan is donkerrood en erg geurig. In Iran zelf
is de grote stad Mashad bekent om de saffraan markt.
goede saffraan, kesar
Goede saffraan komt uit Kashmir, waar de
saffraan ook in het wild voorkomt .
Saffraan wordt hier vaak onder
schaduwgevende bomen geteeld.
Pampur is bekend om de goede kwaliteit.
'Shahi Zafran' is de naam van deze saffraan.
de slechtste saffraan
Deze komt uit de supermarkt, ruikt muf en is vooral bitter.
Wanneer het poeder is bevat het geelwortel
en andere kleur en smaakstoffen, zoals de blaadjes
van goudsbloem. Saffraan welke door touristen in Marokko
of Spanje is gekocht bevat maar kleine hoeveelheden echte saffraan .
saffraan in recepten
Saffraan is samen met langoustine een onmisbaar ingredient
in bouillabaisse. Vissoep en paëlla zijn andere bekende
gerechten. Los enkele draadjes op in de bouillion.
rijst geel kleuren
Met de volgende kruiden wordt rijst geel gekleurd:
safraan
kurkuma
goudsbloem
saffloer
Marokko
Marokko heeft een middellandse zee klimaat langs
de kusten en een woestijnklimaat in het binnenland.
Op deze websites zijn te zien:
harissa
fleskalebas
citroen
couscous
ansjovis
saffraan
sardines
thee
Verveine
Marrokaanse thee
India
Op deze website is meer info te vinden over:Indiaas fruit
mangoguava
ananas
granaatappel
papaja
bignay
carambola
arbi
durian of doerian
pawpaw
mangoestan
rambutan
tamarinde
Indiase groenten
suikerrietwaterkastanje
turai
okra, bhindi
lauki, dudhi
linzen
watermeloen
karela, sopropo
kachri
pinda
Indiase planten
lotusneem, neemolie
sisal, ketki
koningspalm, vakka
betelnoot
jojoba
tabak
sandalwood, sandelhout
Indiase dieren
pauwkip
waterbuffel
bruine rat
Indiase kruiden
sesamzeezout
fenegriek
kruidnagel
gember
kurkuma
steranijs
knoflook
saffraan
chai